Jeugdig ONS Sneek steelt de show op het Zuidersportpark

De staande ovatie in de 71e minuut van de competitiewedstrijd tussen ONS Sneek en PKC’83 uit Groningen was veelzeggend. Natuurlijk had het alles te maken met het geven van morele steun aan ONS-speler Mounir Loolofs, die in de afgelopen week zijn vader door onverwacht overlijden verloor. Maar omdat vóór de wedstrijd vader Loolofs al met 1 minuut stilte was herdacht was het publiek niets verplicht. Het was dan ook een spontane reactie op het overspringen van een vonk tussen de mannen van Arnoud Koster en het publiek. De aanwezigen herkenden een stuk karakter in het optreden van de oranjehemden en sloten hen in Mounir op deze wijze in hun hart.

De gastheren leken, overigens, in het eerste kwartier een moeilijke middag tegemoet te gaan. Maar nadat na 20 minuten de PKC-storm enigszins was geluwd greep ONS Sneek de regie over de wedstrijd om die vervolgens niet weer uit handen te geven. Uiteindelijk won de creativiteit en effectiviteit het van de met name op fysieke inzet gestoelde speelwijze van de gasten.

door:                                    Jan van der Veen

foto’s:                                  Martijn van der Veen  (MJFotgrafieHv)

Het was even wennen aan de nieuwe setting. Terwijl de landelijke competities al enkele weken draaien startte het district pas op deze late zaterdag in september. Een ander soort organisatie dus, maar ook ander voetbal in de nieuwe omgeving. En daaraan moest ONS Sneek zienderogen wennen. PKC’83, de eerste tegenstander van de Snekers in de 1e Klasse F, leek met de competitiestart beter te kunnen omgaan dan de gastheren. Van meet af zetten de Groningers ONS Sneek vast op eigen helft. En aanvalsgolf na aanvalsgolf rolde op het Sneker doel af. Dat was zeker wennen voor de doelman van ONS Sneek, Ruben Stuiver, die zijn competitiedebuut voor de Snekers maakte. Het was meteen een pittige vuurdoop voor geheel in het zwart gestoken goalie. Een vijftal corners (bijna) op rij onderstreepten de bedoelingen van PKC’83. Het was dan ook niet verrassend, dat de in het flitsend groen gestoken nummer 9 van het vorig seizoen in de 1e Klasse E in de 21e minuut de leiding nam. Het doelpunt kwam overigens op curieuze wijze tot stand. ONS Sneek was bijna succesvol voor het doel van PKC’83. Maar keeper Björn Groninger kon met een ferme trap het gevaar keren. Die trap bleek zo gericht te zijn, dat de uit de dekking weg lopende Kay Bootsma aan de andere kant van het veld de bal aannam en met een lob keeper Ruben Stuiver klopte: 1-0. Waarbij het altijd een vraag zal blijven, of Bootsma de bal niet in buitenspelpositie had aangenomen……

Delachance Sabuni is Joshua Richardson (18) en Davy Wilkens (11) te snel af

ONS Sneek vecht terug

Het was tegelijk het keerpunt in de wedstrijd. ONS Sneek wierp alle schroom en bescheidenheid van zich af en trok de wedstrijd naar zich toe. In de 24e minuut kon keeper Björn Groninger ONS Sneek-centrumspits Ewart Ottema nog op de doellijn van scoren afhouden. En werd, 2 minuten later, een mooie aanval van Wesley Tankink, Stefan Westra en Mounir Loolofs ook niet succesvol afgerond door Ottema. Zíjn tijd zou nog komen! Eerst waren het de creatievellingen in de Sneker ploeg, Nordin Tahboun en Delachance Sabuni die van zich deden spreken. In de 34e minuut ontglipte Tahboun áán en óp het middenveld van PKC’83. Hij zette door en haalde zeer gericht uit: 1-1. En vlak vóór rust, in de 41e minuut, goochelde Rik Koelewijn op links met de bal, speelde Sabuni in het midden aan, die bijna identiek aan Tabhoun doel trof: 2-1.

Foto 1: Nordin Tabhoun haalt uit voor 1-1.   Foto 2: de 2-1 voorsprong voor ONS Sneek is bij Sabuni in de maak

Alles ONS Sneek wat de klok sloeg

Na de rust pakte ONS Sneek de aanvallende draad weer op. Maar het liep eerst nog tegen een teleurstelling op, toen in de 54e minuut Kevin Bakels (PKC’83) op de rand van het strafschopgebied vrij stond, daar werd aangespeeld en vervolgens met een diagonaal schot keeper Stuiver voor de tweede maal klopte: 2-2. De Sneker oranjehemden lieten zich echter niet uit het veld slaan. En de ene fraaie aanval na de andere rolde op het PKC-doel af. Succes voor de thuisploeg kón eenvoudig niet uitblijven.

Een zuivere hattrick van Ewart Ottema

In de 67e minuut voorzag Delachance Sabuni Ewart Ottema van een zeer bruikbare pass. Ewart liep een paar stappen door om vervolgens bijna ‘uit stand’ te scoren: 3-2. Zes minuten later stoomde de koud in het veld staande invaller Mark Westra op naar voren, gaf precies op het juiste moment af op Ewart Ottema. Met een ‘streep’ klopte Ewart keeper Björn Groninger voor de 4e maal: 4-2. Weer 3 minuten later, in de 76e minuut, kreeg Rik Koelewijn de bal uit een corner aangespeeld. Hij zette het leer loepzuiver voor. Uit deze voorzet scoorde Ewart ‘in volle vlucht’ het mooiste doelpunt van de wedstrijd: 5-2. Een heuse hattrick!

Ewart Ottema scoort 5-2. Keeper Björn Groninger is kansloos.

Maar langzaam stroomde de energie uit meerdere van de 22 spelers. En er werd druk gewisseld. Met name kramp was de boosdoener. Saillant detail: bij één van de slachtoffers, ONS-er Nick Kleen, vervulde de scheidsrechter een professioneel eruit ziende rol als masseur.

Nog eenmaal zou er worden gescoord. Maar dat doelpunt is waarschijnlijk door slechts weinigen, maar wel inclusief de scheidsrechter, als zodanig herkend. Invaller Simon Schreiber kopte de bal tegen de onderkant van de lat. Ruben Stuiver léék de bal óp de lijn te stoppen. Maar de scheidsrechter wees naar de middenstip: 5-3. Niet vele seconden later floot de leidsman de wedstrijd naar het verleden. Het publiek was met aantrekkelijk voetbal en 8 doelpunten de grote winnaar. Maar ONS Sneek stal de show!

ONS Sneek-PKC’83                                        5-3  (2-1)

21      Kay Bootsma                         0-1

34      Nordin Tahboun                   1-1

41      Delachance Sabuni              2-1

54      Kevin Bakels                          2-2

67      Ewart Ottema                       3-2

73      Ewart Ottema                       4-2

76      Ewart Ottema                       5-2