Het sprookje duurt voort: opnieuw winst voor ONS Sneek

Het is de 70e minuut van de wedstrijd tussen ONS Sneek en ASV DE DIJK. Invaller Steyn Potma is nauwelijks 3 minuten in het veld, of hij wordt op zeer fraaie wijze gelanceerd door Han van Dijk. Steyn snelt met de bal het strafschopgebied binnen, waar hij ter hoogte van de achterlijn door twee verdedigers van ASV DE DIJK wordt gestuit. Onreglementair! Dus: een strafschop! Aanvoerder Wesley Tankink belast zich met het karwei. Op bewonderenswaardige manier bedwingt hij de spanning die door zijn lijf moet gieren. Hard en hoog schiet hij het leer tegen de touwen: 1-0. Achteraf blijkt het hét moment te zijn, waarop de wedstrijd kantelde. Plots wordt het voorzichtig manoeuvreren vanuit een gesloten defensie vervangen door meer agressie. En daarmee had tegenstander ASV DE DIJK het vanaf dát moment duidelijk moeilijk. De zelfverzekerde uitstraling die zich meester maakte van de oranjehemden sleepte hen door de laatste 25 minuten heen. En hij bracht hen uiteindelijk 3 punten. Het sprookje is nog steeds niet uit!

verslag:                                 Jan van der Veen

foto’s:                                  Martijn van der Veen

Het is, op zijn zachtst gezegd, opmerkelijk, wat voor een gedaanteverwisseling de formatie van trainer Arnoud Koster de laatste weken heeft ondergaan. Met grotendeels dezelfde spelers, maar met een iets aangepaste strijdwijze ging vanmiddag (zaterdag 7 mei 2022) de zesde achtereenvolgende tegenstander over de knie. ONS Sneek voegde in die zes duels maar liefst 14 punten toe aan de 16 – tot-dan-toe en haakte daarmee aan bij een groep van vier ploegen die met ONS Sneek gaan strijden om drie veilige plaatsen. Noordscheschut zag vandaag reeds het doek vallen, en voor NSC Nijkerk dreigt ook rechtstreekse degradatie. Het zal nog een hele toer worden voor ONS Sneek om daadwerkelijk nacompetitie te ontlopen. Maar de mannen doen weer mee!

Twee gezichten

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat het laatste deel van het duel tegen ASV DE DIJK voor ONS Sneek overtuigender verliep dan de 69 minuten daarvoor. ASV DE DIJK bleek, zoals voorspeld, een ploeg die goed kan voetballen. Die zich ook de nodige kansen creëerde. Tot het geschetste moment waarop de wedstrijd kantelde hadden de Amsterdammers ook de betere kansen, met als hoogtepunt: het schot op de paal van Sammy Gemmel in de 64e minuut van de wedstrijd. Nog meer: ONS Sneek leek in de eerste helft moeite te hebben om tot een goede opbouw te komen. Maar ASV DE DIJK wist daarvan niet te profiteren. En eens temeer bleek, dat voetballen de mannen van André Teulink in het bloed zit. Maar scoren: dat is een ander verhaal!

Duel tussen Nick Kleen en Adam Akhayad

Kansen

De beste kansen waren, met name vóór rust, voor de gasten. Amir Riffi nam de bal in de 20e minuut in de draai op zijn slof, maar hij schoot recht in de handen van Tristan Boersma. En in de 32e minuut soleerde Dihailey Darnley tot aan de achterlijn om vervolgens de bal te deponeren in de handen van de ONS Sneek-doelman. Daar stond tegenover, dat ONS Sneek al in de 2e minuut een strafschop had moeten hebben, toen er opzettelijk hands werd gemaakt door één van de spelers van ASV DE DIJK binnen de beruchte lijnen. Maar de eerste 45 minuten samenvattend is de conclusie, dat die verder vrij kleurloos verliep.

Mounir Loolofs troeft Ruben van Dam (l) af

Attractiever

Hoe anders werd de 2e helft. Al in de 1e minuut na de thee kreeg ASV DE DIJK drie kansen op rij om de score te openen. Maar uiteindelijk leverden die alleen maar een berg gevaar en geen doelpunten op. Een prachtige solo van Obed Kwofie bracht hem oog-in-oog met Tristan Boersma. Maar op het beslissende moment miste Kwofie de kracht om het af te maken. Het schot van Sammy Gemmel op de paal noemden we reeds. En zo waren er nog een paar kleinere mogelijkheden voor de Amsterdammers alvorens ONS Sneek een keer bracht in de dadendrang van de tegenstander.

Scoren

Een oude voetbalwet zegt, dat wanneer je de kansen zelf niet afmaakt de tegenstander (vaak) met de buit ervan doorgaat. Vanuit de vooraf gekozen strijdwijze van zorgvuldig opbouwen beloonde de thuisclub zichzelf vervolgens optimaal. Hoewel luttele minuten na de openingstreffer van Wesley Tankink eerst Hjalmar Oomens en even later Sammy Gemmel op uiterst fraaie wijze hun inzetten door Tristan Boersma zagen gekeerd.

Joran Swart in een spetterend gevecht met Dihailey Darnley (midden)

De spanning was te snijden

in de 25 minuten die volgden. ONS Sneek kreeg meer ruimte. En beurtelings Nick Klein en Steyn Potma kregen mogelijkheden. Maar die strandden alle in het zicht van de haven. Tot in de 6e minuut van de extra toegevoegde tijd Nick Klein een prachtige solo inzette tot aan de achterlijn. Daar zette hij de bal vóór op Steyn Potma, die vrijstaand op de doellijn de bal van dichtbij kon intikken: 2-0. Daarmee was het verzet van ASV DE DIJK definitief gebroken. Hoezeer de Amsterdammers ook tot het einde toe voor een positiever resultaat streden. Daarbij was zelfs DE DIJK-doelman Max Klink herhaaldelijk te vinden voor het doel van collega Tristan Boersma.

In Schellingwoude was in september het verhaal van de heenwedstrijd, dat ONS Sneek te weinig had gekregen (2-1 verlies). Op een veel belangrijker moment in de competitie verzilverden de Snekers op deze 7e mei 2022 datgene wat ze tóen waren mis gelopen. Daardoor duurt het sprookje voor de oranjehemden nog steeds voort!