Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Krijgt de puntenjacht van ONS Sneek in Nijkerk een vervolg? (voorbeschouwing)

Krijgt de puntenjacht van ONS Sneek in Nijkerk een vervolg?

door:                    Jan van der Veen

ONS Sneek is de laatste weken in betere doen. Drie maal op rij stapte men na dik 90 minuten voetbal met een 1-1 – gelijkspel van het veld. En ook de remise van afgelopen zaterdag tegen vv G.O.E.S. was een verdiende. Alleen, het schiet niet echt op wanneer het met één punt per wedstrijd gaat. En, wanneer de concurrentie dan ook nog eens winstpunten behaalt………………..

DSC_5761

Spelmoment  uit de wedstrijd  ONS Sneek-vv G.O.E.S.  op 29-02-2020

In elk geval ontvangen de Snekers eindelijk enig loon naar werken. Al de hele competitie roepen velen rond de oranjebrigade, maar vooral ook de tegenstanders, dat ONS Sneek méér verdient dan het tot voor kort kreeg. Maar daar koop je weinig voor, al is de waardering wel plezierig. Al met al lijkt het bereiken van de veilige zone een zeer moeilijke opgave te worden. Waarvoor je in de situatie van ONS Sneek nog kunt gaan, dat is de promotie-/degradatiewedstrijden. Maar dan zullen in de komende weken er punten moet blijven binnenkomen. En met het programma dat de Snekers wacht zal ook díe opgave geen eenvoudige zijn. Hoewel……………………niets is onmogelijk.

De eerste opponent die wacht is Sparta Nijkerk. De debutanten deden het vóór de winterstop werkelijk geweldig! En de koppositie met een behoorlijke voorsprong op de achtervolgers was dan ook verdiend. Op 14 december van het vorig jaar ontmoetten beide ploegen elkaar in Sneek. Hoewel de uitslag enigszins geflatteerd was, spreken de cijfers voor zich. Het werd uiteindelijk 1-4 voor de Nijkerkers. En daarmee gingen ze met een positief gevoel de winter in. Niemand had verwacht, dat er in een paar weken tijd nogal wat kan veranderen. Feit is, dat de serie die Sparta ná de winterstop neerzette aanmerkelijk minder imposant was dan de resultaten vóór de kerst.

De Veluwenaren waren daarom afgelopen zaterdag wel weer toe aan een opsteker. En het zou dan moeten gebeuren uitgerekend tegen aartsrivaal DVS’33 Ermelo. Het toeval wilde, dat ook de Ermeloërs de laatste weken niet echt de topvorm van een kampioenskandidaat vertoonden. De vraag was: wie van beide zou met het beste gevoel de laatste competitieronden tegemoet kunnen gaan na zaterdag. Voorlopig is dat Sparta. Echt in de ‘dying seconds’, 2 minuten in blessuretijd, haalden de oranjehemden de volle winst binnen. En wel via oud-DVS-coryfee Maurice de Ruiter.

Na enkele minuten vóór tijd een kopkans gemist te hebben besliste de super gemotiveerde De Ruiter met de voet in de extra tijd de wedstrijd ten gunste van zijn nieuwe ploeg. Hij is voor ONS Sneek dan ook (opnieuw) een man om zeer scherp in de gaten te houden. Samen met zijn ploegmaten Bendadi en Oehlers vormt hij een driemanschap, dat, eenmaal op stoom, de tegenstander de hele wedstrijd weet te binden. Maar zij  niet alleen……………..

nijkerk

Iets uit de historie van Sparta N

Voetbalvereniging Sparta Nijkerk is op 15 mei 1931 opgericht. De club speelt haar thuiswedstrijden op het “sportcomplex de Ebbenhorst in Nijkerk.

In de paasvakantie van 1931 komt een stel vrienden uit het centrum van Nijkerk op het idee om samen een voetbal te gaan kopen en daarmee te gaan doeltrappen op een braakliggend zandveld nabij Driedorp, nu nog steeds een kern van de gemeente Nijkerk. Zo begint het en al spoedig krijgt men de smaak te pakken en daarmee de behoefte de krachten te meten met anderen. Een sportvereniging wordt opgericht, die de naam Sparta meekrijgt. Er wordt kleding aangeschaft en er wordt gekozen voor een oranje shirt met witte boorden en kragen. De officiële oprichtingsdatum wordt 15 mei 1931. In 1948 wordt een afdeling korfbal opgericht. In 1971 komt de afdeling Sparta Basketbal erbij en in 1975 gaat de afdeling zaalvoetbal van start. In 1983 splitst de afdeling voetbal zich af en gaat onafhankelijk verder als v.v. Sparta (N).

In het seizoen 2010/11 speelde Sparta Nijkerk in de net opgerichte Topklasse waarin het op de een-na-laatste plaats eindigde en degradeerde. In dat seizoen werd eredivisionist Excelsior in de vierde ronde van de KNVB beker met 2-1 verslagen. In de daaropvolgende achtste finale was vv Noordwijk te sterk. In het seizoen 2013/14 speelde Sparta Nijkerk in de zaterdag Hoofdklasse A, en werd winnaar van de eerste periodetitel. De ploeg ging als zogenaamde “winterkampioen” 2014 in met een voorsprong van 7 punten op Ajax. Sparta werd ook kampioen in de zaterdag Hoofdklasse A en promoveerde (weer) naar de Topklasse. Hoofdtrainer Simon Ouaali kreeg dat seizoen als beste amateurtrainer van het jaar de Rinus Michels Award uitgereikt. In de topklasse eindigde Sparta Nijkerk op de 15e plaats en speelde zodoende in het seizoen 2015/2016 weer in de zaterdag Hoofdklasse A. Sparta Nijkerk speelt in het seizoen 2019/20 in de Zaterdag Derde divisie. Na een 3e plaats in de competitie promoveerde het als winnaar van de nacompetitie. Donny van der Wal is een spelbepalende speler, Gilbrano Plet, Maurice de Ruiter en Frank Heus zijn makkelijk scorende spelers.

DSC_8004

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Sparta Nijkerk op 14 december 2019

Kansen voor ONS Sneek?

Kansen op puntenwinst is er altijd. En de Snekers gaan met een goed gevoel vanuit de laatste weken richting Nijkerk. Of het daar inderdaad lukt om opnieuw een puntje (of méér) mee te pakken hangt van veel factoren af. Sparta Nijkerk is niet voor niets koploper met het imposante puntenaantal van 49 en een positief doelsaldo van 28. Maar wanneer ONS Sneek dezelfde strijdlust ten toon spreidt als afgelopen zaterdag tegen vv G.O.E.S. dan is winst voor de thuisclub helemaal nog niet zo zeker. In elk geval gaan de Snekers hun huid duur verkopen. Hopelijk aanschouwd door veel supporters voor wie Nijkerk een redelijk berijdbare afstand is om hun favorieten in den vreemde te steunen.

Delen