Hectische wedstrijd ONS Sneek – Flevo Boys met alles er op en er aan

Frisse, gretige, felle en agressieve formatie van trainer Jan Vlap verslaat terecht met 4-2 na 2-0 ruststand slappe hap van collega Arjen Postma

Twee rode kaarten en acht gele prenten

Doelpunten ONS Sneek: Wesley Tankink, Rik Weening, Rik Koelewijn en Han van Dijk

Doelpunten Flevo Boys: Yumé Ramos en Timon Rorije

Lang worden nagepraat

Er zal nog lang worden nagepraat over de openingswedstrijd seizoen 2021-2022 van ONS Sneek in de zaterdag hoofdklasse B thuis tegen Flevo Boys. Een hectische wedstrijd pur sang. Met alles er op en er aan. Met zes doelpunten, vier voor de thuisclub en twee voor de gasten, twee rode kaarten na de rust vlak achter elkaar, uitgerekend voor de spitsen Gerben Visser (ONS Sneek)  en Yumé Ramos van de polderbewoners, acht gele prenten, twee voor de oranje hemden en liefst zes voor de club uit Emmeloord, veel frustratie en de nodige opstootjes in de tweede helft, maar ook een openingsduel, waarin de equipe van Jan Vlap waardering van vriend en vijand afdwong met fris voetbal, een honderd procent gretigheid, felheid en agressiviteit. De grootste verrassing was dat ONS Sneek de stijgende lijn van de lichte oefencampagne meenam naar het echte werk, de competitie. Dat was immers een kwestie van afwachten.

Doelman Tristan Boersma brengt redding

Vol van acquit

Jan Vlap startte met het basisteam dat in de eerste helft aantrad in de oefenwedstrijd van een week eerder in Harlingen tegen Zeerobben. Met Tristan Boersma in het doel. Gabriël Fernando, Patrick van der Veen, Joran Swart en Rik Koelewijn vormden de achterste vier. Aanvoerder Wesley Tankink, Mark Westra en jongeling Giovanni Aronds bemanden het middenveld. De voorhoede bestond uit Nick Kleen, Gerben Visser en Rik Weening. Niet Flevo Boys maar ONS Sneek ging vol van acquit, zoals dat in biljart jargon heet. Direct werd het initiatief genomen, pressie vierde hoogtij, er werd gevochten voor elke meter en de oranje duelkracht was Flevo Boys te machtig. Dat duurde ongeveer een half uur, waarin een 2-0 voorsprong werd genomen. Flevo Boys kwam hierna beter in de wedstrijd, maar dat verontrustte de thuisclub niet echt.

De veelvuldig opkomende back Rik Koelewijn in duel

Man of the match

Yumé Ramos, de spits die vooral bij ONS Sneek furore maakte, vond dat zijn elftal in de eerste dertig minuten werd overlopen door zijn vroegere club. ,,Met name op het middenveld. Wij waren ook lang niet scherp genoeg en ook veel te slap. Flevo Boys moest steeds achter de ONS spelers aan in plaats van andersom’’. Trainer Arjen Postma prees boven alles het frisse spel van het jeugdige ONS Sneek. Een groot deel van de eerste 45 minuten had Flevo Boys veel moeite met de snelle Nick Kleen, het opkomen van de backs, vooral van Rik Koelewijn over rechts, en met de impulsen van aanvallende middenvelder en dribbelaar Mark Westra, die terecht bij ONS Sneek tot man of the match werd uitgeroepen. Flevo Boys,  op deze  zaterdagmiddag niet spelend in de vertrouwde clubkleuren rood-wit maar in het zwart-rood van eerste divisionist Excelsior uit Rotterdam, kreeg wel de eerste hoekschop. Na ruim twee minuten. Hierna was het ONS Sneek dat excelleerde en Flevo Boys een hele periode in de eerste helft tot een slappe hap maakte.

Aanvoerder Wesley Tankink gaat het luchtduel aan

Strafschop voor ONS Sneek

Al in de vijfde minuut was ONS Sneek dichtbij een voorsprong maar Rik Weening schoot naast. Ook jammer dat de pass van Giovanni Aronds op  Nick Kleen net niet op maat was. In de negende minuut kwam ONS Sneek verdiend op 1-0. Mark Westra werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Captain Wesley Tankink faalde niet van elf meter oog in oog met Flevo Boys doelman Volken Huisman, ook al een oud ONS’er. De gasten kwamen niet verder dan een vrije trap hoog over en een kopbal van Yumé Ramos die de juiste richting miste. Na 25 minuten breidde ONS Sneek de voorsprong uit. Na goed voorbereidend werk van Mark Westra schoot Rik Weening de 2-0 binnen. Hierbij ging sluitpost Volken Huisman niet vrijuit. Het schot leek houdbaar. In het laatste kwartier  van de eerste helft kwam Flevo Boys beter in het spel. Een mooie ONS Sneek-aanval, waarin Nick Kleen de bij ONS Sneek bekende Roelof Strikwerda voor op het verkeerde been zette, leidde niet tot succes. In de 36ste  minuut al de eerste Flevo Boys-wissel. Tomas Boer, een broer van de bekende oud-keeper betaald voetbal Diederik Boer, werd vervangen door Yander Zandbergen, die ook bij Zeerobben heeft gevoetbald. Het scheelde vlak voor de rust maar weinig of Yumé Ramos had raak gekopt.

Rik Weening heeft zojuist de 2-0 binnengeschoten

Passend antwoord

In de tweede helft kwam Flevo Boys beter voor de dag. Het elftal van trainer Arjen Postma had toen meer balbezit dan ONS Sneek, dat echter in de omschakeling veel gevaarlijker en effectiever was. Onnodig balverlies op het middenveld leidde de 2-1 in. Dat was in de 58ste  minuut. Na goed voorbereidend werk van Timon Rorije op rechts had Yumé Ramos de bal maar voor het intikken. Han van Dijk kwam na 63 minuten binnen de lijnen voor Nick Kleen.  Het scheelde bitter weinig of Gerben Visser had ONS Sneek in de 67ste  minuut naar 3-1 geschoten, maar zijn projectiel vloog rakelings naast. Drie minuten later was het wel raak. De mee naar voren getrokken Rik Koelewijn benutte de rebound na een voorzet van Rik Weening  met een ziedend schot dat Volken Huisman te machtig was: 3-1. Mooi was dat ONS Sneek na het verkleinen van de achterstand door Flevo Boys steeds weer een passend antwoord klaar had.

Giovanni Aronds ziet hoe Joran Swart de bal wegkopt

Vlam in de pan

Met nog een kwartier voor de boeg sloeg de vlam in de pan. De duidelijk gefrustreerde Yumé Ramos raakte als eerste van de kook. Het leidde tot meerdere opstootjes. Gerben Visser leek er in de 77ste  minuut met een gele kaart van af te komen, maar op advies van de grensrechter werd het rood. Die had natrappen geconstateerd. Dus kon hij vertrekken. Een minuut later moest ook Flevo Boys met een tiental verder. Yumé Ramos bezondigde zich aan slaan en verliet aangeslagen het veld. Op het wedstrijdformulier stond voor beide rode kaarten code 4. Met dit verschil dat Gerben Visser er wegens natrappen waarschijnlijk afkomt  met drie wedstrijden schorsing, maar Yumé Ramos wegens slaan met mogelijk vijf wedstrijden schorsing. Acht minuten voor tijd kwam Flevo Boys terug tot 3-2. Timon Rorije was de doelpuntenmaker na prachtig voorbereidend werk van Yander Zandbergen. Wissel Han van Dijk bracht het verschil even later weer op twee treffers. Zijn geplaatste schot viel na een goede combinatie met Rik Weening via binnenkant paal binnen: 4-2. Hierna werd Rik Weening vervangen door Niels Nadorp. Na het laatste fluitsignaal van arbiter F.E. ter Brake uit Dedemsvaart uiteraard grote vreugde in het ONS Sneek-kamp. Onze trainer Jan Vlap: ,,Fantastisch werk van mijn spelers als team. Wat is dit mooi’’.

Gerben Visser wordt (in tweede instantie) getrakteerd op een rode kaart

Lange tijd uitgeschakeld

Minder mooi is dat ONS Sneek verdediger Vladik Drakopulo voor heel lange tijd is uitgeschakeld. Hij heeft zijn kruisbanden afgescheurd in de slotfase van het oefenduel thuis tegen VVI. Er is ook goed nieuws. De gestopte Willem Vlug keert terug als materiaalman bij de thuiswedstrijden van ONS Sneek. Germen de Jong blijft de materiaalman bij de uitwedstrijden. Hulde ook voor Bernard Pijper uit Franeker. Hij is bereid gevonden weer als verzorger te fungeren zo lang nog geen vaste verzorger is gevonden voor ons eerste elftal. Er is nog meer nieuws. Back Pieter Abe de Jong van ONS Sneek Onder 23 is definitief toegevoegd aan de A-selectie, al blijft hij ook beschikbaar voor Jong ONS Sneek, dat gisteren oefende in en tegen Balk, dat uitkomt in de zaterdag eerste klasse E. Balk won in een harde wedstrijd met 2-1 van een beter spelend Jong ONS.