Historische nederlaag voor ONS Sneek 1

Dit heb ik in mijn lange carrière als trainer en voetballer nog nooit meegemaakt!’ Jan Vlap, trainer van ONS Sneek kon er niet bij: zíjn ploeg had zojuist met maar liefst 1-9 verloren van vv Eemdijk. En in gesprek met Geert van Tuinen van Omrop Fryslan stak hij middels deze ontboezeming zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Natuurlijk zal de trainer van de oranjehemden in zijn leven wel eens eerder een dikke nederlaag hebben moeten slikken. Maar de verbazing dat dat in déze wedstrijd met de mega-cijfers 9-1 gebeurde was voor hem groot.

Het deed terugdenken aan nog zo’n middag die je als ONS-supporter nooit meer vergeet: 17 oktober 2015, sportpark Westmaat in Spakenburg, waar de buurtgenoot van vv Eemdijk, sv Spakenburg, ONS Sneek met 8-1 een paar fikse draaien om de oren gaf. Saillant detail: de man die vanmiddag als assistent-trainer bij vv Eemdijk op de bank zat stond in díe wedstrijd bij de Snekers als veldspeler in de basis: Renco van Eeken. Hij moet als geen ander hebben gevoeld, hoe hard zo’n mega-nederlaag aankomt.

verslag:   Jan van der Veen

foto’s:      Harmke  en Jan van der Veen

Was de nederlaag verdiend? Ja, natuurlijk; want cijfers liegen niet! Was zo’n gigantisch verlies onontkoombaar? Ja, want door de enthousiaste en gedreven speelstijl van de Eemdijkers gepaard aan het nodige talent raakte ONS Sneek zo rond de 20e minuut van de wedstrijd helemaal het padje kwijt. En tijd om te repareren liet vv Eemdijk niet aan de thuisclub. Nigel van Zelst (scoorde 3 maal) en Argjend Selimi (goed voor 2 treffers) springen er op papier uit. Maar in feite waren alle linies bij vv Eemdijk goed tot zeer goed bezet. Opvallend: drie van de vier verdedigers bij de groen-witten stonden ook in de basis op 9 februari 2019, toen vv Eemdijk in de Derde Divisie in Sneek met 4-1 verlóór (!), en wanneer je de invaller-doelman Gerben Ruizendaal daar nog bij optelt: zelfs vier! Van hen gaf Jordie Huijgen overtuigend leiding aan de defensie. Verder maakte de 24-jarige centrumspits Nigel van Zelst zijn faam met een hattrick volledig waar en vervulde de nummer 7, Jesper van Dalen (evenals Nigel van Zelst afkomstig van Roda’46 uit Leusden), als een soort-van- Frankie-de-Jong een opvallende rol zwervend over het hele veld. Kortom: ONS Sneek verloor met (te) grote cijfers van een ploeg die nadrukkelijk op de deur klopt van het kampioenschap van de Hoofdklasse B (za.) van dit seizoen.

Overleven

In feite heeft vv Eemdijk behalve de laatste 15 minuten van de 2e helft thuisclub ONS Sneek nooit echt in de wedstrijd laten komen. Vanaf de aftrap (voor een klein aantal officials ; vanwege de corona-maatregelen mocht er immers geen publiek bij de wedstrijd aanwezig zijn) drongen de Utrechtenaren de Waterpoortstedelingen terug op eigen helft. Enthousiasme en werklust vielen in dát gedeelte van de wedstrijd de Snekers niet te ontzeggen. Maar tóen al vroeg je je af, hoelang de oranjehemden het zouden volhouden. Bas Buimer had in de 7e minuut de gasten al op een 0-1 – voorsprong kunnen zetten, maar hij kopte voorlangs.

Jesper van Dalen (7) heeft zijn vrije trap verzonden, waaruit Sjohn van Gulik de 0-1 zal scoren

De ban gebroken

Sjohn van Gulik brak echter de ban in speelminuut 21. Een vrije trap van Jesper van Dalen werd bij de verste paal ingekopt door de middenvelder van vv Eemnes (0-1). Tien minuten later gaf Bas Buimer in het strafschopgebied van ONS Sneek een ‘pass-binnendoor’ op Argjend Selimi. Die liep dóór richting doel en passeerde keeper Tristan Boersma onberispelijk: 0-2. In de 37e minuut was een actie van Jesper van Dalen opnieuw goed voor een treffer. Nu scoorde hij zelf, toen hij doelman Tristan Boersma te ver voor zijn doel zag staan, en met een schitterende boogbal van 30 meter de Sneker doelman letterlijk het nakijken gaf. In de 42e minuut gooide Nigel van Zelst met de eerste van zijn drie doelpunten in feite de wedstrijd helemaal in het slot. Van een meter of 15 knalde hij de bal in het dak van het doel: 0-4.

Opleving?

Even leek ONS Sneek in de 2e helft het initiatief van de gasten over te nemen. Gabriël Fernando passte de bal in de diepte op Han van Dijk. Han schoot echter de bal diagonaal naast. Direct antwoordde vv Eemnes met een volgende treffer. Een foutieve terugspeelbal vanaf het middenveld verraste doelman Tristan Boersma. De vrij voor het doel staande Nigel van Zelst bedacht zich geen moment en schoot de 0-5 binnen.

Een debacle dreigde. Een drama wérd het voor de jonge ploeg van Jan Vlap. In de 59e minuut soleerde Argjend Selimi over links, zette de bal voor, waar Sjohn van Gulik de bal de juiste richting gaf en Joran Swart uiteindelijk ongelukkigerwijze het laatste tikje over de doellijn gaf. Een prachtige aanval, die in de 68e minuut gecopiëerd werd door Frank Heus, die (opnieuw van links) de bal voorzette. Nu was Selimi voor het doel aanwezig om het laatste tikje te geven: 0-7. En doelpunt-nummer-drie-op-rij in deze serie van beauties begon opnieuw bij Frank Heus. In dit geval was Nigel van Zelst met zijn 3e treffer de afmaker: 0-8.

Dubbele cijfers?

Met nog 20 minuten op de klok leek vv Eemdijk op weg naar de dubbele cijfers. Maar juist in die fase deed ONS Sneek iets terug. De uitstekend invallende Steyn Potma werd over links gelanceerd, stoomde op richting Eemnes-doel en passeerde de ingevallen keeper Gerben Ruizendaal in de verste hoek: 1-8. De eer was gered, als je daarvan nog kunt spreken. Even daarna had invaller Kevin Mennega ONS Sneek zelfs nog dichterbij kunnen brengen. Maar zijn schot ging rakelings over.

In blessuretijd scoorde (volgens uw verslagger) Jeffrey van de Dikkenberg (maar volgens het wedstrijdformulier: Rick Blokhuis) na een gecompliceerde aanval met een schot vanaf 12 meter nog de 1-9. Verder kwamen de Eemstedelingen echter niet meer.

Dus………………..

Vv Eemnes liet in deze wedstrijd zien zich in de afgelopen weken terecht te hebben geschaard bij de kanshebbers voor de titel. De ploeg speelt gewoon degelijk, goed voetbal en bezit de spelers om uit te voeren wat de staf bedenkt, zo lijkt het. Door de zege in Sneek greep het (een gedeelde) eerste plaats. En terecht!

ONS Sneek raakt langzamerhand toch een beetje in de problemen. De ploeg staat nog 12e. Maar voelt de hete adem van Berkum, NSC Nijkerk en SDC Putten in de nek. Het verschil met de voorlaatste plaats is nog slechts 1 punt. Hopelijk blijven de Snekers niet te lang steken bij de grote nederlaag van vandaag. Misschien kan het voorbeeld van SC Cambuur inspirerend werken: met 9-0 verliezen bij Ajax, maar in de weken daarna uitsluitend winnen! Verder stemden de optredens van invallers Steyn Potma en Pieter Abe de Jong tot tevredenheid. Onder meer in hén zien we de toekomst van ONS Sneek belichaamd. Naar we verwachten: rooskleuriger dan de uitslag van vandaag doet vermoeden.

ONS Sneek-vv Eemdijk                                                1-9  (0-4)

21      Sjohn van Gulik                                    0-1

31      Argjend Selimi                                      0-2

37      Jesper van Dalen                                 0-3

42      Nigel van Zelst                                     0-4

52      Nigel van Zelst                                      0-5

59      Joran Swart (ed)                                  0-6

68      Argjend Selimi                                     0-7