Gevoelvolle middag op het Zuidersportpark in Sneek

20191214_145841

(foto Harmke van der Veen)

Chris de Wagt

Het was zaterdag 14 december 2019 een bijzondere middag op het Zuidersportpark in Sneek. Eens temeer was voelbaar, dat ONS Sneek één familie is. Een familie, waarin je lief en leed met elkaar deelt. Momenteel worden de sportieve activiteiten toch een beetje overschaduwd door de moeilijke gezondheidssituatie van een man, die nog altijd midden in de ONS-familie staat, Chris de Wagt. Hij, zijn vrouw en kinderen, zijn ouders en familie beleven zware tijden. En ze hebben alle steun nodig, die ze maar kunnen krijgen. Om hen een hart onder de riem te steken was er voor deze middag, met name vanuit de Business Club, een bijzonder initiatief genomen. Na de opkomst van beide ploegen bij de wedstrijd ONS Sneek-SPARTA Nijkerk zou een spandoek worden onthuld met daarop de tekst: CHRIS # letsdoit Topper- Dank! Ondertussen zou speaker Koos Wieling een tekst lezen over de achtergrond van dit initiatief. En tegen de achtergrond van een oranjeshirt met ‘nummer 8’, het rugnummer dat Chris als speler bij ONS Sneek zolang heeft gedragen, zou het publiek een minuut lang applaudisseren. Zoals bedoeld: gebeurde. Niet alleen met het shírt met ‘rugnummer 8’, maar met degenen voor wie het allemaal was bedoeld in ONS midden: Chris en zijn gezin. Het werd een indringend moment, waarbij de solidariteit van bestuur, spelers, staf en supporters van onze tegenstander met het gebeuren op deze middag opviel! Waarvoor onze dank! Maar bovenal: Chris, wat fijn, dat je met je gezin en familie deze middag onder ONS was. We wensen jullie heel veel sterkte!

DSC_7963

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografieHveen) & Harmke van der Veen-vd Schuit

Paul Raveneau verlengt verbintenis met ONS Sneek niet

Wat we hierboven hebben gememoreerd behoort tot de belangrijkste dingen van het leven. Voetbal is één van de belangrijkste bijzaken van het leven. Dat zal Chris de Wagt direct beamen als oud-voetballer en trainer ín de voetballerij. Wanneer we vervolgens hier dan toch ook enkele woorden wijden aan deze ‘belangrijke bijzaak’, dan was er natuurlijk ook rond de wedstrijd ONS Sneek-SPARTA Nijkerk in de 3e divisie A het aangekondigde vertrek van ONS Sneek-hoofdtrainer Paul Raveneau. Paul is in korte tijd een echt lid geworden van de ONS-familie. Maar na het einde van dit lopende seizoen zullen we hem niet meer in Sneek in actie zien. Paul heeft in korte tijd samen met zijn assistent Arnoud Koster en 2e assistent Harvey de Boer, een nieuw ONS Sneek op de rails gezet. En hoewel zich dat, jammer genoeg, op dit moment nog niet in heel veel punten op de ranglijst door vertaalt, de contouren van wat hij bedoelt worden steeds beter zichtbaar. En dat voelt niet onprettig! Integendeel……………Jammer, dat Paul om prive-redenen heeft moeten besluiten de verbintenis met ONS niet te verlengen. We hebben ondertussen veel aan hem te danken. En we hopen nog een fijn half jaar met hem tegemoet te gaan! Paul, je bent en blijft: één van ONS!

DSC_8472

De wedstrijd van deze middag

Na al deze belangrijke zaken rondom de wedstrijd ook nog enige aandacht voor het voetbal zelf. Op het programma stond de wedstrijd tegen de koploper op dit moment in de 3e divisie A, Sparta uit Nijkerk. De oranjehemden uit Nijkerk kwamen in juni jl. via de achterdeur van de nacompetitie de 3e divisie binnen. Maar ze voelen zich meer dan thuis in deze omgeving, gezien de positie die ze momenteel op de ranglijst innemen: de 1e, met maar liefst 7 punten voorsprong op nummer 2, DVS’33 uit het 15 kilometer verderop gelegen Ermelo. Afgelopen zaterdag werden de Nijkerkers reeds ‘Herbstmeister’ en daardoor winnaar van de 1e periode. Belangrijk, omdat juist SPARTA zo goed weet, dat dit nog wel eens iets kan opleveren. ONS Sneek kreeg de laatste weken nogal eens het deksel op de neus, ondanks goed tegenspel. En met de 5-0 nederlaag in Veenendaal in het achterhoofd was er toch wel enige twijfel, of een goede prestatie tegen de bewoners van ‘de Ebbenhorst’ wel mogelijk was. Welnu, een goede prestatie heeft ONS Sneek absoluut geleverd. Helaas, opnieuw weer niet vertaald in wedstrijdpunten. Toegegeven, SPARTA Nijkerk verdiende de overwinning. Gezien het aantal doelrijpe kansen, en de pech die de volgelingen van trainer Eric Speelziek hadden bij de afronding, is de 4-1 overwinning voor de gasten niet eens onterecht. Maar ONS Sneek speelde ondertussen een heel aardige wedstrijd. Om niet te zeggen: een góede wedstrijd. Hetgeen resulteerde in een ruststand van 1-1. Op dát moment gloorde er in de harten van de fervente ONS Sneek-supporters enige hoop. Maar uiteindelijk mochten de, in grote getale meegereisde, supporters uit Nijkerk toch met een ruime marge hun spelers met applaus van het veld begeleiden.

DSC_8158

Veel druk

‘Opbouwen vanuit de verdediging’ is een concept, dat tegenwoordig nogal eens wordt gehanteerd om op een doelgerichte manier de vijand je wil op te leggen. Maar in feite is dat heel moeilijk uit te voeren, wanneer de nodige automatismen (nog) niet in een elftal aanwezig zijn. Wanneer er soms nog wat twijfel is, waar een veilig aanspeelpunt zich bevindt, en bovendien de tegenstander de energie kan opbrengen om vroeg te storen, dan komt er van de nobele voornemens niet altijd evenveel terecht. Deze middag zou blijken, waarom ‘elkaar voortdurend van achteruit betrekken in het spel’ soms niet zonder gevaar is. Na een aftasten van de krachten in de eerste 15 minuten van de wedstrijd was het SPARTA Nijkerk dat het eerste gevaar stichtte. De veelvuldig opkomende Jerry Geurtsen miste op een haar na een voorzet van rechts. Hij zag de bal evenwel ‘corner gaan’. Uit deze corner van links kreeg Justin van Groen de kans om alsnog de 0-1 te laten aantekenen. Maar hij kopte rakelings over.

DSC_7999

SPARTA Nijkerk op voorsprong

Maar de voorsprong voor de gasten kwam er tóch! Dezelfde Jerry van Geurtsen van de eerste kans zorgde daarvoor. In de 22e minuut was er een heftige scrimmage voor het doel van ONS Sneek. De bal werd onvoldoende ‘weggerost’. En het was uiteindelijk Jerry van Geurtsen die het laatste tikje gaf: 0-1. Meteen had ONS Sneek een antwoord. Tyson dos Santos, die in de ploeg steeds beter zijn rol weet te vinden, stuurde Han van Dijk (in elk geval fit genoeg om één helft te spelen) erop uit. Maar Han kon de voet niet voldoende tegen de bal krijgen om doeltreffend te kunnen zijn.

ONS Sneek vecht terug

In de 28 minuut ‘vloog’ een gevaarlijke inzet van rechts voor het ONS Sneek-doel langs. Op de andere zijkant van het strafschopgebied stond Gilbrano Plet klaar om in tweede instantie toch te scoren. Echter ook hij had niet de juiste nauwkeurigheid…………………Maar de grootste kans kreeg SPARTA na foutief overspelen in de 30e minuut. De goed spelende Mohammed Bendadi kwam tussen het overspelen bij ONS Sneek in de achterhoede.  En in de 30e minuut leverde zijn poging geen tweede treffer op. Opvallend hoeveel fouten bij beide ploegen geconstateerd werden, met name in de afwerking van de aanvallen. Ook de ruim getalenteerde aanvoerder van SPARTA, Donny van der Wal, kon daaraan niets veranderen, toen hij in de 37e minuut via een lob de ONS-keeper probeerde te verschalken. Zijn technisch hoogstandje leed schipbreuk. Net als zijn schot van 30 meter afstand, enkele minuten later, dat zwevend door ONS-keeper Van der Dam onschadelijk werd gemaakt.

DSC_8004

Maar ONS Sneek vocht zich steeds beter in de wedstrijd. En in de 43e minuut leverde dat de gelijkmaker op. Een voorzet van links, van de voet van Oege Sietse van Lingen werd door Han van Dijk, vandaag opnieuw goed op dreef, kort terug gekopt op Ruendel Martina, die de bal als een echte spits onberispelijk intikte: 1-1.

De balans blijft in de wedstrijd

Het eerste kwartier na rust gaf een zelfde spelbeeld als de laatste 15 minuten vóór de thee: SPARTA zo nu en dan heel gevaarlijk, maar een ONS Sneek, dat voetballend goed kon mee komen. Een wissel (net als vorige week) werd de inleiding tot de nieuwe voorsprong voor SPARTA. Terwijl ONS Sneek bezig was om een wissel (Han van Dijk/zat er doorheen vervangen door Davey Lohman) een plekje te geven sloeg de tegenstander toe. En de klasse van SPARTA Nijkerk droop eraf. Eerst leed een aanval in tweeën nog schipbreuk. Keeper Justin van der Dam en in tweede instantie de paal hielden ONS in de wedstrijd. Maar ex-IJsselmeervogelsspeler Bryan Burgerhout soleerde over rechts naar voren. Hij passeerde in het strafschopgebied een ONS Sneek-verdediger, en hij kwam zodoende alleen voor Justin van der Dam in het ONS Sneek-doel. Hij schoot de bal hoog en hard in de touwen: 1-2. Maar, of hij de bal nu had ontvangen binnen- of buitenspel werd niet geheel duidelijk.

DSC_8249

SPARTA pakt door

In de 64e minuut opnieuw een dubbele kans voor de gasten. Eerst schoot Gilbrano Plet voorlangs, waarna Jerry Geurtsen zijn lob niet over de keeper kon plaatsen, aldus een nieuwe kans om zeep helpend. In de 73e minuut pakte SPARTA dóór! Mohammed Bendadi, één van de betere spelers bij ‘Nijkerk’, kreeg de bal. Hij probeerde maar eens een schot. Dat léék ongevaarlijk. Maar Justin van der Dam volgde aan de grond genageld de bal, totdat hij hem achter zich in de touwen hoorde ploffen: 1-3. Het had in de 77e minuut zomaar 1-4 kunnen zijn. Maar Gilbrano Plet schoot tegen de paal. Het was de vierde maal, dat het houtwerk in deze wedstrijd werd getest.

Terwijl de avond daalde over het Zuidersportpark, en de eerste van de vele sympathieke supporters van SPARTA Nijkerk reeds ‘richting bus’ gingen waagden de Veluwenaren nog één keer een schot.

DSC_8655

Vanaf de achterlijn werd de bal ietsje terug geplaatst. Justin van Groen tikte uiteindelijk de bal over de doellijn. Vrijwel meteen floot scheidsrechter Sahiner uit Oss de wedstrijd naar het verleden.

Ondanks verlies toch ook enige tevredenheid

Teleurstelling was er over een nieuw verlies. Maar wie de wedstrijd gezien heeft verbaast zich niet over de koppositie van de Nijkerkers. Er staat een goede ploeg in het veld. Een ploeg die zelfs na 90 minuten voetbal in Sneek nog fit genoeg lijkt om dinsdagavond NAC uit Breda enige tegenpartij te kunnen geven in de strijd om de Toto KNVB-beker. ONS Sneek speelt steeds beter voetbal, de spelers groeien in hun rol, en er wordt voor elkaar gestreden. Je zou zeggen, dan moet het na de winterstop toch nog goed kunnen komen. Maar we gaan nu eerst bijna 4 weken in de rust vanwege de kerstdagen en de jaarwisseling. En we hervatten de competitie op 11 januari met de altijd beladen wedstrijd tegen Harkemase Boys, in Harkema. Gezegende dagen toegewenst!