Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

DE klassieker van het Noorden: HARKEMASE BOYS-ONS SNEEK

DE klassieker van het Noorden:  HARKEMASE BOYS-ONS SNEEK

 download

door:                    Jan van der Veen

Je kunt veel wedstrijden het stempel derby meegeven. Wanneer clubs hun domicilie hebben in elkaars buurt dan héét dat ook zo. Maar er zijn maar een paar wedstrijden die het predicaat ‘klassieker’ dragen. En dan denken we uiteraard aan de ontmoetingen in de Eredivisie tussen Ajax en Feijenoord. En in Noord-Nederland is dat de wedstrijd tussen Harkemase Boys en ONS Sneek. Hoe de verhoudingen wat de prestaties betreft ook zijn en hoe de stand op de ranglijst ook is, altijd heeft de tweestrijd tussen deze beide clubs iets extra’s. Sommigen zien de hele competitie al óp tegen deze ontmoeting, omdat het idee heerst, dat zijn of haar club toch wel vaak het onderspit moet delven. Anderen zien met reikhalzend verlangen uit naar deze ‘clash’. De laatsten hebben dit seizoen lang moeten wachten. Want pas op competitiedag 17, de laatste van de eerste speelronde, staat het duel op het competitieprogramma.

Favorietenrol

Vanwege het bijzondere karakter van deze wedstrijd is het moeilijk om één van beide teams de favorietenrol toe te kennen. Dat is ook de mening bij Harkemase Boys, verwoord in een interview met aanvoerder Hennie Bouius op de website van de readtsjes. Maar niet valt te ontkennen, dat de thuisclub van aanstaande zaterdag (Harkemase Boys) er op de ranglijst nogal wat beter voorstaat dan de oranjehemden uit Sneek. Harkemase Boys draait een ronduit prima seizoen. De 4e plaats met 29 punten uit 15 wedstrijden is daarvan in cijfers de exponent. Daarnaast sprak de knappe prestatie in de strijd om de KNVB-beker tegen FC Groningen zeer tot de verbeelding! ONS Sneek moet het met ietsje minder doen. De 6 punten uit evenveel (15) wedstrijden hadden er veel meer moeten zijn. Maar, dat vindt elke club die niet vet bedeeld is met wedstrijdpunten in de afgelopen weken. En de nuchtere realiteit is, dat de Snekers daarmee 17e staan.

DSC_6661

Geschiedenis

Ook de geschiedenis biedt weinig aanknopingspunten. Het gevoel in Sneek heerst, dat ONS Sneek het altijd moeilijker heeft tegen Harkemase Boys dan Harkemase Boys tegen ONS Sneek. Statistisch blijken de resultaten dichterbij elkaar te liggen dan dat gevoel. Er zijn wel bepaalde periodes, waarin dan de één en dan de ànder sterker is. Na de terugkeer van Harkemase Boys op het huidige niveau, enkele jaren geleden, lijkt Harkemase Boys iets in het voordeel. Vorig seizoen verloor ONS Sneek 3 maal (2 keer in de competitie, 1 maal in een oefenwedstrijd) van Harkemase Boys met 2-1. Met name de wedstrijd in Harkema staat velen nog helder op het netvlies. In de laatste minuut van de officiële speeltijd scoorde Yumé Ramos uit een strafschop de (verdiende) gelijkmaker. Maar in de allerlaatste minuut van de toegevoegde tijd trok Harkemase Boys alsnog de wedstrijd naar zich toe.

Geen echte versterkingen

Feit is, dat na de winterstop ongeveer dezelfde teams tegenover elkaar komen te staan als die welke acteerden in de eerste seizoenshelft. Met dien verstande, dat beide ploegen wél wisselingen meemaakten in de technische staf. Of dat ze weten, dat er wisselingen in die gelederen op til zijn. Bij ONS Sneek verlengden Paul Raveneau en de Snekers hun verbintenis niet. En bij Harkemase Boys werd eerder al bekend gemaakt, dat Jan Piet Bosma na dit seizoen de opvolger zal worden van Hans de Jong. En rond de jaarwisseling werd duidelijk, dat De Jong ook niet het seizoen in Harkema zou afmaken. Good-old Willem Brouwer en (als assistent) Klaas Schotanus zullen in de rest van het seizoen hun kwaliteiten in de strijd werpen om Harkemase Boys op het niveau te houden, waarop het zichzelf vóór de winterstop heeft geplaatst. Welk effect deze trainerswissel op de resultaten van de ‘Boys’ zal hebben kunnen we mogelijk na zaterdag een beetje inschatten.

ONS2

Voorbereiding

In de voorbereiding op de herstart van de competitie speelde Harkemsase Boys twee wedstrijden van 45 minuten tegen respectievelijk SV Bedum en het Groningse Be Quick 1887. Tegen SV Bedum werd het 0-0. Tegen Be Quick 1887 werd het een 1-0 overwinning voor de mannen van Willem Brouwer. ONS Sneek trainde in Sportstad Heerenveen. En bereidde zich dus op een totaal andere, maar zeer zeker doordachte wijze op het treffen van aanstaande zaterdag voor.

Een onzekere factor zijn de terreinomstandigheden in Harkema. Bij veel regen zal het hoofdveld van sportpark De Bosk zwaar te bespelen zijn. Maar welke van beide ploegen dan in het voordeel zal zijn……………….

Conclusie

De moraal van het voorgaande verhaal is, dat je veel over deze klassieke wedstrijd uit het zaterdagvoetbal in Friesland kunt zeggen. Maar een voorspelling is ook deze keer moeilijk te geven. Laat ik eens verrassend uit de hoek komen met de voorspelling, dat ONS Sneek met een kleine overwinning huiswaarts gaat keren. Een begin voor een vrolijker tweede competitiehelft dan de eerste was, hoewel we toch in de afgelopen weken wel van soms heel aantrekkelijk voetbal hebben genoten………………Iedereen, maar met name ONS Sneek 1: veel heil en zegen toegewenst in 2020!

wedstrijd:        Harkemase Boys-ONS Sneek

aanvang:          14.30 uur

scheidsrechter:  dhr. F.E. ter Brake  (Dedemsvaart);  ass. schr:  dhrn. N.Kromme &  C.R.Veen

 

Delen