Geconcentreerd spelend ONS Sneek verlaat de onderste plaats

door:                    Jan van der Veen

Foto’s:                  Rob Bosma en Martijn van der Veen

Het was een bijzondere zaterdagmiddag op het Zuidersportpark in Sneek. Aan de ene kant was daar de emotie rond het heengaan van oud-eerste-elftal-speler en trainer van ONS Sneek, Chris de Wagt. En aan de andere kant was er de ingetogen vreugde om de uiteindelijke overwinning van ONS Sneek, waardoor het na vele weken niet meer de onderste plaats op de ranglijst inneemt. Maar het valt niet te ontkennen, dat de blijdschap om dat laatste overvleugeld werd door de gevoelens van meeleven met het gezin en de familie De Wagt.

DSC_3669

(foto RB)

Het was dan ook na de line-up van de beide teams en voorafgaande aan de wedstrijd ONS Sneek-FC Lisse muisstil tijdens de 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de 34-jarige voetballer en voetbaltrainer-in-hart-en-nieren. Met in ons midden de levenspartner van Chris, zijn kinderen, zijn ouders en broer en zus met hun levensgezellen, voelden we de verbondenheid met elkaar. En dat deed goed! De betrokkenheid van onze sportvrienden uit Lisse gaf nog een stukje extra warmte.

DSC_3713a

(foto RB)

Daarbij gevoegd, dat een gedreven ONS Sneek in de 33e minuut van de wedstrijd, weliswaar vanuit het niets, door een doelpunt van een stug doorzettende Genridge Prijor de leiding nam, met 1 minuut later (in de 34e  minuut) een 60-seconden-durend applaus, dan is de setting van deze wedstrijd enigszins getekend. Een middag die we met zijn allen niet gauw zullen vergeten.

20200125_150151

Concentratie

Daarom is het knap, dat ONS Sneek deze middag in elk geval één ding geweldig uitstraalde, en dat was: geconcentreerd met de wedstrijd bezig zijn. Dat was nodig ook, want tegenstander FC Lisse is vanuit de historie een moeilijk te bestrijden tegenstander, en de ploeg heeft meer dan een handvol zeer bekwame spelers in zijn midden.

DSC_0298

(foto MJ)

De toon gezet………..

Het léék er dan ook aanvankelijk helemaal niet op, dat ONS Sneek uiteindelijk als winnaar van het veld zou stappen. Weliswaar was de openingszet voor de oranjehemden. In de 3e minuut loste Genridge Prijor van ongeveer 16 meter een schot, dat maar nét over ging. Maar vervolgens was het FC Lisse, dat de regie in de wedstrijd overnam, en zich ook mogelijkheden schiep.

Zo kopte Boyd Stevens uit een corner van rechts in handen van keeper Justin van der Dam. En schoot de regisseur op het middenveld, Tom Noordhoff, rakelings naast. Tom Duindam, vorig seizoen nog de spits bij SJC, kopte van dichtbij in handen van Justin van der Dam.  Maar misschien wel de beste kans kreeg Jeffrey Klijbroek. Tom Noordhoff zette hem vrij voor het doel. Maar Klijbroek zag keeper Van der Dam het leer keren.

DSC_9996

(foto MJ)

ONS Sneek op voorsprong

En tóen was daar ineens de treffer van ONS Sneek. Genridge Prijor soleerde door de Lisser defensie, maar dreigde op het laatste moment nog te stranden in de mêlée van armen en benen voor het doel van de FC. Maar uitstekend doorzetten van de rechter spits zorgde ervoor, dat hij de bal al frommelend over de doellijn drukte: 1-0. Even was FC Lisse de draad kwijt. Maar enkele minuten later liet David Verweij dé kans onbenut om vóór de thee de partijen nog op gelijke hoogte te brengen. Een corner van rechts van Oussama Siali had hij alleen voor de keeper voor het inkoppen. Maar hij kopte de bal in de handen van Justin van der Dam. Hiermee en met een aantal andere reddingen in de eerste helft legde de keeper de basis voor het uitroepen van hem tot ‘Man of the match’.

DSC_0130

(foto MJ)

Na rust regeert ONS Sneek

Vóór rust domineerde FC Lisse. Na rust waren de rollen omgedraaid. Hoewel de gasten opnieuw stug  de weg naar het Sneker doel zochten, wierp ONS Sneek alle schroom van zich af. En met goed opgezette aanvallen penetreerden de oranjemannen keer op keer diep in de Lisser veste. Direct na rust stelde Tyson dos Santos zijn ploeggenoot Ruendel Martina in staat in te koppen. Zijn kopbal ging rakelings naast! En Nick Kleen, zeer actief over beide vleugels, zag keeper Erik Cummins zijn fraaie schot uit de hoek plukken. En wéér ineens was daar in de 52e minuut de 2-0. Denzel Prijor haalde van 30 meter snoeihard uit. En de bal verdween onhoudbaar hoog in de touwen achter Erik Cummins. Een wereldgoal! Deze zal nog vaker de wereld overgaan dan de zweefduik van de centraal verdediger van Jong Almere City FC van vorige week.

DSC_3911

Denzel Prijor scoort 2-0  (foto Rob Bosma)

Maar FC Lisse bleef levensgevaarlijk

Want nauwelijks 6 minuten later wurmde Tom Duindam zich tussen twee ONS Sneek-verdedigers door en hij kwam vrij voor keeper Justin van der Dam. Met het been redde Van der Dam. Wisselend deden zich nu hachelijke situaties voor beide doelen voor. Ruendel Martina had geen geluk met een gevaarlijk schot. En Tom Duindam kopte andermaals in handen van Justin van der Dam. In de 81e minuut was Ruendel Martina andermaal gevaarlijk op een voorzet van links. En de Lissenaren róken niet alleen het succes, ze kregen ook loon naar werken. Boyd Stevens mocht op de rechterpunt van het strafschopgebied van ONS Sneek een vrije trap nemen. In enen krulde hij de bal in de rechter hoek: 2-1. En in de harten van menige ONS-er kwam de gedachte naar boven aan de man die dat bij ONS zo goed kon, en tegelijk de schrik:…..het zal toch niet wéér?……………

DSC_4026

Boyd Stevens (nr 15) scoort uit een vrije trap  (foto RB)

Sprankelend einde

Maar terwijl FC Lisse de druk opvoerde op de thuisclub middels een serie hoekschoppen, sloeg ONS Sneek aan de andere kant toe. Een als korte corner bedoelde bal werd in de voeten gespeeld bij Denzel Prijor. Deze lanceerde zijn tweelingbroer Genridge. De andere Prijor zag, dat keeper Erik Cummins heel ver zijn doel was uitgekomen. En met een prachtige schuiver liet hij het leer in het verlaten doel verdwijnen: 3-1. In de allerlaatste (95e) minuut leek Genridge Prijor zich nog een keer vast te lopen in de Lisser verdediging. Maar invaller Davey Lohman snelde te hulp en met een snoeihard schot passeerde hij namens ONS Sneek voor de vierde maal Erik Cummins: 4-1.

DSC_4070

Invaller Davey Lohman scoort 4-1  (foto RB)

Misschien enigszins geflatteerd. Anderzijds: hoe vaak maakten in de afgelopen weken de Snekers het niet effectief af. Daarom diep respect voor de gedreven en fraaie manier, waarop de Snekers in deze wedstrijd vorm gaven aan het fenomeen, dat ons allen verbindt: voetbal!

ONS Sneek-FC Lisse                                       4-1    (1-0)

33          Genridge Prijor                 1-0

52          Denzel Prijor                      2-0

85          Boyd Stevens                    2-1

88          Genridge Prijor                 3-1

90+5      Davey Lohman                  4-1

Schr.:                    mw. Sh. Shukrula  (Alkmaar)

Ass.schr.:            dhrn.  W.J.M.Linders & S.Rozemeijer

Kaarten:              (75)  Nick Kleen  (ONS Sneek)

(62)  Jeffrey Perez Stoof, (71)  Tom Noordhoff  (FC Lisse)