Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

In Memoriam Jan Steenwijk

IN MEMORIAM

JAN STEENWIJK

22-12-1930  – 08-04-2018

Clubicoon

ONS Sneek is in diepe rouw gedompeld. Jan Steenwijk, onze erevoorzitter sinds 1990, overleed op 8 april j.l. in Sneek op 87-jarige leeftijd. Hij werd geboren in Heerenveen op 22 december 1930. Sinds 1 juni 1988 was hij weduwnaar van Jetty Piek. Vrijdag 13 april is Jan Steenwijk begraven op de algemene begraafplaats in Sneek. In hem verliest onze club een geweldige en echte ONS’er. Bovendien een clubicoon van allure. Een clubman ook met een respectabele staat van dienst.

CSV Apeldoorn

Wat tot nu toe niemand heeft geweten bij ONS Sneek is, dat uw schrijver van dit In Memoriam Jan Steenwijk als lid van onze voetbalvereniging heeft aangemeld. Toen ik hoorde, dat hij leraar lichamelijke opvoeding werd in Sneek aan toen nog het christelijk lyceum en de christelijke kweekschool ging bij mij een belletje rinkelen. Ik wist, dat hij een uitstekende voetballer was bij CSV Apeldoorn. Ik heb meteen een overschrijvingsformulier geregeld en het Jan Steenwijk laten invullen. Een week later was hij lid van onze voetbalclub. Ik kan me ook nog heel goed herinneren, dat hij zich voor de eerste keer liet zien op de training van ons eerste elftal. ONS trainde destijds op het Zuidersportpark. In de oude box, die nu door ONS helemaal is opgeknapt, was het behelpen geblazen. Wat de verlichting van het trainingsveldje betrof, de stroomvoorziening moest zelf worden bediend vanuit een gemaaltje.

Elf seizoenen

Op 17 oktober 1956 werd Jan Steenwijk lid van onze club. Hij speelde in ons eerste elftal van het seizoen 1956-1957 tot en met het seizoen 1966-1967. In totaal dus elf seizoenen. Hij kwam in ons eerste elftal tot 174 wedstrijden en scoorde twintig keer. Hij speelde  daarna nog heel  veel jaren in de laagste seniorenelftallen van ONS, het achtste, het negende en het tiende. Hij was bestuurslid van 4 augustus 1959 tot en met 1 oktober 1963 en voorzitter van 1 oktober 1963 tot en met 11 mei 1990. Verder lid van de feestcommissie van ONS van 28 juni 1957 tot en met 31 juli 1959 en lid van de toneelclub van ONS van 1 januari 1958 tot en met 31 juli 1959. Dit was nog lang niet alles.

Gouden KNVB Speld

Jan Steenwijk was van 1 juli 1961 tot en met 30 juni 1963 jeugdtrainer bij ONS en lid van de elftalcommissie van ONS van 14 juni 1966 tot en met 14 oktober 1966. Buiten onze club om had hij ook functies. Lid van de Commissie Schoolvoetbal van de Friese Voetbal Bond (FVB) van 1 juli 1967 tot en met 30 juni 1969 en lid van de Stichting Zuidersportpark van 1 juli 1967 tot en  met 30 juni 1970, Bij ONS heeft hij ook deel uitgemaakt van de redactie van ons clubblad van 5 juni 1970 tot en met 30 juni 1971, was lid van onze clubhuiscommissie van 1 juli 1970 tot en met 30 juni1980, lid van de bouwcommissie van 3 november 1978 tot en met 30 juni 1988, lid van de kantinecommissie van 1 juli 1980 tot en met 30 juni 1989, lid van de sponsorcommissie van 19 december 1988 tot en met 30 juni 1989 en lid van de jubileumcommissie van 14 januari 1991 tot en met 30 juni 1992. Jan Steenwijk werd op 8 april 1972 onderscheiden met de Zilveren Speld van de FVB en op 15 september 1989 met de Gouden Speld van de KNVB. Op 11 mei 1990 werd hij benoemd tot erevoorzitter van ONS. Met heel veel dank aan onze archivaris Foeke Zijlstra.

Golden Fiction

Piet Hilwerda heeft als secretaris negen jaar lang nauw samengewerkt met Jan Steenwijk. “Hij was na Jan de Groot Boersma en Piet W. Bil pas de derde voorzitter van onze voetbalvereniging. Jan Steenwijk was een heel aimabel mens. In de omgang was hij gemakkelijk. Dat was ook van toepassing op zijn manier van vergaderen. Hij schreef altijd zijn aantekeningen tijdens bestuursvergaderingen op een sigarettendoosje van het merk Golden Fiction. Hij zei er dan steevast bij, Piet je moet mij wel even blijven herinneren aan mijn aantekeningen”. Piet Hilwerda heeft als leerling van het christelijk lyceum gymnastieklessen gehad van Jan Steenwijk en ook met hem samen gespeeld in ons eerste elftal. “Jan was stopperspil en kon heel goed voetballen. Als broekje van zeventien speelde ik mee in de beslissingswedstrijd in Zwaagwesteinde tegen Blauw Wit’34. ONS verloor die wedstrijd en degradeerde. Dat gebeurde middels een door Jan Steenwijk veroorzaakte strafschop wegens hands”.

Noordelijk zaterdagelftal

Sipke Plat bewaart ook heel mooie herinneringen aan Jan Steenwijk. “Door de week was hij mijn docent lichamelijke opvoeding aan de christelijke kweekschool in Sneek, op zaterdagmiddagen speelde ik met hem in ons eerste elftal. Dat was ook het geval met onze keeper Piet Dam en Johan Bootsma, die op meerdere posities inzetbaar was”. Sipke Plat speelde acht seizoenen met Jan Steenwijk in ons eerste elftal  “Jan was een ouderwetse stopperspil. Hij heeft heel wat duels uitgevochten met Klaas Bosma van VVT en Hendrik Borger van Harkemase Boys.  Ik heb ook met Jan Steenwijk in het noordelijk zaterdagelftal gevoetbald. Jan zag het spelletje heel goed. Jan was niet zo groot en koppen was niet zijn sterkste kant, maar hij was beresterk in de persoonlijke duels”.

Aardige man

Ook Johan Bootsma heeft heel wat jaartjes met Jan Steenwijk in onze hoofdmacht gespeeld. “Jan was ook onze aanvoerder. Hij was in het veld tevens onze coach en leider. Ik hoor hem nog tegen mij als linksbuiten bij het verzenden van een pass roepen Johan doe er wat mee. Jan Steenwijk was niet alleen een aardige man, hij was boven alles een voetballer, die het spel zag. Hij was als speler ook de degelijkheid zelve”.

Robuust

Clubman in hart en nieren Theo de Haan heeft heel lang heel veel met Jan Steenwijk te maken gehad. “Jan was veel ouder dan mij. Ik heb  als keeper twee seizoenen met hem in ONS 1 gespeeld  Jan Steenwijk was een goede voetballer, robuust, maar sportief. Jan was ook een geweldige kerel en dé leider van het eerste elftal van ONS. Hij was heel kundig op voetbalgebied. Toen Jan voorzitter was, zat ik met hem in de kantinecommissie. Jan was boven alles zeer sociaalvoelend. Hij vroeg mij altijd hoe het ging met mijn gezin en familie. Jan was in mijn ogen een geweldige voorzitter van ONS.  Ik weet nog heel goed wat het verschrikkelijke auto-ongeluk bij IJsbrechtum, waarbij drie ONS’ers het leven verloren, met hem heeft gedaan”.

 

ONS Sneek wenst de familie Steenwijk alle sterkte toe. Moge Jan Steenwijk rusten in vrede.

 

SIMON VISSER (SiVi).

Delen