Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Gaan de bloemen zaterdag vanuit Lisse mee naar Sneek?

Nieuwe ronde – nieuwe kansen?

 Eigenlijk geldt dat voor beide ploegen, FC Lisse en ONS Sneek, die elkaar zaterdagmiddag treffen op het sportpark Ter Specke in Lisse voor de 24e competitiewedstrijd in het seizoen 2018-2019.

download

Nieuwe ronde – nieuwe kansen. En de mogelijkheid om zich te herstellen van een toch wel fikse dreun in de laatste competitiewedstrijd hiervoor. In dat opzicht zitten beide ploegen in het zelfde schuitje: veertien dagen geleden kregen zowel FC Lisse als ONS Sneek een 5-1-nederlaag te slikken. Jong FC Groningen strafte in één helft de Lissenaren af. Hsv Hoek deed datzelfde, maar dan verspreid over twee helften met ONS Sneek. Waarbij bij de laatste wedstrijd aangetekend dient te worden, dat de nederlaag toch wel enigszins geflatteerd te noemen valt. Maar, uit de verslagen op te maken, geldt datzelfde ook voor FC Lisse in de confrontatie met Jong FC Groningen.

In het verleden……

is ONS Sneek niet erg succesvol geweest in Lisse. De thuiswedstrijden tegen de ploeg van de huidige trainer Robbert de Ruiter leverden doorgaans wel wat punten op. Recentelijk, op 3 november 2018, wist ONS Sneek nog een 2-1-overwinning te behalen. Maar de uitwedstrijden laten een iets ander plaatje zien. Reden om bij de pakken neer te gaan zitten? Zeker niet! Want: voetbal is voetbal. En de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat leert de recente geschiedenis van de afgelopen week in de Champions League. Wie had gedroomd, dat Ajax Real Madrid in het eigen Bernabeau-stadion zou kloppen en uitschakelen? En een dag later deed Manchester United een zelfde duit in het zakje door in Parijs Paris St. Germain uit de deelnamelijst voor de kwartfinale te wippen. Daarom is het ook voor ONS Sneek zaak om voor ogen te houden, dat de wedstrijd 2x 45 minuten (plus extra tijd!!) duurt, en gewoon op 0-0 begint. Maar, dat FC Lisse niet zomaar een tegenstander is mag duidelijk zijn.

DSC_0187

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-FC Lisse op 3 november 2018

FC Lisse: een club met historie

FC heeft een rijke geschiedenis. In het begin van de 20-er jaren van de vorige eeuw werd door een groepje jongeren de Lissese Football Club opgericht om in 1922 over te gaan in RKVV Lisse. Deze club had een verband met de Rooms-Katholieke Kerk. Mensen die los stonden van de kerk veranderden later de naam in Lisse Racing Club. Op 17 maart 1981 is FC Lisse opgericht door een fusie van de 2 toenmalige voetbalverenigingen Sportclub Lisse (tot 1968 RKVV Lisse) en Lisser Boys. Het eerste elftal speelde sinds 1989 in de Eerste klasse A en vanaf het seizoen 1996-1997 in de Hoofdklasse A (het hoogste amateurniveau werd toen de Hoofdklasse). In 1994 veroverde FC Lisse de KNVB-beker voor amateurs. In 2008 werd FC Lisse kampioen bij de zaterdagamateurs, en in enen door ook Algemeen Amateurkampioen van Nederland. FC Lisse maakte jaren deel uit van de Topklasse. En via de nacompetitie promoveerde FC Lisse in 2017 naar de 2e divisie. Maar helaas voor de Zuid-Hollanders was het verblijf daar slechts één seizoen. Vandaar, dat we in dit seizoen weer afreizen naar hét bloemencentrum van Nederland om in de 3e divisie de uitwedstrijd tegen onze vrienden uit Lisse te spelen.

DSC_6872

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-hsv Hoek op 23 februari 2019

Kansen

Hoe liggen de kansen over en weer? Daar valt heel weinig van te zeggen. Zowel ONS Sneek als FC Lisse kennen een grillig seizoen. Onverwachte puntenwinst en verrassende prestaties wisselen beide clubs af met onbegrijpelijke nederlagen en sneu puntenverlies. Aan de resultaten die beiden boekten na de winterstop valt ook niet veel af te leiden, dat voor een onderbouwde prognose in aanmerking komt. Feit is wel, dat FC Lisse er met 35 punten uit 23 wedstrijden nét iets beter voorstaat dan ONS Sneek (26 punten uit 23 wedstrijden). En het scorend vermogen ligt bij FC Lisse  iets hoger (41 doelpunten) dan bij ONS Sneek (34 doelpunten). Gevaarlijke mensen bij de tegenstander zijn spits Rowdy van der Putten, Rik Vermeulen, Thierry Monteny en Oussama Siali. Reeds enkele seizoenen speelt Rowdy van der Putten een prominente rol in de aanval bij de Lissenaren. Hij is dit seizoen goed voor 10 doelpunten. Dat is 1 minder dan ONS Sneek-topscorer Yume Ramos (hij scoorde tot nu toe 11 maal). Verder kwam in de zomer van 2018 over van buurtgenoot Ter Leede (Sassenheim): Oussama Siali. Ook deze Siali blijkt als aanvallend middenvelder een neusje te hebben voor doelpunten.

Maar we beginnen gewoon op 0-0. En hebben iets meer dan 90 minuten te voetballen. En ondanks alle historie die we kunnen ophalen zijn er voor beide ploegen kansen om punten binnen te halen. WIJ hopen natuurlijk, dat er van die punten één of méér mee gaan naar Sneek.

door:                    Jan van der Veen

 

 

 

 

Delen