Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Kan ONS Sneek tegen de koploper verrassen?

Kan ONS Sneek tegen de koploper verrassen?

 door: Jan van der Veen

Ongetwijfeld was er enige teleurstelling bij velen, toen afgelopen zaterdag uit Veenendaal de uitslag doorkwam van de wedstrijd DOVO-ONS Sneek. Na de eclatante zege, een week daarvoor, tegen bvv Barendrecht was de hoop, dat de ommekeer in de prestaties was bewerkstelligd. En, dat er ook kansen waren in de wedstrijden, waarin het er ‘dubbel’ om gaat. En zo’n wedstrijd was die tegen DOVO. Inzet was de laatste plaats of het verlaten daarvan in de 3e divisie A. Zoals we inmiddels weten verloor ONS Sneek ruim, met 5-0. En er kwam dus niets van positieverbetering.

DSC_0773

Een uitslag zegt niet alles

En zo is dat ook bij DOVO-ONS Sneek. Weliswaar was de overwinning van het super gemotiveerde DOVO verdiend. Maar de 5-0 – uitslag geeft geen goed beeld van de verhoudingen in het veld. Er zijn echt fases in de wedstrijd geweest, waarin ONS Sneek dreigde terug te komen. Maar juist de àndere momenten deden de Snekers de das om. In 10 minuten tijd werden de oranjehemden van goed mee voetballende ploeg kansloos gemaakt door 3 doelpunten van de thuisclub. Daarmee werd de entree van de nieuwe trainer Scott Calderwood succesvol omrand.

Sparta Nijkerk: een ander verhaal

De tegenstander van vandaag kent in de huidige competitie een ander verhaal. Er is nog maar 1 wedstrijd verloren. Daar tegenover staan 13 overwinningen. En op het succes van de Nijkerkers lijkt geen maat te staan. Als één van de laatste clubs meldde Sparta Nijkerk zich aan het einde van het vorige seizoen in de 3e divisie. Via RKAVV Volendam promoveerden de Veluwenaren vanuit de Play-Offs naar dit niveau. En de club presteert prima. Afgelopen zaterdag werd VVSB in Nijkerk aan de zegekar gebonden met 3-1. En onze kleurgenoten lijken op voorhand ook in Sneek favoriet.

S-ONS

Spelmoment uit de wedstrijd Sparta Nijkerk-ONS Sneek op 23-08-2014

Voetbalvereniging Sparta Nijkerk is op 15 mei 1931 opgericht. De club speelt haar thuiswedstrijden op het “sportcomplex de Ebbenhorst in Nijkerk.

In de paasvakantie van 1931 komt een stel vrienden uit het centrum van Nijkerk op het idee om samen een voetbal te gaan kopen en daarmee te gaan doeltrappen op een braakliggend zandveld nabij Driedorp, nu nog steeds een kern van de gemeente Nijkerk. Zo begint het en al spoedig krijgt men de smaak te pakken en daarmee de behoefte de krachten te meten met anderen. Een sportvereniging wordt opgericht, die de naam Sparta meekrijgt. Er wordt kleding aangeschaft en er wordt gekozen voor een oranje shirt met witte boorden en kragen. De officiële oprichtingsdatum wordt 15 mei 1931.

In 1948 wordt een afdeling korfbal opgericht. In 1971 komt de afdeling Sparta Basketbal erbij en in 1975 gaat de afdeling zaalvoetbal van start. In 1983 splitst de afdeling voetbal zich af en gaat onafhankelijk verder als v.v. Sparta (N).

nijkerk

In het seizoen 2010/11 speelde Sparta Nijkerk in de net opgerichte Topklasse waarin het op de een-na-laatste plaats eindigde en degradeerde. In dat seizoen werd eredivisionist Excelsior in de vierde ronde van de KNVB beker met 2-1 verslagen. In de daaropvolgende achtste finale was vv Noordwijk te sterk.

In het seizoen 2013/14 speelde Sparta Nijkerk in de zaterdag Hoofdklasse A, en werd winnaar van de eerste periodetitel. De ploeg ging als zogenaamde “winterkampioen” 2014 in met een voorsprong van 7 punten op Ajax. Sparta werd ook kampioen in de zaterdag Hoofdklasse A en promoveerde (weer) naar de Topklasse. Hoofdtrainer Simon Ouaali kreeg dat seizoen als beste amateurtrainer van het jaar de Rinus Michels Award uitgereikt. In de topklasse eindigde Sparta Nijkerk op de 15e plaats en speelde zodoende in het seizoen 2015/2016 weer in de zaterdag Hoofdklasse A.

Sparta Nijkerk speelt in het seizoen 2019/20 in de Zaterdag Derde divisie. Na een 3e plaats in de competitie promoveerde het als winnaar van de nacompetitie. Donny van der Wal is een spelbepalende speler, Gilbrano Plet (7), Maurice de Ruiter (8) en Frank Heus (5) zijn makkelijk scorende spelers.

Kansen voor ONS Sneek?

In hoeverre het trainersduo Raveneau-Koster weer een beroep kan doen op een aantal geblesseerde spelers is bij het ter perse gaan van dit programmaboekje niet bekend. Oege Sietse van Lingen en (op het laatste moment) Han van Dijk bleven afgelopen zaterdag aan de kant. En Davey Lohman moest noodgedwongen in de loop van de wedstrijd naast hen plaats nemen met een hoofdwond. Hopelijk zijn zij, samen met de eerder geblesseerd geraakte Jordy den Hoedt, weer beschikbaar. Maar we gaan het doen met degenen die fit zijn. Zijn er kansen tegen deze sterke tegenstander? Wel zeker! Het zal niet de eerste keer zijn, dat ONS Sneek juist boven verwachting presteert tegen een (op papier) sterke tegenstander. Spelers, staf, supporters, arbitraal trio: welkom op het Zuidersportpark.

Hollander Schilderwerken Pupil van de Week is:

wauter bouma

WAUTER  BOUMA

Delen