Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Haakt ONS Sneek aan? Voorbeschouwing ONS Sneek-ASV DE DIJK za. 07-05-2022

HAAKT ONS SNEEK AAN?

ASV DE DIJK-ONS Sneek op 18-09-2021   (foto MartijnvdVeen)

Dat is de grote vraag die hangt boven de wedstrijd ONS Sneek-asv DE DIJK in de Hoofdklasse B za., aanstaande zaterdag 7 mei 2022. De oranje formatie is de laatste weken bezig een imposant rijtje prestaties af te leveren. En dat is alleen maar fijn voor de spelers zelf, de technische staf onder leiding van interim-hoofdtrainer Arnoud Koster, het bestuur en verder iedereen die ONS Sneek een warm hart toedraagt. Zou het dan tóch nog lukken?

Zelfs de meest fervente ONS-supporter begon daar de laatste weken toch stiekum een paar vraagtekens bij te zetten. Maar de realiteit, vijf wedstrijden vóór het einde van de reguliere competitie is, dat de Snekers een ruim gat hebben geslagen met de twee rechtstreekse degradatieplaatsen. En samen met nog 4 andere clubs strijden om rechtstreeks lijfsbehoud in de Hoofdklasse; of dat ze toch worden veroordeeld tot het spelen van promotie-/degradatiewedstrijden. De complimenten nu al voor allen bij ONS Sneek die dat tot nu toe gefikst hebben.

Arnoud Koster blijft!

En dan kwam midden in de aanloop naar één van de belangrijkste wedstrijden uit het rijtje van vijf die nog komen het bericht, dat de huidige interim-hoofdtrainer van de 1e selectie ook de komende twee seizoenen aan het roer staat. Ik denk, dat ik uit naam van velen spreek, dat we met die beslissing van het bestuur uitermate blij zijn. Arnoud hoort bij de club. En hij heeft onder moeilijke omstandigheden samen met zijn staf de zaak weer op de rails gekregen. We wensen hem en zijn medewerkers voor de kortere en langere termijn heel veel sterkte en werkplezier toe!

En dan………….tegen DE DIJK

De eerste van de wedstrijden in de finale van de competitie is tegen ASV DE DIJK uit Amsterdam (Schellingwoude). Op 18 september 2021 speelden beide ploegen tegen elkaar in Amsterdam-Noord. De wedstrijd eindigde in een 2-1 – overwinning voor ASV DE DIJK. Maar vriend en vijand waren het er na afloop over eens, dat ONS Sneek daarmee te weinig had gekregen. Dat was misschien wel waar, maar die kans zit er altijd in wanneer je met elkaar de strijd aangaat. Het vervelende voor de Snekers was wel, dat de nederlaag in Amsterdam een periode inluidde, waarin het geluk de oranjehemden bepaald niet vaak toe lachte. Nu, aan de andere kant van de competitie treffen beide ploegen elkaar weer. En er zijn een paar opmerkelijke overeenkomsten. Eén daarvan is, dat zowel ONS Sneek alsook ASV DE DIJK een periode achter de rug hebben, waarin ineens de resultaten wel kwamen, waar ze tot voor kort achterwege bleven. En de punten werden niet tegen de minsten binnen gehaald. ONS Sneek bond RKAV VOLENDAM, vv Eemdijk en Berkum aan de zegekar. ASV DE DIJK wist onder andere te winnen van kampioenskandidaat SC Genemuiden. De Amsterdammers bezetten op dit moment de 12e plaats met 29 punten uit 25 wedstrijden. ONS Sneek staat 14e met 26 punten uit 25 wedstrijden. Nog één overwinning……………………….Maar ASV DE DIJK zal zich niet zomaar laten verslaan!

De ploeg wil graag voetballen en heeft alles in huis om het ONS Sneek, dat het ook van voetbal moet hebben, heel lastig te maken.

Spelmoment uit ASV DE DIJK-ONS Sneek op 18 september 2021 (foto Rob Bosma)

Over ASV DE DIJK

Maar, wie is ASV DE DIJK eigenlijk. ASV DE DIJK is opgericht op 1 juni 1999 na een fusie tussen Rood Wit A(msterdam) en ASV Schellingwoude. Op hun beurt hadden de beide fusiepartners hun eigen oprichting in 1921. En elk van deze clubs kent een rijke historie. Rood Wit A werd opgericht met de naam VVA (voetbalvereniging Augustinus). Later werden de letters RK (Roooms Katholieke) toegevoegd. In 1957 fuseerde men met handbalvereniging VDO en turnvereniging SVA en tafeltennisvereniging KK tot de omnisportvereniging RKSV Rood Wit Amsterdam. In 1999 fuseerde, zoals gememoreerd, Rood Wit Amsterdam met ASV Schellingwoude. De club nam de naam ASV DE DIJK aan, wat te maken heeft met de Schellingwouderdijk, waaraan het sportpark gelegen is.

De grote resultaten kwamen in de jaren na 2011. Met als top het kampioenschap in de Derde Divisie zondag in 2017. Tevens het seizoen, waarin de spits van de Amsterdammers, de bekende Dennis Kaars, in 34 wedstrijden maar liefst 41 keer scoorde. ASV DE DIJK promoveerde na het behaalde kampioenschap naar de Tweede Divisie. Het spelen in die Tweede Divisie was echter slechts van korte duur. Maar al met al is ASV De Dijk door deze resultaten een club met historie, die samen met de clubs waaruit De Dijk is ontstaan bekende voetballers heeft voortgebracht in bijvoorbeeld Ruud Krol, Edgar Davids, Patrick en Justin Kluivert en Martijn Reuser.

Kansen

Wat zijn de kansen voor aanstaande zaterdag? Beide ploegen zijn momenteel, zoals reeds geschetst, in een flow. ASV DE DIJK speelde afgelopen zaterdag gelijk tegen Noordscheschut (0-0), ONS Sneek deed datzelfde tegen ook al een Drentse tegenstander, HZVV. In Hoogeveen werd het na een boeiende wedstrijd verdiend 2-2.

Zowel ASV DE DIJK als ONS Sneek willen graag met goed voetbal tot prestaties komen. ASV DE DIJK heeft een sterke verdediging. Ondanks de bescheiden plaats op de ranglijst incasseerden de Amsterdammers slechts 29 tegendoelpunten. Maar ze scoorden ook maar 22 keer. ONS Sneek daarentegen scoorde een dubbel aantal keren, maar moest ook 74 tegendoelpunten toelaten. Het zal weer de vorm van de dag zijn die de doorslag moet geven. ONS Sneek ziet daarbij een aantal spelers, op wie in de afgelopen weken geen beroep kon worden gedaan weer beschikbaar worden, zodat eventuele onverwachte situaties wat de inzetbaarheid van de spelers betreft beter het hoofd kunnen worden geboden.

Laten we de hoop deze keer eens winnaar van onze gedachten maken en ONS Sneek een kleine overwinning voorspellen. We hopen echter bovenal op een goede en sportieve wedstrijd op het Zuidersportpark in Sneek.

 

Jan van der Veen

 

 

Delen