Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

HBS voor de beker: een club met historie!

HBS: een club met een grote geschiedenis

 Toen zaterdagmiddag tegen vijven duidelijk werd, wie de tegenstander voor ONS Sneek in de 2e voorronde van het TOTO KNVB Bekertoernooi zou worden, werd daarop met gemengde gevoelens gereageerd. Een deel van de supportersschare had gehoopt op Sportlust’46. Omdat de kansen tegen een Eerste Klasser nu eenmaal groter lijken te zijn dan tegen een club die op hetzelfde niveau speelt als jij. Een ander deel van de trouwe volgers van ONS ‘Eerste’ sprak onomwonden van:  ‘een grote eer om te mogen spelen tegen een club met zo’n lange en rijke historie.’ En ach………..wanneer je de beker wilt winnen dan moet je van iedereen kunnen winnen!

Een bal als kado op de verjaardag van Jan Dijkman in 1893 werd de aanleiding tot de oprichting van een Football Club in Den Haag. Gezien de achtergrond van de oprichters en leden was de afkorting HBS de juiste vlag die de lading dekte: de Hogere BurgerSchool. Met díe naam zou de club die eerste jaren van haar bestaan door het leven gaan. Toen de leden schoolfase van hun leven waren ontgroeit werd de club met behoud van de initialen omgedoopt in ‘Houdt Braef Stant’, de naam die nu nog steeds trots op tribune en clubhuis prijkt.

Reeds in de beginjaren was de club een tegenstander om rekening mee te houden. Aan het begin van de vorige eeuw werd HBS enkele malen landskampioen. Aanvankelijk speelde HBS in het rood-wit. Maar toen de kleuren in de kampioensjaren wijzigden in zwart werd in den lande, overigens vol eerbied, gesproken over ‘de Kraaien’. Het begin van de club, wat speelveld betreft, lag op het Malieveld in Den Haag. Maar de huidige thuisbasis doet, wat de naam betreft, nog steeds denken aan die bijnaam. HBS speelt namelijk, niet zover van het voor ONS Sneek wel bekende vv Scheveningen, op sportpark Craeyenhout.

logo HBS

De selectie van HBS kent voor ONS Sneek geen bekende namen. Dat had zomaar gekund, wanneer oud Cambuur- en Feijenoord-speler en oud-international Ruben Schaken zijn verblijf bij HBS had verlengd. In het afgelopen seizoen speelde de 36-jarige aanvaller immers voor de Hagenaars. En hij scoorde maar liefst 12 maal! Schaken heeft nog niet aangegeven om door te willen gaan (voor zover ons bekend). Dus zullen we hem woensdagavond niet kunnen bewonderen. Dat zelfde geldt ook voor Santy Hulst, eerder actief bij svv Scheveningen. Hij is bij HBS gestopt. Een man met wie we, na zaterdag, wel rekening moeten houden is: Willem Six. De 24-jarige aanvaller scoorde tegen het Woerdense Sportlust’46 maar liefst 3 maal. En hij bracht daarmee eerst zijn ploeg naast de Woerdense thuisformatie, om daarna ‘zijn’ HBS naar de volgende ronde te schieten. Verder speelt bij onze opponenten van woensdag Gautam Kalpoe. Hij heeft een stukje voetbalhistorie bij SteDoCo. En hij is in die zin een speler, die we wel eens eerder aan het werk hebben gezien tegen ONS Sneek. Trainer van HBS is Marcel Koning. Hij verlengde zijn contract bij de Hagenaars. Club, spelers en trainer wilden graag met elkaar verder.

HBS eindigde in de afgelopen competitie in de Derde Divisie zondag (B) op de 12e plaats met 40 punten uit 34 wedstrijden en een doelsaldo van 43-43. ONS Sneek werd 14e in de Derde Divisie zaterdag (A). De Snekers verzamelden 37 punten uit 34 wedstrijden en het doelsaldo was 62-88.

DSC_0145

Wat ONS Sneek op dit moment betreft: de oefenperiode zit erop en het gaat vanaf nu om ‘het eggie’. De resultaten uit de oefenperiode zijn niet van dien aard, dat gevoelsmatig HBS geen probleem hoeft te zijn. Je ziet aan alles bij de Snekers, dat er voldoende voetbal in de ploeg zit. Maar het team moet nog een team worden. En daarvoor is tijd nodig. En tijd is er niet, wanneer je weet, dat in één week HBS voor de beker wacht en zaterdag de competitieopening in Hendrik-Ido-Ambacht is tegen alweer een zware tegenstander: ASWH.

Op grond van de oefenresultaten durven we totaal geen voorspelling te doen. Maar de prikkel om door te kunnen stoten naar het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker zal zeker het beste in de spelers van beide teams naar boven halen. En wie weet: ís het er plotseling op een zomerse woensdagavond in Den Haag.

door: Jan van der Veen

 

 

 

Delen