Eindresultaat is lichtpuntje voor ONS Sneek in Goes

goes

Het uiteindelijke resultaat van de wedstrijd, een 2-2 gelijkspel, was een belangrijk lichtpunt na een toch enigszins teleurstellende wedstrijd tegen vv G.O.E.S. Maar eigenlijk had ONS Sneek in de eerste 20 minuten de wedstrijd  in het slot kunnen en moeten gooien. In die fase waren de Snekers zoveel beter dan de thuisclub, die onzeker uit  de startblokken kwam. Wanneer het 3-0 voor de oranjehemden had gestaan bij rust hadden de pupillen van trainer Ruud Pennings niet mogen klagen. Maar, integendeel, de rood-witten haalden na 45 minuten opgelucht adem. Het stond 1-1. En er was nog van alles mogelijk.

Dat bleek in de 2e helft. G.O.E.S. probeerde van de harde wind te profiteren door consequent de ‘lange bal’ te spelen. En, wanneer je dan een speler als Steve Schalkwijk in je gelederen hebt, heb je ook de mogelijkheid om van die speelwijze optimaal te profiteren. Vooraf leek hij al het grootste gevaar voor ONS Sneek. In de wedstrijd maakte hij zijn naam en faam helemaal waar door 2 doelpunten te scoren. Maar dat niet alleen! Hij ontglipte daarnaast nog een aantal malen aan de Sneker defensie. En dat onderstreept alleen maar zijn klasse. Gelukkig voor Nick Kuipers c.s. liet Sam Crowther niet toe, dat de naam van Schalkwijk alleen onder de wedstrijd kwam te staan. Ook Sam scoorde 2 maal. En zodoende deelden na 94 minuten niet al te best voetbal beide ploegen de punten. Gezien het bovenstaande misschien niet geheel onterecht.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   MJFotografieHveen, Harmke vd Veen

20190928_165928

Terug kijkend op de afgelopen weken waren de in Goes aanwezige getrouwen van ONS Sneek het er unaniem over eens: je gunt de equipe van Raveneau en Koster eindelijk eens een overwinning. Ook de ploeg zelf lijkt er aan toe om nu eens 3 punten te oogsten. En misschien speelde die gedachte onbewust de Snekers parten op Zuid-Beveland. Want het vrije, soms zelfs wat frivole voetbal van de laatste weken zagen we in Goes niet terug. Jammer, want dát leek een belangrijk wapen te worden om in de toekomst hogerop te komen. Na een 20 minuten in Goes was in dat opzicht de koek een beetje op. Anderzijds was er ook een belangrijk positief punt: de wedstrijd ging niet weer in de slotminuten (voor een deel) naar de tegenstander. En zodoende kon de lange thuisreis naar Sneek worden aanvaard met 1 punt in de pocket. Een opsteker die hopelijk kan helpen óp naar het duel van volgende week tegen DVS’33 Ermelo.

DSC_0708

Rustig begin?

De wedstrijd van déze zaterdag, op het  sportpark Het Schenge in Goes, kende een rustig begin. Dat was van de kant van de thuisclub te begrijpen. In de afgelopen week moest in het Limburgse nog gestreden worden om een plaats in de Eerste Ronde van de TOTO-KNVB-beker. In een uiterste inspanning slaagde vv G.O.E.S. daarin, maar het heeft ongetwijfeld de nodige krachten gekost. Vandaar, dat de Zeeuwen probeerden het tempo aanvankelijk niet al te hoog op te schroeven. ONS Sneek dacht daar echter anders over. Hoewel de lange reis vanuit Friesland (4½ uur in de bus) ook het nodige aan energie had gekost, probeerden de oranjehemden het initiatief aan zich te trekken. In de 6e minuut resulteerde dat al in de eerste serieuze mogelijkheid. Sam Crowther lanceerde op rechts Genridge Prijor. Maar voordat de bal goed en wel de doellijn kon passeren floot scheidsrechter Smit voor buitenspel. Het was echter de vraag, of dat wel inderdaad het geval was. In de 11e minuut was het echter wél raak. Genridge Prijor verstoorde een onderonsje in de G.O.E.S.-defensie, stuurde Sam Crowther de ruimte in, en Sam verschalkte keeper Brian Meulmeester met zijn linker been: 0-1. Twee minuten later had het zomaar 0-2 kunnen en moeten staan. Genridge Prijor denderde het strafschopgebied van vv G.O.E.S. binnen. Hij kon slechts middels een heupworp worden gestopt. Maar, waar velen dachten aan een strafschop en een rode kaart voor de ‘dader’ liet de arbiter gewoon doorspelen.

DSC_0632

Waar de ene ploeg vergeet te scoren……..doet de ander het wél!

De thuisclub had al een signaal afgegeven, toen de levensgevaarlijk centrumspits Steve Schalkwijk (in buitenspelpositie) door mocht gaan. Maar Justin van der Dam en Denzel Prijor klaarden samen vooralsnog de klus. In de 42e minuut brak de nummer 20 bij de rood-witten opnieuw door na treuzelen bij ONS Sneek. Nu passeerde hij met een gerichte schuiver in de linker benedenhoek de Heerenvener in het ONS Sneek-doel: 1-1.

DSC_0626

Ander concept bij vv G.O.E.S.

Na rust probeerde vv G.O.E.S. meteen het initiatief aan zich te trekken. Mart de Kroo schoot in de 47e minuut rakelings over. Het antwoord van ONS Sneek was messcherp. Nick Kuipers stuurde Sam Crowther op pad. Verdediger Ralph de Kok kon hem slechts ten koste van vasthouden in het strafschopgebied van scoren afhouden. Strafschop oordeelde scheidsrechter Smit terecht. Via de vingertoppen van doelman Brian Meulmeester vonniste Crowther zelf: 1-2. Maar de thuisclub legde zich niet bij voorbaat bij de achterstand neer. Steve Schalkwijk (opnieuw hij!) kon in de 70e minuut nog afgestopt worden door een prima reagerende Justin van der Dam. Maar 2 minuten later kon de ONS Sneek-keeper de bal alleen nog maar nakijken, toen Schalkwijk een verre ingooi van Jarreau Manuhuwa koppend verlengde: 2-2.

DSC_0563

Toch niet wéér?…………

Misschien onbewust, zou je denken, sluipt dan de gedachte binnen bij ONS Sneek: ….toch niet wéér?……..En die gedachte was niet helemaal onterecht. Hoewel het concept van vv G.O.E.S. eenvoudig leek: lange ballen op Steve Schalkwijk, ontstonden er in de laatste 15 minuten van de wedstrijd nog een paar hectische situaties voor het doel van Justin van der Dam. Een snelle aanval over rechts deed de bal opnieuw belanden bij Schalkwijk. Hij hoefde de bal slechts te toucheren om de 3-2 op het denkbeeldige scorebord te toveren. In plaats daarvan knalde hij tegen de onderkant van de lat, en spatte de bal weer het veld in. Een tweede angstig moment ontstond in de 85e minuut, toen Nick Kuipers de talentvolle Silvio Hage in het strafschopgebied met een uiterste inspanning probeerde af te stoppen. Gelukkig zag de scheidsrechter daarin geen onreglementaire handeling. Met een schot voorlangs van Remon de Vlieger en een goede ingreep van Justin van der Dam op een nieuwe doorbraak van Steve Schalkwijk denderden beide ploegen de extra tijd binnen. Daarin veranderde er niets meer, ook al probeerden beide ploegen nog iets te forceren.

DSC_0471

Het resultaat telt

Hoewel het resultaat niet echt negatief was zal deze wedstrijd waarschijnlijk niet lang in de gedachten bij beide ploegen voortleven. Want daarvoor was het voetbal niet verheffend genoeg. Maar toen de equipe uit Sneek tegen acht uur in de avond in de bus stapte om de terugreis te aanvaarden ondersteunde de vrolijk verlichte tv-steunzender in hetzelfde Goes het gevoel bij de Snekers dat een niet al te geweldige wedstrijd soms niet helemaal in het duister hoeft te eindigen.