Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Herstelt ONS Sneek 1 zich van sneu verlies?

Herstelt ONS Sneek zich van sneu verlies?

 download

Afgelopen zaterdag verloor ONS Sneek met 2-1 bij koploper vv Noordwijk. Die nederlaag voelde als een mokerslag. Gedurende de hele wedstrijd was ONS Sneek de evenknie geweest van de kampioenskandidaat. En luttele seconden vóór het verstrijken van de extra tijd schoot invaller (en tegelijk: topscorer) Tjeerd Westdijk alsnog de bal voorbij Barry Ditewig. En dat, terwijl ONS Sneek zelfs kansen op drie punten had gehad. Iedereen die bij ONS Sneek hoorde was dan ook helemaal stuk na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Keijl. Er zijn slechts enkele dagen tijd om de blik derwaarts te richten op een volgende belangrijke confrontatie: de thuiswedstrijd tegen SteDoCo uit het Zuid-Hollandse Hoornaar. De rood-zwarten bleken in de voorbije confrontaties een lastig te bestrijden tegenstander. Dus…………drie punten zijn bij voorbaat niet zeker. En er zal hard moeten worden gestreden om (de) punten in Sneek te houden.

DSC_8964

De lob van Frits Dantuma, die ONS Sneek de zege in en tegen Noordwijk leek te brengen  (foto Rob Bosma)

SteDoCo: in hetzelfde schuitje

Trouwens……..SteDoCo zit een beetje in hetzelfde schuitje. De ploeg kwam afgelopen zaterdag uit tegen DVS’33 Ermelo, dat nog altijd titelaspiraties koestert, en druk aan het punten-verzamelen is om de race met Noordwijk en Quick Boys vol te houden. Bijna hadden de Ermeloërs voorlopig even moeten afhaken. Want SteDoCo wist lange tijd kansen te houden op de volle winst. Maar net als Noordwijk wist ook DVS’33 in de laatste minuten van de wedstrijd alsnog de drie punten te veroveren.

Eerherstel

Beide ploegen zoeken dus naar eerherstel. Waarbij ONS Sneek de punten ook nog steeds nodig heeft om zich veilig te spelen in de Derde Divisie. De 33 punten uit 27 duels zijn dan wel een aardig aantal, maar voorlopig nog niet voldoende om met een gerust hart freewheelend naar het eind van de competitie te gaan. Er zal dus zaterdag fel gestreden worden om de punten, maar zeker ook om eerherstel na de sneue nederlagen van beide opponenten op de zaterdag-daarvóór.

Wie was ook alweer SteDoCo?

SteDoCo is opgericht op 15 april 1946. En de naam betekent: Sterk Door Combinatie. Die naam geeft al aan, dat SteDoCo is ontstaan door fusie van twee clubs die in elkaars buurt speelden.

De ene club was Houdt Braaf Stand (Hoornaar), de ander: de Hoogbloklandse VoetbalVereniging.

Tot 2007 speelde SteDoCo op een wat lager niveau dan tegenwoordig. Vanaf 2007 is het eigenlijk alleen maar excelsior gegaan met de club. Om een beeld te geven van de weg omhoog:

2007: Kampioen van de 4e klasse met promotie naar de 3e klasse.

2008: Winnen van de nacompetitie met promotie naar de 2e klasse.

2010: Versterkte promotie vanwege het vormen van de topklasse, met als gevolg promotie naar de 1e klasse.

2012: Kampioen van de 1e klasse met promotie naar de hoofdklasse.

2015: Kampioen van de hoofdklasse met promotie naar de topklasse, het hoogste amateurniveau.

Na een verblijf van twee seizoenen in de Topklasse degradeerde SteDoCo in 2017 naar de Hoofdklasse om via de nacompetitie in 2018 weer terug te keren in de 3e divisie.

De uitwedstrijd, dit seizoen,  van ONS Sneek tegen deze ‘herintreder’, op 15 december 2018, ging met 3-1 naar SteDoCo. Maar het was óók alweer zo’n wedstrijd die voor hetzelfde de andere kant op had kunnen gaan.

DSC_2879

Spelmoment uit de wedstrijd SteDoCo-ONS Sneek op 15 december 2018  (foto Rob Bosma)

De ploeg

Onder leiding van trainer Gijs Zwaan is er in de loop van de competitie een stabiele ploeg ontstaan, die toch eigenlijk wel thuis hoort in het linker rijtje. De Hoornaarsters kenden in de zomerperiode nogal wat wisselingen. Zo vertrok de topscorer van het vorig seizoen, Jordey van Dam, naar vv Heinenoord, samen met ploeggenoot Remco Buist. Nieuw zijn dit seizoen onder anderen Medhanie Redie Habtemarian, Guytano dos Santos, Vincent Verheul en Benjamin van Wanrooij. Zij allen stonden vorige week zaterdag in de basis tegen DVS’33 Ermelo. En de verwachting is, dat zij ook mee zullen komen naar Sneek.

Komend seizoen?

De toekomst van SteDoCo in de Derde Divisie lijkt inmiddels wel verzekerd.

De kansen om Derde Divisionist te blijven lijken voor ONS Sneek ook volop aanwezig. Wanneer er eventueel gewonnen zou worden zijn de Snekers een heel eind op stap. Meer zorgen baart op dit moment de kracht en de breedte van de selectie voor het volgend seizoen. Met enige schrik namen we deze week kennis van het vertrek, na dit seizoen, van Yumé Ramos. Deze sympathieke spits had een warm plekje in de harten van vele ONS-ers. En het is jammer, dat we hem het volgend seizoen niet meer actief zullen zien in het oranjeshirt. Naast Ramos vertrekken ook Tim Oosterbaan en Chris Wijnja. En het zal voor de T(echnische) C(ommissie) een hele klus worden om de ploeg op sterkte te houden. Daarbij wensen we hen alle sterkte en wijsheid toe.

En wat het zaterdag wordt……?

Voorzichtig durven we toch te hopen op een punt. En, wanneer het een beetje meezit, zijn zelfs drie punten niet onmogelijk. Zaterdagmiddag tegen vijven weten we méér!

Jan van der Veen

 

Delen