Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Kansen voor ONS Sneek bij Achilles’29?

Kansen voor ONS Sneek bij Achilles’29?

Terwijl de weerverwachtingen spreken over sneeuw in het midden en oosten van het land kijken we naar het voetbalprogramma van het komend weekend. We zien daarin voor de 3e divisie op het programma staan: de wedstrijd Achilles’29 tegen ONS Sneek. De wedstrijd wordt gespeeld in Groesbeek (dus: in het midden van het land, in de buurt van Nijmegen) met als aanvangstijdstip: 18.00 uur. In hoeverre tijd van aanvang en plaats van handeling het doorgaan van deze wedstrijd bepalen kunnen we op dit moment nog niet overzien. We gaan uit van het doorgaan van de wedstrijd. Maar het lijkt raadzaam om de verschillende websites in de gaten te houden, mocht u de reis naar Groesbeek aan willen gaan.

achilles'29

Wie is Achilles’29

‘In de nadagen van de maand mei in het jaar 1929 verzamelen zich dertien jongens rondom de dorpspomp in het centrum van Groesbeek. Voor het merendeel zijn het zonen van de middenstand uit het dorp. Mede onder de invloed van de heersende tijdgeest, waarin de katholieke kerk de oprichting van verenigingen actief propageert, besluiten ze samen een voetbalclub op te richten die ze de naam Achilles geven. De clubkleuren worden wit en zwart. Een veld wordt beschikbaar gesteld door Gerrit Derks aan de Heikant en dan kan Achilles beginnen’.

Het zijn de eerste woorden, waarmee Achilles’29 uit Groesbeek het onderdeel op de website begint, dat ons iets vertelt over de historie van deze bijna 90-jarige. In een dorp van nog geen 20.000 inwoners is het één van de zes voetbalverenigingen die Groesbeek rijk is. En samen met De Treffers heeft Achilles’29 heel wat jaren op het hoogste niveau gevoetbald. Tussen 2005 en 2013 liggen de grootste successen van de club. In die periode won de club enkele malen de districtsbeker, en werd Achilles’29 tweemaal kampioen in de Topklasse/zondag en eenmaal Algemeen Amateurkampioen van Nederland. Inmiddels is Achilles’29, één van de vorige clubs van ONS-ers Barry Ditewig en Michael Lanting, na een wat mindere periode 3e divisionist geworden De clubkleuren zijn wit-zwart. En Achilles’29 speelt al sinds jaar en dag op het sportpark De Heikant.

Tweede competitiehelft

We zijn inmiddels gevorderd tot de derde wedstrijd in de tweede competitiehelft. De wedstrijden die achter ons liggen zijn voor de ploeg die zaterdagavond te gast is op sportpark de Heikant (ONS Sneek) iets gunstiger verlopen dan voor thuisclub Achilles’29. Kijken we naar de ranglijst, dan zien we dat ONS Sneek 13e staat met 22 punten uit 19 wedstrijden, en Achilles’29 de 16e plaats inneemt met 10 punten uit 19 wedstrijden. Maar het beeld bedriegt, wanneer we ons realiseren, dat ONS Sneek de laatste weken in de meeste wedstrijden goed (of tenminste: naar behoren) heeft gespeeld, maar niet al teveel punten heeft behaald. Terwijl Achilles’29 een matig begin van de competitie zo langzamerhand enigszins aan het rechttrekken is. De meeste punten behaalden de Groesbekers in de afgelopen weken. Beide ploegen hebben de ambitie om hogerop te komen dan de plaatsen, waarop ze nu staan. Maar voor beide geldt: de onderlinge confrontatie is waarschijnlijk behoorlijk mede bepalend, of stijgen op de ranglijst in de komende weken ook werkelijkheid gaat worden.

ONS Sneek speelde afgelopen zaterdag opnieuw een wedstrijd vol met pech, en verloor in de laatste minuten met 2-3 van ASWH. Achilles’29 zag in die laatste minuten de volle winst aan zich voorbij gaan op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen tegen Jong FC Groningen (1-1).

Die beide resultaten op de vorige competitiedag vormen de achtergrond van het treffen van aanstaande zaterdag. Maar ze zeggen zeker niet alles. Immers ONS Sneek speelde in Amsterdam zichzelf naar de overwinning tegen een asv De Dijk, dat de laatste weken daarvoor ook in de ‘winning mood’ verkeerde. Kansen dus zeker voor de Snekers op een gunstig resultaat.

DSC_5354

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Achilles’29 op 1 september 2018

Veel veranderd bij Achilles’29

Vergeleken bij de ploeg die op 1 september 2018 in Sneek in het veld verscheen is er nogal wat veranderd bij Achilles’29. Wanneer we kijken naar de basis-elf van de wedstrijd vorige week tegen Jong FC Groningen en we vergelijken die met de basis van Achilles’29 op 1 september dan zijn er maar liefst 5 wijzigingen. Wie nog steeds in de basis staat is Kevin Schmidt, 25 jaar, en van origine aanvaller. Schmidt heeft al een hele carrière achter de rug, die begint bij PEC Zwolle-onder-de-19 en vv Berkum, en loopt via Schotland naar Achilles’29. Schmidt heeft 11 van de 23 treffers van Achilles’29 in de huidige competitie op zijn naam staan, en mag dus best als een zeer gevaarlijke aanvaller gekenschetst worden. Het zal voor ONS Sneek zaak zijn deze speler goed in het oog te houden. Maar daarbij de andere voorwaartsen niet uit het oog te verliezen.

DSC_0089

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-ASWH op 26 januari 2019

ONS Sneek belust op revanche

Nadat ONS Sneek afgelopen zaterdag in de laatste minuten een zeker lijkende overwinning tegen ASWH uit handen gaf zullen de Sneker oranjehemden belust zijn op revanche. In Groesbeek gedurende de volle 90 minuten druk op de ketel houden lijkt het parool. Aan inzet ontbreekt het de Waterpoorters niet. Aan kwaliteit in het veld zeker óók niet. Het lijkt een kwestie van het moment, waarop het kwartje valt. Laat dat nu eens in Groesbeek gebeuren! Sportpark De Heikant, aan de rand van Groesbeek, lijkt er de perfecte locatie voor. We gunnen onze jongens van harte, na een paar pechvolle wedstrijden, een nieuw succes!

door:     Jan van der Veen

 

 

Delen