Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

In naam van oranje: doe open de poort! Voorbeschouwing nacompetitiewedstrijd ONS Sneek-vv Brielle 11-06-2022

Er zullen weinig plaatsnamen in onze vaderlandse geschiedenis zijn die bij ouderen en jongeren gezamenlijk het ‘o, ja’-gevoel oproepen. Temeer wanneer het gaat om de geschiedenis van meer dan 400 jaar geleden. Eén van de plaatsen die dat mogelijk toch doet is Brielle (of Den Briel) op het Zuid-Hollandse eiland Voorne. De vrijheidsstrijd die in de Nederlanden woedde aan het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw, die bekend staat als de 80-jarige oorlog, kent een paar van die momenten. Maar zeker 1 april 1572 zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met de inname van Brielle door de geuzen, een groep gevreesde strijders die zich in die tijd inzetten voor de vrijheid van de Nederlanden. Zij slaagden erin Brielle te veroveren op de Spaanse bezetter, en gaven weer hoop en inspiratie om er tegen aan te gaan aan de vrijheidsstrijders rond Willem van Oranje.

De voetbalwedstrijd van aanstaande zaterdag tussen ONS Sneek en vv Brielle doet even bovenstaande gedachten oproepen. En hoewel de wedstrijd en de vaderlandse geschiedenis op het oog niets met elkaar hebben te maken is de eerste regel van het lied, dat gemaakt is bij gelegenheid van de belegering van de stad, waar onze gasten van aanstaande zaterdag vandaan komen in dat opzicht toch een beetje dubbel.

Het zal er zaterdagmiddag om gaan, dat de muren van de defensie vv Brielle door ONS Sneek worden geslecht, en de poort (het Brielse doel) door de Snekers open gemaakt wordt. Want voor zaterdag is rekenen onzin. Er moet simpelweg worden gewonnen. Er is maar één mogelijkheid voor één ploeg om door te gaan naar de 2e ronde van de nacompetitie, en dat is winnen. Verliezen is volgend seizoen spelen in de 1e klasse.

Er moet zaterdag dus een winnaar komen. En meteen gaan met enige huiver onze gedachten terug naar die gedenkwaardige zaterdagmiddag in Wezep aan het eind van de vorige eeuw toen ONS Sneek na 120 minuten voetbal en meer dan 20 penalties toch het onderspit moest delven tegen DTS’35 uit Ede. Ook aanstaande zaterdag is zo’n scenario een mogelijkheid.

Kennismaken

Misschien, terug naar de werkelijkheid van de dag, is het goed om kort kennis te maken met onze tegenstander. Vv Brielle is één van de periodekampioenen uit de 1e klasse B. De club is ontstaan uit een fusie op 1 juli 2011 tussen bvv WIT ROOD WIT (1919) en SC VOORNE (1969). In 2017/2018 beleefde vv BRIELLE tot nu toe haar succesvolste seizoen. In de 1e klasse werd de 2e plaats behaald. Helaas bracht deelname aan de nacompetitie geen promotie naar de Hoofdklasse. In de Districsbeker werd vv BRIELLE in hetzelfde seizoen halve finalist en plaatste zich daarmee voor de voorronde van de strijd om de (betaalde) KNVB-beker. Het verloor daarin in de 1e ronde van zondag-topper EVV. Maar de deelname aan het Betaalde Bekertoernooi pakken ze vv Brielle nooit meer af!

De meest bekende speler van de ploeg uit Brielle is Michael van Dommelen. Hij speelde ook in de jeugd van SC Heerenveen en bij FC Dordrecht. Hij speelde de laatste seizoenen (weer) voor vv BRIELLE samen met zijn broer (A)Lex die als 35-jarige routinier bij de selectie zit voor de wedstrijd van vandaag.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Noordscheschut op zaterdag  4 juni 2022

Alles op een rijtje

Of vv BRIELLE inderdaad de poort voor ONS Sneek open zal zetten, of zelf doorgaat naar de 2e ronde zullen we aan het eind van de middag weten. Wat vooraf ging geeft weinig aanknopingspunten voor een zinvolle prognose. Wat we weten, dat is dat beide ploegen met name in het laatste gedeelte van de competitie hebben gevlamd. Vv Brielle behaalde in de 3e periode maar liefst 18 van de 31 punten die het over het gehele seizoen bij elkaar voetbalde. ONS Sneek kende rond Pasen een geweldige periode, waarin 14 punten werden verzameld. Beide ploegen verloren evenwel hun laatste competitiewedstrijd. ONS Sneek deed dat op eigen veld tegen Noordscheschut (1-2), vv Brielle moest met 5-3 haar meerdere erkennen in BVCB uit Bergschenhoek. Opvallend is wel, dat de Briellenaren vooral in eigen huis de gewonnen punten hebben verzameld (23 van de 31 punten). Hun sportpark Geuzenpark in het naastgelegen Vierpolders inspireert de rood-wit-zwarte brigade dus met name.

Maar al het bovenstaande is pure scorebordjournalistiek. De werkelijkheid kan zaterdagmiddag heel anders zijn. Het is voor ONS Sneek te hopen, dat het allemaal wat soepeler ‘loopt’ dan afgelopen zaterdag tegen Noordscheschut. Maar gezien hetgeen de ploeg de laatste weken heeft getoond in huis te hebben twijfelen we daar eigenlijk niet aan. Het zou fijn zijn, wanneer ONS Sneek het aureool van ‘de nacompetitie heeft ons in de historie nooit zoveel succes gebracht’ nu eens kan af zetten, en op 25 juni kan zeggen: ‘we got him!’

 De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter R.Meilink, geassisteerd door dhrn. J.Westland en R.Zandstra.

 We wensen u allen een fijne, sportieve ontmoeting toe!

Jan van der Veen

 

Delen