Flevo Boys-ONS Sneek: Ramos maakt het verschil

Een doelpunt, een buitenspeldoelpunt, twee ballen van hem van de lijn gehaal en een machtig schot dat via een ONS-verdediger rakelings overging: ziedaar het gevaar van Yume Ramos, spits van Hoofdklasser Flevo Boys uit Emmeloord. Terecht dat pa Ramos na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Berends in de thuiswedstrijd tegen ONS Sneek zijn zoon feliciteerde met een dikke knuffel. Weer was hij van bijzondere waarde. Net zoals hij dat een aantal seizoenen was bij de tegenstander van Flevo Boys vandaag: ONS Sneek. Met hem is meteen ook de voornaamste oorzaak genoemd van de 2-0 – nederlaag die ONS in Emmeloord leed. Waar Flevo Boys een aanspeelpunt had in Ramos, die in die positie ook nog eens ruimte schiep voor de spelers om zich heen, ontbeerden de oranjehemden uit Sneek dat; of: wisten dat niet te bereiken. Daardoor werden de gasten te weinig gevaarlijk en ontstonden er té weinig mogelijkheden om de score die in de 38e minuut vóór rust op 1-0 en in dezelfde minuut ná rust op 2-0 kwam te nivelleren.

tekst:                                   Jan van der Veen

foto’s:                                  Rob Bosma

Vooraf aan de wedstrijd filosofeerden de aanwezige ONS-supporters en officials in de catacomben van het sportpark Ervenbos over de kansen van hun club. Na de 3-0 – zege, vorige week tegen AZSV, was er toch iets van een euforie ontstaan. Stel, dat we vanmiddag……….Dán!………………Wanneer we het goede veldspel van de wedstrijd tegen ‘Aalten’ maar kunnen vasthouden. Dát is voor succes de échte basis…… Dat laatste was in Emmeloord voor ONS Sneek niet het grootste probleem. De eerste 20 minuten domineerden de Snekers zelfs. En het middengedeelte van de tweede helft was ook voor de Snekers. ONS Sneek liet daarbij zien, dat het zeker kan voetballen. Maar het leidde slechts sporadisch tot een uitgespeelde kans of mogelijkheid. En vandaaruit moet je scoren. Die kansen en mogelijkheden moet je creëren. En het is de verdienste van Flevo Boys, dat ONS Sneek die kansen niet kreeg. Maar tot vlak voor het einde van de wedstrijd bleef de hoop op een punt gerechtvaardigd. Een individuele fout van één van de ONS-verdedigers boorde die hoop in de 83e minuut definitief de grond in. Routinier en aanvoerder bij de rood-witten Timon Rorije buitte deze ‘uitglijder’ optimaal uit en scoorde met een fraai, strak schot 2-0.

Gerben Visser legt in de 16e minuut aan voor een ziedend schot

ONS Sneek domineert

Beide ploegen begonnen tamelijk voorzichtig aan de wedstrijd. Het was over en weer aftasten, waarbij balbezit het belangrijkste leek te zijn. Hoewel……………Younes El Ghamarti had in de 2e minuut reeds de score kunnen openen. Maar hij zag zijn inzet vakkundig verijdeld door ONS Sneek-keeper Tristan Boersma. ONS Sneek deed daar niet voor onder. Hetgeen Gerben Visser in de 16e minuut onderstreepte met een bal die hij in enen op de slof nam, maar helaas ook iets teveel ‘lift’ gaf.

Flevo Boys komt terug

Gaandeweg de wedstrijd kwam Flevo Boys echter meer aan bod. En in de 26e minuut lag de bal zomaar in het net achter Tristan Boersma. Yume Ramos zag zijn schot via een Sneker been overgaan; hetgeen een corner opleverde. Verdediger Kelt Jager kopte vervolgens raak uit de hoekschop. Maar, omdat die in tweeën was uitgevoerd stond Jager op het moment van scoren buitenspel. In de 38e minuut was het dan toch raak! Een voorzet van rechts ‘over de hele’ op Yume Ramos bracht hem in balbezit. Hij goochelde wat met de bal om vervolgens verwoestend uit te halen: 1-0. Nog geen minuut later moest Tristan Boersma gestrekt op een poeier van dezelfde Ramos van zeker 25 meter. En de eerste 45 minuten eindigden met een tweede treffer van Ramos uit een corner van links. Maar nu stond híj buitenspel; en ging het feest niet door.

Enthousiast uit de kleedkamer

Maar ONS Sneek liet zich niet zomaar uit het veld slaan. Een combinatie tussen Steyn Potma en Patrick van der Veen eindigde in handen van thuisclub-keeper Matayas van Zorge. En een schitterende indraaiende bal van Rik Koelewijn trof bijna doel, ware het niet, dat Van Zorge opnieuw van zich deed spreken: hij tikte het leer over.

Flevo Boys matchwinner!

Maar zo rond de 70e minuut kreeg de thuisclub weer grip op de wedstrijd. En zomaar was daar opnieuw Yume Ramos die een voorzet van de andere kant van het veld inkopte, maar Gabriël Fernando nog nét op de doellijn zag redden voor de Snekers. In de 76e minuut nam dezelfde Ramos weer een voorzet op het hoofd, maar weer redde Tristan Boersma voortreffelijk. ONS Sneek trachtte een punt te forceren. En juist op dát moment ging het fout. Een verdedigingsfout bracht Timon Rorije in kansrijke positie. En hij faalde niet. Met een strak schot klopte hij keeper Boersma. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. De uitslag had zelfs nog hoger kunnen uitvallen. Kelt Jager kopte gevaarlijk in, maar Tristan Boersma redde op de doellijn.

Vervelende incidenten

Hoewel de wedstrijd daartoe in geen enkel opzicht aanleiding gaf vond de scheidsrechter drie gele kaarten toch op zijn plaats. De verzorger van ONS Sneek lijkt daarvan verschoond te blijven. Want in de analen van de wedstrijd is de gele prent die hij ontving voor het op voortvarende wijze verzorgen van ONS Sneek-keeper Tristan Boersma niet terug te vinden. Maar trainer Arnoud Koster ontving wel een prent volgens de administratie. Aanvoerder Wesley Tankink kreeg er zelfs twee, toen hij verhaal ging halen bij de scheidsrechter; hij moest in de laatste minuut van de officiële speeltijd naar de kleedkamer vertrekken. Jammer. Het had zonder kaarten gekund.

Epiloog

Rest te constateren, dat de mogelijkheden op een gunstiger resultaat dan nu voor ONS Sneek zeker aanwezig zijn geweest. Maar omdat de ploeg zo vaak de beslissende eindpass miste werden de gepleegde inspanningen niet beloond. De komende week wordt voor ONS Sneek een belangrijke. Puntenwinst tegen HZVV (dinsdagavond 22 maart om 20.00 uur op het Zuidersportpark in Sneek) en AVV SWIFT (zaterdag 26 maart om 15.00 uur op dezelfde plek) is absoluut noodzakelijk om nog zicht te houden op de veilige 12e plaats.

Flevo Boys-ONS Sneek                                 2-0  (1-0)

38  Yume Ramos                                              1-0

83  Timon Rorije                                              2-0

Schr.:                    R.Berends  (Donkerbroek)

Ass.schr.:            S.Aboujid & R.Broekman

Kaarten:              (75) Arnoud Koster (trainer), (90) Wesley Tankink (2x = rood) (ONS Sneek)