Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Nieuwe kansen tegen DETO! voorbeschouwing ONS Sneek-DETO

DETO Twenterand: een begrip in het zaterdagvoetbal

De tegenstander van ONS Sneek aanstaande zaterdag is het Overijsselse (of liever: Twentse) DETO, voluit DETO Twenterand. DETO is niet helemaal een onbekende tegenstander voor de waterpoortstedelingen. In twee ‘blokken’ kwamen beide ploegen elkaar in het verleden tegen. In de jaren-60 van de vorige eeuw was de 2e klasse C het strijdtoneel voor noordelijke en oostelijke zaterdagploegen. DETO behoorde in die tijd tot het illustere gezelschap van een aantal sterke Overijsselse clubs als daar waren: DES Nijverdal, SVZW Wierden, Voorwaarts, Enter Vooruit en Excelsior’31 Rijssen. In 1965 scheidden de voetbalwegen van ONS Sneek en DETO. Maar op 13 november 2010 troffen beide clubs elkaar weer. Het werd op een miezerige novembermiddag op sportpark Het Midden een kleine nederlaag voor de Snekers: 1-0 met een uitblinkende keeper Yarburg in het Vriezenveense doel. Eén seizoen later eindigden de Vriezenveners gelijk met WHC op de eerste plaats in dezelfde Hoofdklasse C. Na een zeer spannende beslissingswedstrijd in Hardenberg won DETO van de gedoodverfde kampioen uit Wezep (2-1). Bijna 10 jaar later staan de pupillen van ONS-trainer Jan Vlap opnieuw tegenover de rood-zwarten uit Twente.

 

Historie

Door Eendracht Tot Overwinning Twenterand werd opgericht op 1 juli 1948, na een fusie tussen PVB en SEV. Al snel werden de Vriezenveners een gevreesde tegenstander voor veel clubs in de regio.

En vanaf het seizoen 1975/1976 tot en met het seizoen 1993/1994 speelde DETO op het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal, in de 1e klasse. Op de wijze zoals boven omschreven bereikte DETO in 2012 opnieuw de hoogste (Top-)klasse in het zaterdagamateurvoetbal. Na 1 seizoen moest men helaas daarvan weer afscheid nemen. Een topprestatie leverde DETO in 1986, toen het de Districtsbeker Oost won. Een hoogtepunt in de clubgeschiedenis!

In 2012 wijzigde de club de naam in DETO Twenterand.

In de voetbalhistorie ontmoetten ONS Sneek en DETO elkaar voor de competitie 10 maal. Vier keer wonnen de Snekers, de Vriezenveners zegevierden even zovele malen en tweemaal werd het gelijk.

De doelcijfers: 20-18 in het voordeel van ONS Sneek. Een te verwaarlozen verschil in kracht!

Het DETO van nu

Je mag eigenlijk niet veronderstellen, dat er aanstaande zaterdag nog spelers tegenover elkaar zullen staan die in het laatste seizoen, toen beide clubs elkaar troffen (2011/2012) ook elkaars opponenten waren. Bij het jonge ONS Sneek is dat dan ook niet het geval. Bij DETO Twenterand mogelijk wel. Tien jaar geleden stond in de basis van DETO Ferdi ter Avest. De nu 34-jarige voetballer kwam in 2019 weer terug op het oude nest na uitstapjes naar SVZW en Staphorst. De kans dat hij meespeelt als één van de ‘sterkhouders’ van DETO is niet denkbeeldig.

 

En ONS Sneek?………………

Na de introductie van onze tegenstander van aanstaande zaterdag is het tijd om aan ons eigen vlaggenschip enkele regels te wijden. Gelukkig kunnen we starten vanuit een positief resultaat.

Na de grote nederlaag, waarmee, achteraf, de competitie in 2021 werd afgesloten herstelden de Snekers zich afgelopen zaterdag tegen kampioenskandidaat sv Urk. De altijd moeilijke wedstrijd tegen de blauw-witten kende een verrassend verloop. Bij de rust leidde ONS Sneek met 0-1. En hoop gloorde er in de harten van de meegereisde supporters uit Sneek, dat dit de opmaat zou worden voor een positief eindresultaat. Helaas voor ONS Sneek toonde de thuisclub zich in de tweede helft net iets slagvaardiger dan de oranjehemden. Waardoor het uiteindelijk een nederlaag met 3-1 werd. Maar de Snekers houden positieve gevoelens over aan deze wedstrijd.

Dat is nodig ook, want hoewel nog niet helemaal zeker is, of er door de bezetters van de plaatsen 13 en 14 beslissingswedstrijden zullen worden gespeeld aan het eind van het seizoen doet ONS Sneek er goed aan om de laatste vier plaatsen in de Hoofdklasse B za. als gevarenzone te blijven beschouwen. En op dit moment bivakeert ONS Sneek daarin, op plaats 13. Het gat met een aantal ploegen daarboven is echter niet onoverkomelijk. En één van de ploegen die nog in het zicht zijn van de Snekers is uitgerekend DETO (Twenterand). Het zou een enorme opsteker zijn en een zeer welkom resultaat, wanneer de drie punten aanstaande zaterdag in Sneek blijven. En die kans is niet denkbeeldig. De wil om voor een goed resultaat te strijden is er!

Zaterdagmiddag rond vijf uur weten we méér!

 

Jan van der Veen

 

Delen