Herstel ONS Sneek levert in Amsterdam nog geen punten op

Gedreven soleert Han van Dijk over de linkerkant van het veld. Hij steekt op zo’n 25 meter van het doel van Ajax naar binnen, om vervolgens binnen de 16 meter maar eens een schot te wagen. In eerste instantie wordt zijn inzet geblokt. Maar in de rebound is het Jelle Jan de Graaf die alsnog de bal in het doel schuift: 1-1.

DSC_9778

Een succesvol voorbeeld van de inzet en gedrevenheid waarmee ONS Sneek in de tweede helft op het sportpark De Toekomst in Amsterdam-Duivendrecht gastheer Ajax partij gaf. En de gelijkmaker die op boven omschreven wijze tot stand kwam was de beloning voor de strijdlust en het elan, waarmee de Snekers probeerden om in deze wedstrijd alles eruit te halen. Uiteindelijk werd het toch, wat het resultaat betreft, voor de Snekers: niets. In de 79e minuut namelijk bracht een mooie splijtende aanval van Ajax de bal voor de voeten van Ricardo Fransberg. En de invaller rondde de voorzet van verdediger Mitchell Bormann perfect af: 2-1.

Wat was het sneu, dat een herstel van de wedstrijd van vorige week tegen VVSB (opnieuw) niet in winstpunten werd vertaald. Maar de trainingsarbeid van de afgelopen week wierp duidelijk vruchten af. En maakt, dat de situatie voor ONS Sneek niet hopeloos is. Ook al is het gat met de concurrenten aan de onderkant van de ranglijst niet verkleind.

20191109_143218

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

Het probleem voor ONS Sneek lijkt te worden: de tijd. Er is tijd nodig om de voor een groot deel (althans op dít niveau) onervaren ploeg te laten rijpen. Gun het team de kans om nog meer team te worden, en het resultaat gaat komen. Maar de andere ploegen in de 3e divisie A hebben daar, logisch, geen boodschap aan. En wanneer hun eigen tijd rijp is oogsten ze, ten koste van ONS Sneek dat nog niet zover ís. En aan dat óógsten schort het in deze competitie bij ONS Sneek. In dát opzicht was Ajax deze middag nét één stap verder dan ONS Sneek. Voor de rest waren de partijen nagenoeg gelijkwaardig. Waarbij de aantekening, dat Ajax de eerste helft domineerde, en ONS Sneek in de tweede helft de bovenliggende partij was.

DSC_9849

Voortvarend begin van Ajax

Maar het begin van de wedstrijd was ontegenzeggelijk voor Ajax. De ploeg van trainer Yuri Rose had al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kunnen komen, toen Mitchell Bormann de bal passte op Kenneth Misa-Danso, die alleen voor de keeper in Justin van der Dam zijn meerdere moest erkennen. Een minuut later, in de 5e minuut, kreeg Misa-Danso een nieuwe kans. Hij mocht op zo’n 30 meter van het doel een vrije trap nemen. Hij probeerde het in één keer. Helaas voor hem had de bal nét iets te weinig curve. Zodoende verdween het leer aan de -voor Ajax- verkeerde kant van de tweede paal. Na 15 minuten kreeg Mitchell Burgzorg de bal op links te pakken. Zijn schot van 20 meter werd door keeper Justin van der Dam stijlvol gepakt. Maar in de 19e minuut was de ONS Sneek-keeper toch een geslagen doelman. Ilias Boudouni stoomde over ‘links’ op, liet een schot van zijn wreef vertrekken, dat door Justin niet klemvast kon worden gepakt. En Romano de Jonge schoot van dichtbij in: 1-0. Een minuut later had Kennet Misa-Danso de stand kunnen verdubbelen. Maar zijn omhaal ging naast.

ONS Sneek te timide

ONS Sneek wist maar geen grip op de wedstrijd te krijgen. Het was veel te timide tegenover een tegenstander die met bravoure het spel dicteerde. De eerste kans voor de Snekers ontstond mee om die reden pas in de 24e minuut. Nick Kuipers, nog niet geheel fit na de blessure van vorige week, liet een vrije trap los, die ternauwernood door keeper Ruben Zandwijken op de doellijn kon worden gepakt.

Een nieuwe tegenslag was het uitvallen binnen 8 minuten van twee spelers. Allereerst raakte Jordy den Hoedt in de 26e minuut geblesseerd. Jordy, de laatste weken zo goed bezig, moest strompelend van het veld. Joël Brandsma kwam in zijn plaats. En Joël deed het goed. De zeer actieve Jan Dommerholt gaf aan, dat ONS Sneek zich ook door deze tegenslag niet van de wijs liet brengen. Een dieptepass op hem bracht hem oog-in-oog met Ruben Zandwijken. Hij lifte de bal over de keeper, maar door een vreemde stuit veranderde de koers van de bal. Het leer dat zo perfect op koers leek belandde hierdoor net náást het doel.

DSC_9668

Een moment later was Jan zelf het slachtoffer van een blessure. Hij raakte geblesseerd in een duel op het middenveld. Hij probeerde het nog wel een keer. Maar hij moest eerlijk erkennen: het gáát niet! Sam Crowther, aanvankelijk zittend op de reserve-bank, verving hem. En hij deed dat ook niet onverdienstelijk. Twee kansen voor ONS Sneek, vlak voor de thee, gaven echter aan, dat de Snekers het niet bij de 1-0 achterstand wilden laten.

Fel en gedreven ONS Sneek in tweede bedrijf

De tweede helft gaf een heel ander beeld. Van meetaf nam ONS Sneek het initiatief. Ajax begon door de felheid van de Snekers fouten te maken. En er ontstonden voor de gasten mogelijkheden. Dat leidde tot de boven beschreven gelijkmaker.

DSC_9776

De inleiding tot de 1-1: Han van Dijk soleert; Jelle de Graaf scoort (foto boven)

En tot nog méér. In de 61e minuut had het 1-2 moeten staan. Een vrije trap van Nick Kuipers, bijna op de doellijn, vormde de inleiding tot een scrimmage die echter geen resultaat voor de deze middag in het blauw acterende gasten opleverde. Een voorzet vanaf de rechter vleugel van de voet van Tom Arissen bereikte het hoofd van Sam Crowther. Maar zijn kopbal werd door keeper Zandwijken van Ajax onschadelijk gemaakt. Zo af en toe kwam Ajax er wel uit. Maar een mee storend middenveld ving de Amsterdammers vaak al op, zodat het niet echt spannend werd binnen de 16 meter lijnen aan ONS Sneek-kant.

Ajax toch op 2-1

Daarom was het ook zo frustrerend voor alles en iedereen die ONS Sneek een warm hart toedraagt, dat invaller Ricardo Fransberg in de 79e minuut de thuisploeg aan (naar later zou blijken) de winst kon helpen. En opnieuw moest ONS Sneek komen. Van dat dat ook wel eens wat ruis op de lijn met zich meebrengt getuigden drie gele kaarten, die de tot-dan-toe lankmoedige scheidsrechter binnen 11 minuten aan uitsluitend ONS Sneek-spelers voortoverde.

DSC_9791

Slotoffensief brengt ONS Sneek geen resultaat

Een slotoffensief met heel veel druk op de bal bracht de thuisclub in de slotminuten nog aan het wankelen. Maar de Ajax-muur ging niet omver. Dat had overigens zomaar gekund. In de 90e minuut bijvoorbeeld, toen Nick Kuipers Sam Crowther lanceerde. Sam kwam oog-in-oog te staan met keeper Ruben Zandwijken. Hij lobte de bal over de keeper. Maar de bal had net teveel snelheid en belandde op het dak van het doel in plaats van daaronder. Een gouden mogelijkheid op de terechte gelijkmaker! Vervolgens: een heftige scrimmage in het strafschopgebied van Ajax. In het vuur van de strijd gaven twee Ajax-handen een forse duw aan Joël Brandsma. De scheidsrechter zag er geen overtreding in, waar menige collega in de afgelopen week in de verschillende internationale competities voor minder de bal op de penaltystip legden. Tenslotte probeerde Nick Burger het in de allerlaatste seconden nog met een schot van een dikke 20 meter. Maar ook deze actie leverde de door ONS Sneek zo begeerde gelijkmaker niet op.

Hopelijk kan ONS Sneek volgende week tegen ODIN’59 deze opgaande lijn vasthouden. ODIN is een moeilijke tegenstander. Maar ONS Sneek bewees vanmiddag, dat het tegen een goed voetballende ploeg goed uit de voeten kan.