Nacompetitie finale in Harderwijk een brug te ver voor ONS Sneek

RVVH buigt 0-1 achterstand om in 2-1 voorsprong

Gemiste kansen in eerste helft breken oranjehemden op

Lange ballen op Ewart Ottema sorteren geen effect

tekst: SiVi   foto’s: Rob Bosma

Geen kers op taart

Tot twee keer toe heeft ONS Sneek naast de kers op de taart gegrepen. In de reguliere competitie moest met miniem verschil de titel worden gelaten aan Pelikaan S. Gisteren in Harderwijk was de nacompetitie finale tegen RVVH uit Ridderkerk een brug te ver. Met 2-1 werd verloren na een 0-1 voorsprong. Daarmee kon de promotie naar de zaterdag vierde divisie worden vergeten. De nederlaag was niet nodig geweest wanneer de ploeg van trainer Arnoud Koster in de eerste helft de kansen beter had benut. Het bleef bij één doelpunt. Dat was te weinig om promotie te verwezenlijken. Realisme is ONS Sneek gelukkig niet vreemd. De grote exodus (uittocht) van spelers van de A-selectie impliceert dat trainer Arnoud Koster opnieuw moet bouwen aan een team dat kan meedraaien in de eerste klas om uiteindelijk wel het hoofddoel promotie naar de vierde divisie te bereiken. Dat heeft tijd nodig. Vandaar dat ONS Sneek met een aantal nieuw aangetrokken spelers tweejarige contracten is overeen gekomen. Dat geeft meer zekerheid.

Smetje

De gastheer voor beide ploegen, VVOG uit Harderwijk, had de zaakjes voor het organiseren van de nacompetitie finale om promotie naar de vierde divisie zaterdag tussen RVVH en ONS Sneek geweldig goed voor elkaar. Een medewerker zorgde er voor dat de spelersbus van ONS Sneek evenals die van RVVH op de juiste plaats werd geparkeerd. Het sportpark De Strokel van VVOG ligt in een bosrijke omgeving. Het hoofdveld is een kunstgrasveld dat gisteren constant werd besproeid. Tot zelfs vlak voor de wedstrijd. Daar kan de BVO Excelsior uit Rotterdam een voorbeeld aan nemen. Die weigerde te sproeien in de derby tegen kampioen Feyenoord. Het enige smetje was dat de printer van VVOG het liet afweten. ONS Sneek was daar niet afhankelijk van. Het had voldoende geprinte opstellingen meegenomen. De media moesten het wat RVVH betrof doen met een met de hand geschreven opstelling.

Voortreffelijke scheidsrechter

Terug naar de wedstrijd. De start van ONS Sneek in Harderwijk was veelbelovend. Al in de derde minuut had de score moeten worden geopend. Spits Ewart Ottema verscheen toen oog in oog met RVVH-doelman Tim Elkhuizen. Iedereen bij ONS Sneek juichte al maar het slimme wippertje van Ewart Ottema was juist niet zuiver genoeg (nipt naast). Dat Ewart Ottema alleen kon opstomen richting het RVVH doel was mee te danken aan de voortreffelijk leidende scheidsrechter Martijn Kieft uit Utrecht die terecht de voordeelregel toepaste. Dat de arbiter een hoog niveau haalde lag ook aan beide ploegen. Het was een sportief duel met slechts twee terecht gegeven gele kaarten. Voor Ewart Ottena van ONS Sneek die te nadrukkelijk liet blijken het oneens te zijn met een beslissing van de leidsman.  Jessie Proost, vorige week in het nieuws door een racistische opmerking uit het publiek aan zijn adres in de met 4-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen SV Wippolder uit Delft, kreeg verdiend ook een gele prent na een stevige overtreding op Nick Kleen.

Achterwaartse kopbal

Na het missen van de Ewart Ottema kans liet RVVH ook het nodige aanvallende werk zien. Zo moest onze doelman Tristan Boersma met de vuisten redding brengen op een knal van de Ridderkerkers. Over een knal gesproken. In de buurt van de zestien meter gekomen waren de harde schoten van  RVVH die werden geblokkeerd door de afweer uit Sneek niet op de vingers van één hand te tellen. Daar kunnen de volleyballers(sters) nog het nodige van opsteken. Opnieuw was Ewart Ottema bij ONS Sneek veruit de gevaarlijkste man. Zeker in de eerste helft hadden de Zuidhollanders het flink lastig met Ewart Ottema, die niet alleen veel op links was te vinden maar ook in het centrum van de aanval. Na iets meer dan een kwartier spelen kon ONS Sneek juichen. Uit een vrije trap van Nordin Tahboun kopte wie anders dan Ewart  Ottema achterwaarts fraai raak: 0-1. Aan de andere kant greep Mounir Loolofs goed in ten koste van een corner. Diezelfde  Mounir Loolofs voorkwam even later de 1-1 door op de doellijn redding te brengen.

Ewart Ottema kopt de 0-1 binnen

Dot van een kans

Na fraai werk van Ewart Ottema zelf kwam hij in een uitstekende scoringspositie. Ook nu weer belandde de bal naast het doel van RVVH. Dat had de 0-2 moeten en kunnen zijn. De eerste drinkpauze viel in het voordeel uit van RVVH.  ONS Sneek raakte de grip op de wedstrijd kwijt. De gelijkmaker kon dan ook niet  uitblijven Vier minuten voor de rust kon onze doelman Tristan Boersma een schot van Gino Stolk niet volledig onder controle krijgen. De alerte Gino Boers profiteerde dankbaar van de rebound: 1-1. Nadat nog voor de rust Tristan Boersma een geweldige redding had verricht kreeg Wesley Tankink een dot van een kans. Hij verzuimde de 1-2 te laten aantekenen.

Na kluts en fortuin

Wie een sterke tweede helft verwachtte van ONS Sneek kwam bedrogen uit. Vaak beslissende spelers als  Nick Kleen, Nordin Tahboun, Mark Westra en Stefan Westra hadden tegen RVVH niet de vorm die nodig is om een wedstrijd winnend af te sluiten  De tweede helft was beslist voor de ploeg van  trainer Kevin Vink. Die had de wedstrijd nu goed onder controle. ONS Sneek probeerde wel tot kansen te komen maar de beslissende passes waren opnieuw meestal niet op maat. Zo was een lange bal op Ewart Ottema ook al onder de maat. In minuut 62 opnieuw een voortreffelijke redding van Tristan Boersma op een schot van RVVH. In de 66ste minuut  viel naar wat later zou blijken de winnende goal voor RVVH. Een voorzet van links van Philip Dragon mondde uit in een kluts waarna Gazar Dermedjan met het nodige fortuin keeper Tristan Boersma deed kapituleren. Twintig minuten voor het einde werd opnieuw een drinkpauze ingelast.

Lange ballen

Een vrije trap van Nordin Tahboun eindigde op de vuisten van RVVH goalie Tim Elkhuizen. Aan de andere kant kon weer een uitstekende redding van Tristan Boersma worden genoteerd. Met Lennard Feenstra in de ploeg voor Wesley Tankink ging ONS Sneek op jacht naar de 2-2. Ewart Ottema leek gevaarlijk te zullen worden maar hij liep zich vast in de RVVH-muur. Met Jorn Dijkstra voor Mounir Loolofs en Martijn de Rooij voor Pieter Abe de Jong, die overigens een betrouwbare indruk achterliet, werd getracht de bakens te verzetten. Het middel daartoe was lange ballen richting Ewart Ottema. Een opportunistische speelwijze waarmee je moet hopen dat de bal goed valt. Het was een valse hoop. Toch kreeg ONS Sneek in de extra speeltijd van ruim zeven minuten nog goede mogelijkheden om gelijk te maken. Zo voorkwam Leon Steketee voor RVVH de 2-2 door een kopbal van invaller Lennard Feenstra van de doellijn te halen. Ook een schot van Ewart Ottema leverde net niet de late gelijkmaker op.

Niet genoeg druk

Onze trainer Arnoud Koster kwam tot de conclusie dat ONS Sneek niet gemakkelijk in het gebruikelijke spel kwam. ,,We hebben in de eerste helft wel de beste kansen gehad maar we zetten toen niet genoeg druk op RVVH. Daardoor kreeg onze tegenstander in en rond de zestien de gelegenheid om vaak en hard te schieten. Gelukkig werden die schoten steeds goed geblokkeerd. In de tweede helft kon ONS Sneek de vrije man niet meer vinden. RVVH ging ondermeer spelen met één spits en vier middenvelders. De tegenpartij vormde ook wat meer koppeltjes en daar had ONS Sneek moeite mee. Na een drinkpauze werd Lennard Feenstra als extra spits gebracht en werd er met drie man achterop gespeeld.’’