Na nederlaag tegen DETO wacht ONS Sneek de nacompetitie

ONS Sneek in de nacompetitie! Een paar weken geleden zou niemand daarvan vreemd hebben opgekeken. Maar na de opmerkelijke prestaties rond Pasen gloorde er in de harten van de Snekers toch weer hoop. Misschien…………En bijna leek de missie te slagen, toen kortgeleden werd aangehaakt bij de andere clubs in ‘het rechter rijtje’. De wedstrijd tegen Buitenpost verbrak echter de reeks goede prestaties. En ondanks goede wedstrijden tegen Urk en, vanmiddag, tegen DETO Twenterand, die echter géén punten opleverden, moet ONS Sneek nu de nacompetitie in. In totaal 19 ploegen (alle periodekampioenen van de 1e klassen za. + de nummers 13 en 14 van de Hoofdklassen A en B za.) strijden om 3 plaatsen in de Hoofdklasse van het komende seizoen. Er is dus een reële kans om het vege lijf alsnog te redden. Maar het blíjft: vol aan de bak!

verslag:                                Jan van der Veen

foto’s:                                  Martijn van der Veen (MJFotografie)

Gabriël Fernando in een voor hem karakteristieke actie

Één competitiedag vóór het einde van deze (door corona) bijzondere competitie met allerlei hobbels onderweg zijn bijna alle beslissingen in de Hoofdklasse B za. gevallen. Urk is de kampioen. We feliciteren mijn collega en voorzitter van sv Urk, Dick Hellinga en zijn bestuur, spelers en staf met dit bijzondere en gegunde feit! Noordscheschut en NSC Nijkerk waren al gedegradeerd. En ONS Sneek kan in feite de 14e plaats in de eindrangschikking niet meer ontlopen door een groot negatief doelsaldo, maar speelt in elk geval nacompetitie. Tegen de tweede plek in die nacompetitie strijden SDC Putten en ASV DE DIJK. ‘Open’ is ook nog de periodetitel van de 3e periode. In beide gevallen valt volgende week zaterdag de beslissing daarover. Voor wat betreft de eerste van de twee nacompetitieplaatsen had de definitieve bezetting daarvan nog een week uitgesteld kunnen worden, wanneer ONS Sneek in Vriezenveen bij DETO Twenterand had gekregen, waarop het recht had, namelijk: punten. Maar ondanks, dat de Snekers weer een goede wedstrijd afleverden slaagden ze niet in die opzet. Wat heet: ONS Sneek deed zichzelf de das om door op slag van rust ‘sterkmaker’ van DETO, Ferdie ter Avest, een te zachte terugspeelbal cadeau te doen in zijn afscheidswedstrijd, die hij niet weigerde: 2-1.

Simon de Laat (aan de bal) probeert een aanval op te zetten

Stormachtig begin

De wedstrijd begon stormachtig. Na 1 minuut en 13 seconden had scheidsrechter De Wit de bal al op de penaltystip kunnen leggen. De bal werd in het strafschopgebied tegen de arm van Pieter Abe de Jong geschoten. Van opzet was geen sprake. Maar deze situatie bleek in de achterliggende weken op de vaderlandse voetbalvelden een lastige te zijn. De scheidsrechter oordeelde: geen strafschop. Maar 23 seconden later lag de bal toch in het net. De corner van links, restant van de hiervoor beschreven situatie, van de voet van Hoeseb Yakob werd bij de tweede paal ingetikt door Bas Postma: 1-0. ONS Sneek liep dus al snel achter de feiten aan. Maar de Snekers gingen niet bij de pakken neer zitten. In de 9e minuut kreeg Joran Swart een kopkans na een voorzet vanaf de achterlijn van Nick Kleen, maar Joran kopte over.

In de 13e minuut was het echter wel raak! Aan de basis lag een fraaie aanval van ONS Sneek, waaruit de bal werd teruggespeeld op Rik Koelewijn, die midden voor de goal, op zo’n 25 meter afstand daarvan, de bal toegespeeld kreeg. Hij bedacht zich geen moment en joeg het leer hard en hoog in het doel achter Roberto Stopel: 1-1.

Rik Koelewijn (25) wordt gevierd na zijn gelijkmakende treffer

Evenwicht

De volgende 31 minuten van de eerste helft gaven nu eens een overwicht te zien van de thuisclub, dan weer van de gasten. Waarbij ONS Sneek twee opmerkelijke momenten had moeten verzilveren. Eerst joeg Gabriël Fernando een vrije trap vanaf 30 meter voorlangs het doel, waar Simon de Laat en Pieter Abe de Jong een teenlengte tekort kwamen om de bal een voor hen succesvol vervolg te geven. En in de 37e minuut tikt Giovanni Aronds de bal veel te zacht richting doel, nadat DETO-keeper Roberto Stopel ver van zijn doel was gaan zwerven. Een ijzeren voetbalwet zegt dan, dat wie zelf niet scoort het doelpunt tegen krijgt. En zo ging dat hier ook. Op slag van rust speelde één van de ONS Sneek-verdedigers te zacht terug op zijn keeper, Ferdie ter Avest (DETO) pikte de bal op, en het was vervolgens voor deze ervaren crack een peulenschil om te scoren: 2-1.

Boeiende tweede helft

Wie had gezegd, dat dit de eindstand van de wedstrijd zou worden was niet geloofd. Maar uiteindelijk werd er in de tweede 45 minuten niet meer gescoord. Desondanks was het zeker geen saaie drie kwartier. Met opnieuw op het ene moment een sterker ONS Sneek, en op het andere moment een dominanter DETO Twenterand.

In de 49e minuut had Han van Dijk de gelijkmaker op zijn schoen, toen Nick Kleen de bal panklaar voorzette. Maar Han kreeg de bal totaal verkeerd op de schoen en schoot bijna op de doellijn staand over. Luttele minuten later had eerst Ferdie ter Avest en vervolgens Hans Ouraaha ONS Sneek op een onoverbrugbare achterstand kunnen zetten. Maar ook zij zochten het doel te hoog. Na een mooie actie van Nick Kleen schoot Han van Dijk nog eens rakelings over. En Kai Wesselink (DETO) deed bijna iets terug, maar Tristan Boersma keerde zijn inzet. ONS Sneek gooide alle nog overgebleven energie in de strijd om de dreiging van de nacompetitie alsnog af te wenden. Maar het laatste tikje ontbrak.

Pieter Abe de Jong in duel met Hans Ouraaha (14)

Geen bloemen voor energiek ONS Sneek

Vier minuten in de extra toegevoegde tijd vond een opmerkelijk gebeuren plaats. Midden in het slotoffensief, waarin ONS Sneek voor zijn laatste kans vocht werden DETO-naren Ferdie ter Avest en Koen Fleer nog gewisseld, naar later bleek om hen met een bloemetje te bedanken voor alles wat zij voor de club hebben betekend. Beide mannen gunnen we van harte deze hulde. Een club kan niet zonder zulke waardevolle spelers. Maar het moment was ietwat ongelukkig gekozen. Immers ONS Sneek hervond na dit moment het ritme niet weer. En de nacompetitie was een feit! Rest wat de reguliere competitie aangaat alleen nog de thuiswedstrijd tegen Noordscheschut. Een wedstrijd ‘om des keizers baard’ zoals dat heet. Of misschien een goede opwarmer om daarna nog een keer te vlammen! Want de Hoofdklasse is nog niet helemaal finito!  Op 11 juni volgt de eerste wedstrijd in de nacompetitie. Wanneer ONS Sneek 14e blijft dan lijkt de eerste tegenstander te komen uit Brielle. ONS Sneek speelt dan thuis.