Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Gasten uit Amsterdam…………   Voorbeschouwing Hoofdklasse B za. 26-03-2022: ONS Sneek-avv SWIFT

Gasten uit Amsterdam…………

Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam’. Aan deze eerste regel van een oude hit uit 1958 van de destijds wereldberoemde zanger in Amsterdam en omstreken, Herman Emmink, moest ik denken toen ik onder lenteachtige omstandigheden deze voorbeschouwing schreef. En stiekum veranderde ik voor mezelf de tulpen in ‘punten’ uit Amsterdam. Misschien is de wens de vader van de gedachte in dezen. Maar het zóu toch prachtig zijn: op een lenteachtige zaterdagmiddag zomaar drie wedstrijdpunten rijker, afgesnoept van een voetbalopponent uit onze nationale hoofdstad. Onmogelijk is het niet. Hoewel……………..

Het is voor de derde keer in de historie van beide clubs, dat ONS Sneek en avv SWIFT voor de competitie tegen elkaar in het strijdperk treden. Beide vorige ontmoetingen eindigden in een zege voor onze gasten uit Amsterdam. Maar vanmiddag beginnen we gewoon weer op 0-0. En het is, zoals het is: voor beide ploegen is er een nieuwe ronde en zijn er nieuwe kansen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Beide elftallen hebben in de afgelopen week een inhaalwedstrijd gespeeld. Op dinsdagavond 22 maart jl. ontmoette avv Swift op Urk de plaatselijke ‘sv’. Thuisclub Urk won met 4-0. De uitslag lijkt weinig te gissen over te laten, wie er op Urk de sterkste was. Al is scorebordjournalistiek altijd gevaarlijk. Misschien is het beter te zeggen: beide ploegen kregen voldoende kansen. Maar thuisclub Urk was het meest trefzeker. Want avv Swift heeft zeker een goed team. Dat maakte het wel duidelijk aan ONS Sneek in de wedstrijd in Amsterdam op 16 oktober van het vorig jaar (5-2 voor SWIFT).

ONS Sneek speelde afgelopen dinsdagavond op het eigen Zuidersportpark tegen HZVV uit Hoogeveen. Het was een boeiende wedstrijd, waarin ONS Sneek tot vlak vóór tijd drie punten in handen leek te hebben. In de extra toegevoegde tijd ging HZVV alsnog over de Snekers heen en won met 3-2. Daardoor zette HZVV een belangrijke stap naar lijfsbehoud in de Hoofdklasse. En ONS Sneek blijft in de gevarenzone, ondanks een goede wedstrijd.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-HZVV op dinsdag  22 maart 2022

Dicht bij elkaar

Maar niets is in de Hoofdklasse B za. nog beslist. En de uitslagen van de laatste weken laten zien, dat de krachtsverhoudingen niet al te ver uit elkaar liggen; een enkele uitzondering daar gelaten. Wie ís die enigszins onbekende tegenstander met wie ONS Sneek zaterdag de degens kruist. Avv SWIFT heeft als 112-jarige een indrukwekkende historie achter zich.

 

Historie

Avv SWIFT (Amsterdam) werd opgericht op 1 februari 1910. Thuishaven is het Sportpark Olympiaplein. In 2009, toen SWIFT naar de Hoofdklasse promoveerde, werden op het Olympiaplein twee velden voorzien van kunstgras en kreeg de club er een scorebord bij. Opvallend is dat SWIFT geen tribune heeft. Dit komt doordat historisch vastgelegd is dat de zichtlijn van de Parnassusweg tot aan het Monument Indië-Nederland vrij moet blijven. De standaardelftallen spelen in het seizoen 2021/22 in de Hoofdklasse zaterdag (B) en Derde Klasse zondag van het KNVB-district West-I.

Hoogtepunt in de geschiedenis van avv SWIFT was het winnen van het Gouden Kruis in 1976. Het was voor het eerst dat een zaterdagteam het algeheel kampioenschap van de afdeling Amsterdam won. SWIFT/zaterdag promoveerde dat jaar naar de Vierde klas KNVB. In het seizoen 2008/09 promoveerde SWIFT/zaterdag naar de Eerste klasse, middels het kampioenschap dat met een straatlengte voorsprong werd binnengehaald. Het jaar erna eindigde het team verrassend op de vierde plaats. Dit was genoeg voor een nacompetitie waarin het promotie afdwong naar de Hoofdklasse. Omdat in datzelfde seizoen 2010/11 de Topklasse  werd geïntroduceerd, bleef SWIFT actief op het één na hoogste amateurniveau. SWIFT degradeerde in haar eerste Hoofdklasse seizoen direct terug naar de Eerste klasse; SWIFT eindigde als 13e en voorlaatste. In het seizoen 2014/15 dwong zaterdag-1 opnieuw promotie af naar de Hoofdklasse.

KNVB-beker

Furore maakte SWIFT in de KNVB-beker. In de eerste ronde van dit toernooi van het seizoen 2017/2018 werd Vitesse, de bekerwinnaar van het seizoen daarvoor, na strafschoppen verslagen. SWIFT was hiermee de eerste amateurclub in de Nederlandse voetbalgeschiedenis die de bekerhouder in de eerste wedstrijd van de volgende bekercompetitie uitschakelde. In de volgende ronde was Feyenoord de tegenstander; deze wedstrijd ging met 1-4 verloren. Ziedaar enkele highlights uit de geschiedenis van de Amsterdammers, die inmiddels hun eeuwfeest alweer enkele jaren achter zich hebben.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Swift  op 19 september 2020

De tegenstander van nu

Van de spelers die in het huidige SWIFT naam en faam hebben speelt Tiemen van Heezel (ex-HHC) in de laatste (verdediging) linie. Ex-Lissenaar Koen Fokkema behoort ook nog steeds tot de selectie. En hij is in het gezelschap van Tom Enthoven, die ook al een verleden bij FC Lisse heeft. Een andere veelbelovende speler is Noa Benninga. Benninga voegde zich bij avv Swift na een avontuur in Australië, maar genoot zijn opleiding bij de jeugd van Ajax. De 30-jarige Daan Sutorius kwam enkele jaren geleden over van AFC Amsterdam, is aanvallend middenvelder en aanvoerder van het team. SWIFT is daarmee een goede mix van aanstormend talent en routine. Een geduchte tegenstander dus!

Het is een slag in de lucht om voor vanmiddag een uitslag te voorspellen. Wat we hopen is, dat we, net als dinsdagavond, opnieuw een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld mogen krijgen, in de juiste banen geleid door scheidsrechter dhr. G.Stegeman uit Rijssen.

Veel voetbalplezier bij ONS Sneek-avv Swift!

Jan van der Veen

 

 

Delen