Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

NABESCHOUWING ONS Sneek 2021-2022: WNC winnaar nacompetitie 

Een bizar seizoen voor ONS Sneek 1

 Nu de laatste kruitdampen van de nacompetities zijn opgetrokken is het tijd om de balans op te maken van het voetbalseizoen 2021-2022. Voor vele clubs maar zeker ook voor ONS Sneek was dat een bijzonder seizoen. Om niet te spreken van een bizar seizoen. Na een competitie waarin de Snekers zeer wisselend presteerden strandden de oranjemannen in de nacompetitie op de drempel van lijfsbehoud. Achteraf bleek de wedstrijd in de 2e ronde van de nacompetitie tegen WNC uit Waardenburg met, tot in de extra tijd, veel kansen voor ONS Sneek het struikelblok. Datzelfde WNC schakelde vervolgens, wanneer we de krantenverslagen mogen geloven: op vergelijkbare wijze als ONS Sneek, het favoriet geachte DUNO uit Doorwerth uit. Achteraf denk je, wanneer er van de mogelijkheden tegen WNC nu eens eentje was binnengerold……………….. Maar dát is sport. En dat heb je te accepteren. Echter het zou zo’n mooie bekroning zijn geweest van het enthousiasme dat de ploeg onder leiding van het technisch trio Arnoud Koster, Patrick Lip en Leo de Wagt in de laatste weken ten toon spreidde.

Spelmoment uit de wedstrijd RKAV Volendam-ONS Sneek op 16-04-2022  (foto Rob Bosma)

Niet alleen kommer en kwel

Want het was zeker niet alleen maar kommer en kwel in de afgelopen maanden. Een fraaie 6e plaats in de 3e periode met overwinningen op onder anderen RKAV Volendam, Eemdijk en Berkum getuigt daarvan. Maar er waren ook minder vrolijke momenten. Het meest jammere is misschien wel het moment, waarop trainer Jan Vlap het verstandig vond om het stokje aan een ander over te dragen. Onder moeilijke omstandigheden heeft Jan de laatste maanden, die vooral overschaduwd werden door corona, zijn beste krachten aan ONS Sneek gegeven. Helaas vertaalde zich dat niet door in de resultaten op het veld. Met als interim-opvolger Arnoud Koster aan het roer bleef er gelukkig een stukje continuïteit bestaan. En dat bleek zich uit te betalen.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Flevo Boys op 28-08-2021

Een flonkerend begin

Het leek allemaal zo goed te beginnen. De eerste competitiewedstrijd, thuis tegen Flevo Boys, was er eentje om in te lijsten. We spraken in het verslag van deze wedstrijd over een swingend en flonkerend ONS Sneek. En stiekum hoopten we op een plek in ‘het linker rijtje’. De thuisoverwinning op het sterk geachte RKAV Volendam onderstreepte die hoop nog eens. En het (toen al) wisselend presteren gaf nog geen aanleiding tot ongerustheid.

Toen eind 2021 de hele maatschappij inclusief het voetbal getroffen werd door een nieuwe golf van corona luidde dat voor ONS Sneek een periode in van een aantal forse nederlagen. De 9-1 thuis tegen vv Eemdijk, de 8-1 uit tegen SC Genemuiden en de 6-0 uit tegen Berkum deden niet alleen het doelsaldo snel in negatief opzicht oplopen, maar betekenden ook een aanslag op het zelfvertrouwen. Mooie wedstrijden, zoals thuis tegen HZVV en uit en thuis tegen Urk waren wel enigszins een medicijn hiertegen. Maar het gaat nu eenmaal om de punten. En die kwamen er eerst niet; en later wel, maar net een paar te weinig. Maar een competitie verlies je niet in de laatste 10 wedstrijden. Dat doe je gerekend over een heel seizoen.

Nick Kleen (l) groeide uit tot één van ONS’ gevaarlijkste spelers (foto 07-05-2022 ONS Sneek-De Dijk)

Nacompetitie

Na een paar spannende laatste weken restte er voor ONS Sneek niet anders dan de nacompetitie. De 14e plaats in de eindrangschikking leverde een herkansing op. En dat was méér dan gevreesd. Maar aan de andere kant moet het je in zo’n staartje aan de competitie ook een beetje meezitten. Dat leek het geval, toen ONS Sneek voor de 1e ronde gekoppeld werd aan vv Brielle, één van de periodekampioenen uit de 1e Klasse B. De Snekers mochten proberen voor eigen publiek de eerste horde te nemen. Dat lukte. En we hielden er niet alleen qua resultaat, maar ook in de ontmoeting met de supporters van vv Brielle een positief gevoel aan over. Zingend over Jan Klaassen, de trompetter uit het leger van de Prins namen zij ons mee terug in de roemruchte geschiedenis van Den Briel en dat schiep, bijzonder genoeg, een band!

Een deel van de enthousiaste supportersschare van vv Brielle

Ook de volgende tegenstander moest een reis naar Sneek ondernemen. Verrassend genoeg was dat niet RVVH uit Ridderkerk maar WNC uit Waardenburg. Overigens was het RVVH geworden dan had ONS Sneek moeten afreizen naar Ridderkerk. En we weten van een seizoen Topklasse, waarin RVVH onze tegenstander was, hoe vér dat is. De uitkomst van het duel met WNC is bekend. Uiteindelijk knoopte WNC in de finale van de nacompetitie er nog een 2-0 – zege aan vast in het duel met een andere herkanser, DUNO uit Doorwerth en promoveerde!

Hoofdklasse loopt leeg

De Hoofdklasse zal het komend seizoen een ander gezicht hebben door de vele veranderingen, mn. door de resultaten van de nacompetitie. Urk werd kampioen en promoveert naar de Derde Divisie. Dat doet óók RKAV Volendam, dat via de nacompetitie een stapje omhoog mag. Noordscheschut en NSC Nijkerk degradeerden rechtstreeks naar de 1e klasse. En mét hen verlaten ook ONS Sneek en SDC Putten (strandde net als ONS Sneek in de nacompetitie) het landelijk niveau en mogen hun geluk zoeken in de 1e Klasse.

Weerzien met oude bekenden

Zeven mooie jaren in de Topklasse/Derde Divisie en twee wat minder succesvolle jaren in de Hoofdklasse laat ONS Sneek daarmee achter zich. Om zich voor te bereiden op het weerzien met een aantal oude bekenden als Blauw Wit’34, Leeuwarder Zwaluwen, Broekster Boys en Oranje Nassau Groningen. Hoewel de defintieve indeling voor het nieuwe seizoen rond 8 juli wordt bekend gemaakt ligt het voor de hand, dat de oranjehemden uit Sneek zullen acteren in de 1e Klasse E. Samen met het ook gedegradeerde Noordscheschut. Nieuw in deze klasse zullen waarschijnlijk zijn: de 2e klasse-kampioenen ’t Fean’58 uit Surhuisterveen en DZOH uit Emmen en vv Goorecht uit Haren, dat via de nacompetitie promoveerde. Maar definitief horen we daarover dus rond de 8e juli.

Selectie en staf ONS Sneek 1  seizoen 2021-2022  (foto Martijn vd Veen)

Dank aan ieder die dit seizoen een bijdrage aan de verslaggeving van de wedstrijden van het ‘EERSTE’ heeft geleverd. Naast Simon Visser (verslaggeving en programmablad), Martijn van der Veen, Harmke van der Veen en Henk van der Veer (fotografie) en Klaas Uil noemen we hier met veel waardering Rob Bosma, die niet alleen weer vele kilometers reed om ONS Sneek te volgen maar ook via de app mij van de nodige informatie voor het wedstrijdverslag voorzag van uitwedstrijden, waarbij ik niet aanwezig kon zijn.

Een goede zomerperiode toegewenst!

Namens het Mediateam ONS Sneek 1,

Jan van der Veen

Delen