Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Geen vuurwerk van bijna 90-jarige: ONS Sneek verliest fors van SC Genemuiden

Deze keer bij een kroonjaar: geen bijzondere festiviteiten. Maar het weekend, waarin ONS Sneek zijn 90-jarig bestaan gedenkt had door een bijzondere prestatie van de oranje hoofdmacht toch extra fleur kunnen krijgen. Helaas geen vuurwerk vóór de jubilaris. Ook geen vuurwerk ván de 90-jarige. Integendeel, het vuurwerk kwam van tegenstander SC Genemuiden. Maar juist dít had in dit memorabele weekend achterwege mogen blijven. Na een 5-1 stand bij de rust won de ploeg uit de tapijtstad uiteindelijk met 8-1. En daarop viel weinig af te dingen. ONS Sneek werd rond en tijdens de wedstrijd geprezen voor het feit, dat het wilde voetballen, waar andere tegenstanders zich doorgaans ingraven tegen SC Genemuiden. Maar lof is fijn, wanneer het ook punten oplevert. En dat deed het deze middag niet.

tekst:                    Jan van der Veen

 

Langzaam maar zeker tekenen zich op 2/3e van de competitie in de Hoofdklasse B za. de contouren af van hoe het waarschijnlijk op het eind van de competitie zijn beslag gaat krijgen. Een groepje van vier clubs zullen waarschijnlijk om de titel strijden. Daaronder de huidige koploper SC Genemuiden. Een groepje van vijf teams lijkt de degradatieplaatsen te moeten verdelen. Of er moet spoedig een wederopstanding van één of meerdere van die laatsten plaats vinden, waardoor de ploegen vlak boven hen alsnog bij de strijd om lijfsbehoud worden betrokken. Zeker is, dat het herstel van ONS Sneek niet langer kan wachten. En het resultaat van de wedstrijd van volgende week, tegen concurrent NSC Nijkerk, kan in dat verband op het eind wel eens zeer belangrijk blijken te zijn.

Aanvankelijk evenwicht

Op een zonovergoten sportpark ‘De Wetering’ in Genemuiden trokken SC Genemuiden en ONS Sneek meteen fel van leer. En het was vrijwel direct ook raak. Bij de eerste de beste goed opgezette aanval kwam de thuisploeg al op 1-0. Oussama Ben-Kaddour stuurde in de 5e minuut Lars Miedema weg. Was het buitenspel, of niet? Wie zal het zeggen. In elk geval mocht Miedema doorgaan en Ruben Pijlman was in het Sneker doel geklopt.

SC Genemuiden waande zich in dromenland: zo’n snelle voorsprong. En dat liet ONS Sneek de gastheer weten. Meteen vanaf de aftrap kwam de bal op rechts bij Nick Kleen. Hij zette de bal strak voor en Gerben Visser was ter plaatse om de Snekers met de thuisclub op gelijke hoogte te brengen: 1-1. Na wat schermutselingen over-en-weer begon Arend van de Wetering in de 15e minuut aan een mooie actie, passte de bal op Rens van Benthem, die recht voor de goal in een unieke positie bleek te staan en Ruben Pijlman voor de tweede maal tot een geslagen (doel-)man maakte: 2-1. Beide ploegen probeerden met goed voetbal vervolgens nog meer kleur aan de wedstrijd te geven. Maar na een hectische openingsfase bleven de volgende 20 minuten verstoken van doelpunten.

Genemuiden neemt afstand

Intussen trok de lucht boven het sportpark dicht en dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden. En bijna tegelijk met het dichttrekken door het wolkendek betrok ook figuurlijk de lucht boven de oranjehemden uit Sneek. Ineens was daar op de linkervleugel Oussama Ben-Kaddour los van zijn tegenstander. Hij zette zijn solo voort tot de achterlijn, zette voor op Lars Miedema, die schoof de bal op zijn beurt door op Rens van Benthem, die de bal voor het intikken had: 3-1. Het derde doelpunt van SC Genemuiden leek voor ONS Sneek te komen als een mokerslag. Plots waren de Snekers totaal niet meer in de wedstrijd. En vanaf dát moment ging het snel. In de 39e minuut soleerde Ben-Kaddour opnieuw over links, opnieuw tot aan de achterlijn. In plaats van voor te zetten schoot hij deze keer zelf de bal (vanuit een schier onmogelijke positie) in het doel: 4-1. En het was de ‘man van de eerste helft’, Ben-Kaddour, die in de 44e minuut de bal veroverde en in enen door richting doel ging. Opnieuw was Ruben Pijlman een geslagen man: 5-1. Wedstrijd gespeeld!

Debacle dreigt

In de rust werd er bij SC Genemuiden druk gespeculeerd over, hoe de uiteindelijke uitslag zou worden. In de competitie was de club ooit eenmaal tot een 10-1 uitslag gekomen. In de beker zelfs tot 11-0 (tegen Spcl. Joure). Zou de thuisploeg doorgaan en ook in deze wedstrijd de dubbele cijfers halen? Zover kwam het, gelukkig voor ONS Sneek, niet. Maar een dramatische uitslag was niet te ontlopen. In de 53e minuut combineerde een andere uitblinker, de in Heerenveen geboren Nourredine Boutzamar, met de al eerder geroemde Oussama Ben-Kaddour. Bijna ongehinderd konden de mannen hun gang gaan. Boutzamar was nu degene die scoorde: 6-1.

Vanaf dat moment lukte het bij beide ploegen niet meer zo als daarvoor. Dat kwam misschien wel mede door de wissels die de trainers René van der Weij van de thuisclub en Arnoud Koster van de gasten doorvoerden. Bij ONS Sneek waren ze bedoeld om de ploeg alsnog op een ander spoor te zetten. Bij SC Genemuiden was het doel om aan enkele spelers speelminuten te geven bijvoorbeeld na een periode van afwezigheid (Jens Jurn Streutker). ONS Sneek kreeg in deze fase zowaar een paar mogelijkheden om de score een draaglijker aanzien te geven. Maar de pogingen strandden alle in goede bedoelingen.

Slotaccoord

Het slotaccoord was voor SC Genemuiden. Het bracht in de laatste fase onder anderen de broers Sijmon en Martijn Eenkhoorn. In de 79e minuut soleerde Martijn het ONS-strafschopgebied binnen, zette voor op broer Sijmon die de bal eenvoudig intikte: 7-1. Nog was de honger van de thuisclub niet gestild. En in de 90e minuut bepaalde Martijn Eenkhoorn de eindstand op 8-1. Mede-invaller Jens Jurn Streutker bracht koppend Martijn in stelling, die speelde zijn directe tegenstander uit en scoorde. Afgaande op de uitslag had SC Genemuiden dus niet de minste moeite gehad met de Snekers. Maar wie de eerste 30 minuten van het duel zich nog eens in herinnering roept kan terecht een vraagteken zetten achter de vraag: hoe heeft dít (opnieuw) met ONS Sneek kunnen gebeuren. Wie het antwoord weet, mag het zeggen!

 

SC Genemuiden-ONS Sneek                      8-1  (5-1)

05  Lars Miedema                                           1-0

07  Gerben Visser                                           1-1

15  Rens van Benthem                                  2-1

37  Rens van Benthem                                  3-1

39  Oussama Ben-Kaddour                         4-1

44  Oussama Ben-Kaddour                         5-1

53  Noureddine Boutzamar                        6-1

79  Sijmon Eenkhoorn                                  7-1

90  Martijn Eenkhoorn                                 8-1

Schr.:                    R.Meilink

Ass.schr.:            P.Roos & N.Beloglazovs

Kaarten:              (32) Arend van de Wetering (SC Genemuiden)

(29) Patrick van der Veen (ONS Sneek)

SC Genemuiden

doel:                     Hidde Streutker

achter:                 Matthias Breman, Arend van de Wetering, Thijs Dekker (72: Martijn Eenkhoorn), Bart-Jan Brouwer

midden:              Noureddine Boutzamar (72: William Jansen), Ryan van Lente (57: Jens Jurn Streutker), Nick Buitink

voor:                     Rens van Benthem, Lars Miedema, Oussama Ben-Kaddour (57: Sijmon Eenkhoorn)

ONS Sneek

doel:                     Ruben Pijlman

achter:                 Rik Koelewijn (82: Glenn Buma), Patrick van der Veen, Gabriël Fernando, Pieter Abe de Jong

midden:              Wesley Tankink, Giovanni Aronds (46: Simon de Laat), Niels Nadorp

voor:                     Nick Kleen (46: Mark Westra), Gerben Visser (70: Kevin Mennega), Steyn Potma (70: Han van Dijk)

 

 

Delen