Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Een wedstrijd van de waarheid: ONS Sneek-NSC Nijkerk – voorbeschouwing

Aanstaande zaterdag wordt er weer iets meer duidelijk, hoe het er voor staat in het rechter rijtje van de stand in de Hoofdklasse B za. De nummers 14 en 15 treden dan tegen elkaar in het strijdperk met als inzet (in de eerste plaats) om niet op de 15e plaats terecht te komen (ONS Sneek) of te blijven (NSC Nijkerk). Op twee-derde van de competitie is het misschien nog iets te vroeg om na deze wedstrijd conclusies te trekken over de afloop van de competitie. Maar duidelijk is, dat beide ploegen niet weer de kans krijgen om tegen elkaar de balans in het eigen voordeel te laten doorslaan. ONS Sneek en NSC Nijkerk treffen elkaar in een periode, waarin het beide ploegen niet bepaald voor de wind gaat. Na de winst, een paar weken geleden, op AZSV hebben de Sneker oranjehemden geen punt meer binnen gehaald. Al was de ploeg er een paar keer (HZVV en Swift) wel dichtbij. Het is voor NSC Nijkerk zelfs nog langer geleden, dat het het zoet van competitiepunten smaakte.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Swift op 26 maart 2022

Afgelopen zaterdag

De meest recente wedstrijd voor beide lijkt ook niets aan duidelijkheid over te laten. ONS Sneek ging met maar liefst 8-1 onderuit bij kampioenskandidaat SC Genemuiden. NSC Nijkerk kreeg weinig voet aan de grond in Amsterdam tegen avv Swift. Het werd aan het Olympiaplein 4-0 voor de thuisclub. Waaraan ONS Sneek hoop kan ontlenen dat is, dat het zaterdag 37 goede minuten tegen SC Genemuiden op de grasmat legde. En, dat het tegen HZVV en Swift mentale veerkracht toonde, maar het kwartje net de verkeerde kant op zag vallen. Vandaar, dat we op grond hiervan voor zaterdag kansen zien voor thuisclub ONS Sneek. Maar de tegenstander is niet te onderschatten. De wedstrijd op 30 oktober van het vorig jaar in Nijkerk is daarvan het bewijs. ONS Sneek won destijds met 2-1. Maar vraag niet, hoeveel inspanning het kostte om de drie punten over de streep te trekken.

Spelmoment uit de wedstrijd NSC Nijkerk-ONS Sneek op 30 oktober 2021

Wie ís eigenlijk NSC Nijkerk?

Recente geschiedenis

De vereniging werd op 1 januari 1933 opgericht. De clubkleuren zijn geel en blauw. In het seizoen 2008/09 werd NSC Nijkerk kampioen van de tweede klasse en promoveerde het naar de Eerste klasse, toenmalig het tweede amateurniveau. Een seizoen later (2009/10) promoveerde de club naar de Hoofdklasse en speelde in 2010/11 voor het tweede achtereenvolgende seizoen op het een na hoogste amateurniveau vanwege de invoering van de Topklasse. Het verblijf in de Hoofdklasse duurde slechts een seizoen. In het seizoen 2011/12 promoveerde NSC Nijkerk via de nacompetitie direct weer terug naar de Hoofdklasse. Andermaal verbleef NSC een seizoen in de Hoofdklasse, en speelde het in 2013/2014 weer in de Eerste klasse (1D). Via promotiewedstrijden keerde de club direct terug in de Hoofdklasse. Het verblijf hierin duurde ditmaal vier seizoenen. In het seizoen 2018/2019 werd NSC kampioen in de Eerste klasse D waarna NSC weer rechtstreeks promoveerde naar de Hoofdklasse, waarin het dit seizoen acteert.

NSC-keeper Velanas heeft het moeilijk in het thuisduel tegen ONS Sneek

Selectie

De selectie van trainer John Kamphuis kent voor ONS Sneek vele onbekende namen. Een enkel lid van de spelersgroep zegt ons als Snekers mogelijk iets méér. Eén van de keepers is Thodorie Velanas. De 27-jarige doelman keepte in de jeugd van Feijenoord, voordat hij één van de doelwachters werd van DVS’33 uit Ermelo. In die periode trof ONS Sneek Velanas als doelman. Verder behoort Renee Troost tot de sterkhouders van het team. De 33-jarige oud-prof heeft een aardige palmares. Hij speelde bij Almere City en AGOVV. Hij vertrok vervolgens naar IJsland om daar te gaan spelen. Teruggekeerd in Nederland kwam hij uit voor Rijnsburgse Boys, Ter Leede en Huizen. Van de laatste club maakte hij de overstap naar NSC. En tenslotte is daar: Rik Doppenberg. De 21-jaar-jonge verdediger speelde eerder voor NSC. Hij maakte een kort uitstapje naar buurman Sparta. Maar hij keerde spoedig weer terug op het oude nest.

Ziedaar een paar vaste waarden bij de gasten uit Nijkerk. Voor de rest heeft trainer John Kamphuis ook nogal eens geprobeerd met fris spelersmateriaal succes binnen te halen. Of en in welke mate hij dat zaterdag ook zal doen is de vraag. Maar het zal zaterdagmiddag op het Zuidersportpark in Sneek allemaal moeten gebeuren. Het belooft in elk geval een meer dan interessante middag te worden.

 

Jan van der Veen

 

Delen