Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Een pittig weekend voor ONS Sneek 1-voorbeschouwing

Dubbelslag?

Voor het eerst na jaren staat er in het paasweekend in de Hoofdklasse za. een volledig dubbelprogramma genoteerd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de periode van november tot en met februari, waarin maar mondjesmaat kon worden gespeeld door corona. Het voordeel van zo’n dubbelprogramma is, dat er daardoor minder op avond hoeft te worden gespeeld. Aan de andere kant: de ploegen die ‘in vorm’ zijn worden waarschijnlijk spekkoper. En de teams die juist nu wat minder in vorm zijn lopen het risico van een dubbele teleurstelling. Hoe het ook zij, er gaat zowel op paaszaterdag als op paasmaandag gespeeld worden in de Hoofdklasse B za. En ONS Sneek deelt daarin volop mee.

RKAV Volendam

Tegenstander zaterdagmiddag is de Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam. Op 1 juni 1920 is de club opgericht met de naam VICTORIA. Al vrij snel werd de naam gewijzigd in RKSV (Rooms Katholieke Sportvereniging Volendam). RKSV speelde aanvankelijk in de Interdiocesane (katholieke) Voetbal Competitie Bond, waar de club in 1935 en 1938 landskampioen werd. Vanaf 1940 speelde RKSV in de KNVB-competities. Op 1 juli 1977 werd de club gesplitst in profclub FC VOLENDAM en amateurclub RKAV VOLENDAM. In 1977 won de club de zaterdagbeker. De club is de basis geweest voor de profcarrière van oa. Robert Mühren (ex- SC Cambuur) en Henk Veerman (ex-SC Heerenveen). In competitieverband speelde ONS Sneek in het seizoen 1979-1980 tegen de amateurs van VOLENDAM in de (op dat moment hoogste) klasse 1B. Tweemaal zegevierde VOLENDAM.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-RKAV Volendam op 25-09-2021

Kampioenskandidaat

Evenals een aantal jaren geleden doet Volendam helemaal mee in de strijd om de titel. Was het toen zo, dat de mindere resultaten in de tweede helft van de competitie hen de das om deden, en promotie naar de 3e divisie daardoor buiten beeld raakte, in deze competitie lijkt de situatie net andersom. RKAV Volendam moest aan het begin van de competitie wat op gang komen. ONS Sneek profiteerde daarvan volop door op 25 september 2021 de punten in Sneek te houden. In een enerverende wedstrijd werd het (verrassend) 3-2 voor de Snekers. ONS Sneek speelde toen een heel goede wedstrijd. Misschien wel de beste van het lopende seizoen. Maar toen al was duidelijk, dat RKAV Volendam in de loop van de competitie een rol van betekenis voor zich zou opeisen.

Huidige stand van zaken

Op dít moment bezetten de oranjehemden uit het Noord-Hollandse de 2e plaats met 46 punten uit 21 wedstrijden. Eén puntje minder dan koploper SC Genemuiden. Het gaat voortvarend met de pupillen van trainer Johan Steur. Al stokte de trein afgelopen zaterdag enigszins in Hoogeveen, waar HZVV de kampioenskandidaat op 0-0 hield. Een ramp betekende dat niet voor RKAV Volendam. Want het werd (achteraf) een zaterdag, waarop gelijke spelen troef waren. Het zegt wel over Volendam, dat de ploeg ook kwetsbaar is. En de vorm van de dag er moet zijn om tot resultaten te komen.

Kansen voor ONS Sneek

Op papier is de thuisclub in Volendam duidelijk favoriet. Maar, wanneer de Snekers ‘hun dag’ hebben en de Volendammers een wat mindere dag dan liggen er kansen op misschien wel een puntje. Eigenlijk is dat voor de Snekers niet genoeg in de strijd tegen degradatie. Maar een gelijkspel zou als opsteker voor de komende weken wel verrassend welkom zijn.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-vv Eemdijk op 27-11-2021

Paasmaandag: vv Eemdijk

Datzelfde kan gezegd worden van de tweede uitwedstrijd in dit weekend, in Spakenburg tegen vv Eemdijk. Op 27 november 2021, de laatste competitiezaterdag in 2021 voor de volledige lock-down, rolde vv Eemdijk de ploeg van Arnoud Koster op met 9-1. Dat was één van de grootste nederlagen van ONS Sneek in competitieverband ooit. Maar maandagmiddag om half drie beginnen we in Spakenburg gewoon weer op 0-0. En voetbal zou voetbal niet zijn, wanneer er altijd ruimte blijft voor verrassingen. Feit is wel, dat de Eemdijkers een heel goede ploeg hebben, met name in aanvallend opzicht. En vv Eemdijk kan zich geen uitglijders meer permitteren om niet verder achter te raken bij in de titelstrijd. Het staat 5 punten achter op SC Genemuiden. En de competitie is na maandag met nog maar 7 wedstrijden: kort.

 De geschiedenis van vv Eemdijk

Wie zijn ze dan toch: die Eemdijkers? Op Eemdijk wonen ongeveer een kleine 1000 mensen. En er is 1 voetbalclub: vv EEMDIJK. Het dorp werd bekend om zijn pontje. Dat pontje speelde ooit een rol in een ‘clip’ van entertainer drs. P. Toen in 2015 de nacompetitie werd gewonnen  was promotie naar de Hoofdklasse een feit. In een zeer spannende competitie in de Hoofdklasse B werd vv Eemdijk in 2018 kampioen. En promoveerden de groen-witten naar de Derde Divisie. Het verblijf op dit niveau duurde slechts één seizoen. Maar inmiddels behoort vv Eemdijk in de Hoofdklasse B dit seizoen weer tot de kandidaten voor de titel. Zij het, dat in de afgelopen weken wat puntjes werden gemorst. De club kreeg in het verleden geen toestemming van de gemeente om op Eemdijk zich te vestigen, en daarom koos hij er voor om in het industriegebied ‘De Kronkels’ in het om de hoek gelegen Bunschoten-Spakenburg te gaan spelen. Vv Eemdijk heeft daar een fraai plekje gevonden om zijn thuiswedstrijden te spelen.

Ergo…………..

Het kan in dit weekend alle kanten op. Waarbij de hoop voor ONS Sneek geldt, dat het tweetal moeilijke uitwedstrijden niet helemaal puntloos afgesloten hoeft te worden. Maandagmiddag rond vijf uur weten we, hoe de vlag er na 23 competitierondes bij hangt. En dan kan de staf van de Snekers het plan voor de laatste 7 wedstrijden gaan opstellen.

Leiding

De wedstrijd RKAV Volendam-ONS Sneek wordt zaterdag 16 april geleid door scheidsrechter X(ander) Stoffer uit Rotterdam, geassisteerd door de heren J. van Eijden en S.de Reus.

De wedstrijd Eemdijk-ONS Sneek, aanstaande maandag 18 april, staat onder leiding van scheidsrechter A(nne) Greveling, geassisteerd door de linesmen, de heren I.J.Larijn en S.E.J.Leider.

Beide wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

 

Een gezegend paasweekend toegewenst!

Jan van der Veen

 

Delen