Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Een tegenstander van formaat. Voorbeschouwing vv Berkum-ONS Sneek 19-02-2022

Een tegenstander van formaat

Aanstaande zaterdagmiddag gaat ONS Sneek 1 op bezoek bij vv Berkum. Geen onbekende voor de Snekers. Want in het verleden speelden beide ploegen al 11 keer in competitieverband tegen elkaar. Alle resultaten bij elkaar opgeteld ontlopen vv Berkum en ONS elkaar niet veel, al zitten er hier en daar wel wat uitschieters tussen. Het laatste duel tussen beide, in september 2020, eindigde bijvoorbeeld in een 5-1 – zege voor Berkum.

Spelmoment uit de laatste wedstrijd tussen ONS Sneek en vv Berkum op 05-09-2020

Vv Berkum is een stabiele Hoofdklasser, die in deze competitie beneden kunnen presteert. Een 14e plaats met 11 punten uit 12 wedstrijden past eigenlijk niet bij de Berkumers; en geeft waarschijnlijk ook een vertekend beeld van de kracht en de mogelijkheden van de zwart-witten. Afgaande op de resultaten in oefenwedstrijden die vv Berkum de afgelopen weken speelde heeft de ploeg inmiddels de draad naar succes weer te pakken en is voor ONS Sneek een pittige tegenstander. Eerste Klassers WHC en Go Ahead Kampen werden aan de zegekar gebonden, tegen Hoofdklasser/zo. Be Quick 1887 werd gelijk gespeeld en van 3e divisionist Staphorst werd zelfs met 3-0 gewonnen!

Historie

Om de gedachten een beetje te bepalen met welke club we te maken hebben: iets over de geschiedenis van vv Berkum. Begin 1961 kreeg de speeltuinvereniging in Berkum een voetbalveld van de gemeente Zwollerkerspel. Voordien speelde men veelal op het winkelplein. Bij een veld hoort een voetbalvereniging en op 26 mei 1961 werd ten huize van dhr. Jan Goudkamp aan de Boerendanserdijk de vv Berkum opgericht. Jan Goudkamp werd de eerste voorzitter, kapper Drent werd penningmeester en Wim de Waard secretaris. Eerste trainer werd Jan Florijn. Als clubkleuren koos men voor zwart-wit. Medio de 70-er jaren van de vorige eeuw verhuisde de vereniging van ‘Ons hoekje’ (bij de speeltuinvelden) naar Sportpark De Vegtlust aan de Boerendanserdijk. Vanaf het seizoen 1998-1999 speelt het eerste elftal op het niveau van Eerste Klasse of Hoofdklasse (één seizoen daargelaten).

Op 18 november 2006 ontmoetten vv Berkum en ONS Sneek elkaar voor het eerst in competitieverband. Het werd een legendarische wedstrijd. De wedstrijd werd gestaakt wegens een blessure van de scheidsrechter en bijna een half jaar later (op 17 maart 2007) uitgespeeld. Op 20 november 2010 namen ONS Sneek en vv Berkum het nieuwe kunstgrashoofdveld op het Zuidersportpark in Sneek voor de competitie in gebruik.

Veel routine en talent

Het Eerste Elftal van vv Berkum is een mix van routine en aanstormend talent. Club-iconen zijn Chris en (zijn jongere broer) Marc van der Meulen. Zij waren er in 2006 al bij. Ze staan ook vanmiddag nog genoteerd bij de selectie. Echte clubvoetballers met veel talent. De nu 33-jarige Marc heeft inmiddels voor nog een seizoen bij getekend en is dus nog niet van plan te stoppen. Naast hen is Johnsen Bacuna (ex-Harkemase Boys) een ervaren (35 jaar) kracht in het elftal, dat in Bas van Wijnen een youngster kent die al aan het betaalde voetbal heeft geroken. Aanvaller Martijn Brakke was in de afgelopen tijd langdurig geblesseerd, maar is weer terug en inzetbaar. Met name de routine die vv Berkum in het veld kan brengen in: de broers Van der Meulen,Johnsen Bacuna, Frank van der Burg en een Björn Bakker zou zaterdagmiddag wel eens een factor van belang kunnen blijken.

Inhaal

Daar staat tegenover, dat vv Berkum pas in de wedstrijd tegen ONS Sneek de eerste competitiewedstrijd speelt na de lock-down ten gevolge van covd-19. De geplande inhaalwedstrijd tegen vv Buitenpost werd afgelopen zaterdag afgelast (de wedstrijd staat opnieuw op het programma voor dinsdagavond 8 maart in Buitenpost).

ONS Sneek heeft er alweer twee wedstrijden op zitten en dus het ritme weer wat te pakken. Tegen sv Urk speelden de Snekers een uitstekende wedstrijd. De 3-1 – nederlaag lijkt regelmatig, maar de Snekers konden lang gelijke tred houden met de Urkers. Tegen DETO gaf de routine van Ferdi ter Avest de doorslag. Bovendien moesten de Snekers gedurende een belangrijk deel van de wedstrijd spelen met 10 man. Op de rode kaart die Rik Weening kreeg valt nog wel iets aan te merken. Maar zeker is dat het geval op de strafschop die DETO kreeg, even later in de wedstrijd. DETO liet dit buitenkansje niet liggen en de 0-2 – stand die daaruit ontstond was de genadeklap voor de oranjehemden die vervolgens de Vriezenveners tot 0-4 zagen uitlopen.

Druk

Een extra factor van belang kan zijn, dat op de wedstrijd tussen vv Berkum en ONS Sneek toch wel enige druk ligt. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen is 1 punt in het voordeel van ONS Sneek, dat evenwel een wedstrijd méér heeft gespeeld. Feit is, dat wanneer de wedstrijd zaterdagmiddag een winnaar oplevert deze ploeg voorlopig iets ruimer kan ademhalen in de strijd tegen een plaats in de gevarenzone van de Hoofdklasse B/za. Beide teams zullen niet nalaten om alle energie in de strijd te werpen om de wedstrijd over de streep te trekken. Al zou voor ONS Sneek een gelijkspel ook al een heel mooi resultaat zijn.

 

De wedstrijd begint om 14.45 uur op sportpark De Vegtlust, gelegen aan de Boerendanserdijk onder de rook van Zwolle. De leiding is in handen van mw. Vivian Peeters uit Culemborg.

 

Jan van der Veen

Delen