Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

In Memoriam: LIEUWE BIL

In Memoriam:  LIEUWE BIL

 

Op zondag 8 juli jl. is overleden: LIEUWE BIL op de leeftijd van 77 jaar.

Lieuwe Bil was binnen de ONS-familie een bekende persoonlijkheid. Hij was bijna 65 jaar lid van ONS en hij was op vele fronten binnen de vereniging actief.Hij speelde in diverse elftallen, in de jeugd en bij de senioren. Hij bracht het tot het 1e elftal, het legendarische elftal uit het midden van de 60-er jaren met onder anderen Jan Steenwijk, Sipke Plat, Klaas Berswerda en Broer Smid. Lieuwe speelde 21 wedstrijden in 4 seizoenen en maakte 1 doelpunt voor ONS 1 (foto: voorste rij uiterst rechts).

Maar Lieuwe was veel meer dan een eerste elftalspeler. Hij was materiaalverzorger, grensrechter (oa bij ONS 1). Hij zat in de elftalcommissie, was leider van ONS 1 van 1969 t/m 1971, en van ONS 3. Hij zat in de begeleidingscommissie. Hij maakte deel uit van de toneelclub en de redactie van het clubblad, en van de jubileumcommissie rond het 40 jarig jubileum van de club in 1972. Misschien wel het mooiste voorbeeld van de clubliefde van Lieuwe is, dat hij stad en land afreisde om ballen voor de vereniging te financieren. Hij heeft er menige binnen gehaald.

ONS ging Lieuwe ter harte. Hij had een duidelijke mening over het spel van het Eerste, maar ook over het beleid van de vereniging. Hij had het gevoel, dat veel werd gezet op de kaart van het ‘Eerste’, terwijl Lieuwe een man was van de ONS-familie. Het verband van de club was hem zeer lief.

Veel zorgen maakte hij zich om de gezondheid van zijn vrouw Aggie. Maar ook hem zelf bleven problemen in dat opzicht niet bespaard. Toch vocht hij zich steeds weer terug. En het kon dan ook de laatste jaren gebeuren, dat je hem zomaar weer op zijn scootmobiel tegenkwam. We hebben in die periode samen heel wat afgepraat langs de Worp Tjaardastraat.

Samen werden we bij het 60-jarig jubileum van ONS benoemd tot ere-lid van de vereniging. Dat was voor ons beiden een bijzonder en emotioneel moment. De laatste jaren zagen we Lieuwe niet meer zo vaak ‘op de club’. Dat had verschillende redenen. Maar één ding is zeker: het hart van Lieuwe bleef oranje! En zó zullen we hem ons blijven herinneren!

Jan van der Veen

 

Delen