Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

‘Meerderheid Hoofdklasse-clubs voor gemengde indeling’

De verslaggevers van 247voetbal, ook frequent actief in Sneek, melden op hun website dan maar liefst 70{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} van de aangeschreven zaterdag en zondag Hoofdklassers voor een gemengde regionale indeling kiest, waarbij zondagclubs aangegeven ook op zaterdagmiddag te willen voetballen om meer aantrekkelijke duels in de regio mogelijk te maken. Een interessante ontwikkeling. Feit is dat regiovoetbal in de regel aantrekkelijk is voor het voetbalpubliek. Uiteraard zijn ook daarin regionale verschillen. Een uitdaging aan een aspirant wetenschapper om te onderzoeken waarom de Bollenstreek zo enorm veel voetballiefhebbers trekt, en het in andere regio’s minder loopt, maar wel beter dan interregionaal voetbal. Onderstaand het bericht van de reporters van 247voetbal.nl.

Bron: www.247voetbal.nl

Een meerderheid van clubs in de Hoofdklasse is voorstander om vanaf volgend seizoen de zaterdag- en zondagclubs te mengen. Dat zegt MSC-voorzitter Arjan Jonkers tegenover TweeNul. Zondagclubs zijn bereid om hun vaste speeldag te verlaten en te verhuizen naar de zaterdag.

Zondagclubs door de bocht
MSC is al geruime tijd de drijvende kracht om in de zaterdag en zondaghoofdklassen tot ‘weekendvoetbal’ te komen. Lange tijd bleek het onmogelijk om daarover overeenstemming te bereiken, maar nu de zondagclubs bereid zijn om op zaterdag te gaan spelen, lijkt er daadwerkelijk een oplossing in zicht. Als speeltijd wordt gemikt op 14.30 uur of 15.00 uur.

70 procent is voor
,,Meer dan de helft van de 64 clubs heeft gereageerd en 70 procent is voor het plan”, stelt Jonkers. ,,Er zitten ook veel zaterdagclubs tussen, met name uit het noorden en de regio west II.” Een gemengde indeling heeft veel voordelen, schetst de voorzitter van MSC: ,,Meer publiek, minder reiskilometers en meer interessante wedstrijden. Ik ga liever van Meppel naar Hoogeveen dan naar Alphen aan de Rijn. Dan ben je de hele dag kwijt. Hoogeveen is ook voor de supporters te doen.”

Water bij de wijn
,,Als zondagverenigingen doen we veel water bij de wijn”, vervolgt hij. ,,Zo voelen wij het ook, maar dat geeft niet, want wij hebben de grootste problemen. We moeten tien jaar vooruit kijken. Straks voetbalt er geen zondagclub uit het noorden meer op niveau. (..) We doen dit voor het algemeen belang van het voetbal. Er zijn problemen en die moeten we gezamenlijk oplossen en dat is weekendvoetbal.”

Derde Divisie
Om het initiatief daadwerkelijk concreet te maken, moet eigenlijk ook de Derde Divisie bereid zijn om te gaan mixen. Jonkers: ,,De Derde Divisie hult zich nog in stilzwijgen. Maar de Tweede Divisie is al gemengd en het was de bedoeling dat ook in de Derde Divisie te gaan doen.” Aanvankelijk werden veel wedstrijden tussen zaterdag- en zondagclubs in de Tweede Divisie om 18.00 uur ingepland, maar dit seizoen is een trend waarneembaar dat verschillende zondagclubs er dan voor kiezen om zaterdagmiddag af te trappen, soms vanwege het ontbreken van een deugdelijke lichtinstallatie.

Delen