Mark Westra leidt ONS Sneek langs Drachtster Boys

ONS Sneek behaalde op het Zuidersportpark in Sneek een 2-1 zege op provinciegenoot Drachtster Boys. Verdiend en regelmatig; maar niet zonder strijd. De overwinning kwam moeizamer tot stand dan het zich de eerste 10 minuten liet aanzien. Uiteindelijk was het ‘Man of the match’ Mark Westra die de Sneker oranjehemden langs de tegenstander uit Drachten leidde. Met twee doelpunten en daarnaast een geweldige portie inzet en ijver was hij niet alleen matchwinnaar voor de Snekers, maar tevens een voorbeeld van, hoe je een opponent als Drachtster Boys tegemoet moet treden. Bijna was hij deze zomer voor ONS Sneek verloren gegaan, toen hij op het punt stond om voor Flevo Boys te gaan spelen. Hij bedacht zich echter en nam en passant naar ONS Sneek ook zijn broer Stefan mee, die inmiddels ook een basisplaats heeft veroverd in de oranje hoofdmacht. Vandaag betaalde zijn keus voor ONS Sneek zich volledig uit!

Mark Westra (14) scoort de 1-0 in de 6e minuut

verslag:                Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma

Voordat het duel tussen beide Friese clubs losbrandde werd er een minuut stilte in acht genomen in verband met het kortgeleden overlijden van oud-bestuurslid en Lid van verdienste Gerrit Mulder.

Snel succes

Zoals Gerrit zich altijd met hart en ziel heeft ingezet voor zíjn ONS, zo enthousiast begonnen de gastheren ook aan de wedstrijd. De ene aanval na de andere rolde in de eerste 10 minuten van de wedstrijd op het Drachtster doel af. En het verbaasde vriend en vijand geenszins, dat dat al in de 6e minuut leidde tot het openingsdoelpunt. Geoffrey Eekhof, die een voortreffelijke partij als ‘wing-back’ speelde, verzond een prachtige pass op de voluit sprintende Mark Westra, die de mooie combinatie verzilverde door de bal ‘in lijn’ langs de Drachtster keeper Emile Peters te schuiven: 1-0.

Even leek het erop, dat ONS Sneek de wedstrijd meteen ook in het slot zou gooien. Maar plotseling stokte de oranje machine. Drachtster Boys speelde zichzelf terug in de wedstrijd en bracht daarmee een soort van evenwicht tot stand. ONS Sneek behield daarbij het initiatief. Maar Drachtster Boys was razend gevaarlijk in de omschakeling. Deze keer niet via de topscorer van de Drachtsters Rudolf Banga, maar met name door de slimme Joost Bosma. Hij was in de 27e minuut dichtbij de gelijkmaker. Maar hij kopte bij de ‘tweede paal’ een voorzet van rechts nét naast. En in de 40e minuut ging hij in de omschakeling alleen op keeper Tristan Boersma af. De Sneker doelman wist echter de nummer 16 van de tegenstander even buiten het strafschopgebied te stuiten. Schoten van Harmen Visser en Peter Reinders troffen evenmin doel.

Ewart Ottema in een (voor hem) karakteristieke actie

Op naar de thee

leek ONS Sneek echter toch met een ruimere voorsprong naar de kleedkamer te gaan. Want in de 42e minuut gaf Mark Westra een mooie steekpass op Ewart Ottema. De rijzige spits doelpuntte hieruit overtuigend. Maar de Drachtster assistent-scheidsrechter adviseerde de scheidsrechter ‘buitenspel’, hetgeen scheidsrechter Gils overnam. In de Ere-divisie zou dit zeker een VAR-moment zijn geweest. In Sneek bleef de stand echter 1-0.

De eerste helft eindigde met een oog-in-oog-situatie tussen Rudolf Banga en keeper Tristan Boersma. Op voortreffelijke wijze kwam Tristan als winnaar uit deze tweestrijd.

Ewart Ottema (midden) in duel met Drachtster Boys-nr. 20 Jesse Huizinga

Moeizaam

De tweede helft leek als twee druppels water op de eerste. Met dien verstande, dat nu de periode tussen de 55e en 65e minuut de meeste emotie opriep. Eerst schoot Ewart Ottema tegen de Drachtster Boys-keeper op. Vervolgens deed Mark Westra in één aanval dat zelfs tweemaal. En Geoffrey Eekhof schoot rakelings voorlangs na een fraaie solo over rechts. Aan de andere kant deed invaller Paulus Paulusma dat ook. En daarmee onderstreepte hij, dat de winst voor ONS Sneek nog lang niet binnen was.

Deli Sabuni probeert een tegenstander uit te spelen

Toch nog doelpunten

De wedstrijd leek in de richting van een 1-0-eindstand te gaan. Maar toch werd er nog gescoord! In de 76e minuut mocht Rik Koelewijn op rechts een corner nemen. Hieruit belandde de bal uiteindelijk in een soort van klutssituatie in het strafschopgebied bij Stefan Westra. Stefan tikte de bal richting zijn broer Mark, die diagonaal de bal in het doel schoot: 2-0.

Drachtster Boys kroop vervolgens uit zijn verdedigende stellingen en werd nog behoorlijk gevaarlijk. Maar er moest een inschattingsfout van keeper Tristan Boersma aan te pas komen om de gasten aan een tegentreffer te helpen. Harmen Visser liet van de zijlijn een schot los van zeker 30 meter. De bal zeilde over de verraste Boersma in de rechter bovenhoek: 2-1. Een situatie van concentratieverlies? Wie zal het zeggen. Feit is wel, dat de treffer ontstond vanuit de omschakeling, nadat ONS Sneek aan de andere kant via Ewart Ottema had gescoord, maar dit doelpunt opnieuw wegens vermeend buitenspel zag geannuleerd.

De 2-0 in de maak: keeper Emile Peters is kansloos tegen het diagonale schot van Mark Westra

Fel jagend Drachtster Boys slaagt…….niet

Na de Drachtster ‘Anschluss’-treffer drongen de wit-zwarten gedurende de laatste minuten van de wedstrijd nog fel aan. Keeper Emile Peters verliet in dit verband in de absolute slotfase een aantal malen zijn doel. In de laatste minuut van de toegevoegde tijd stichtten de Wâldsjers vanuit een scrimmage nog het nodige gevaar. Maar scoren deden ze niet. Daarmee bleven de punten in Sneek. En dat was ook terecht. Hoewel………….Drachtster Boys liet zeker geen slechte indruk achter in Sneek. Met name verdedigend zat het bij de mannen van Willem Lanjouw goed in elkaar. Nu nog dát doen, wat de trainer zelf bij (onder meer) HHC Hardenberg en SC Genemuiden zelf veelvuldig deed: scoren,

en de Drachtsters kunnen volwaardig meedoen in het linker rijtje!

En ONS Sneek……………………dat doet voorlopig volledig mee in de strijd om de koppositie. Het ervaart, dat de favorietenrol maakt, dat de tegenstander in zijn strijdwijze veel aandacht aan verdedigen besteedt. Maar voorlopig lukt het aardig om de punten binnen te halen, een haperingetje hier-en-daar daargelaten.

ONS Sneek-Drachtster Boys                                                      2-1  (1-0)

06           Mark Westra                                                    1-0

76           Mark Westra                                                    2-0

83           Harmen Visser                                                 2-1

Schr.:                    G.Gils  (Winschoten)

Ass.schr.:            Y.K.Dijkstra  (ONS Sneek) & V.Rietdijk  (Dr. Boys)

Kaarten:  geel:   (72) Nordin Tahboun, (85) Rik Koelewijn  (ONS Sneek)