Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Nu om het ‘echie’ tegen vv GRONINGEN (voorbeschouwing)

Aanstaande zaterdag speelt ONS Sneek alweer de 8e competitiewedstrijd in de 1e Klasse F za. Daarmee zijn we bijna op 1/3 van het aantal competitiewedstrijden, dat in totaal 26 bedraagt (uitgezonderd eventuele nacompetitie). ONS Sneek doet het tot nu toe goed. Een 2e plaats achter koploper Pelikaan-S, dat favoriet is voor de titel, is ronduit goed te noemen. De Snekers hoefden slechts 1 nederlaag te noteren, thuis tegen Broekster Boys. Ze bewijzen daarmee, dat ze heel goed mee kunnen in de 1e Klasse F en een stevige plaats in het ‘linker’ rijtje hebben veroverd. Wat dat waard is mogen de oranjehemden komende zaterdag bewijzen in een wedstrijd tegen vv GRONINGEN. Een tegenstander die ONS Sneek in competitieverband nog nooit ontmoette. Dat gebeurde wel in de aanloop naar het huidige seizoen in een oefenwedstrijd op 30 augustus jl. op het eigen Zuidersportpark in Sneek. Die wedstrijd kende een bijzonder scoreverloop. ONS Sneek kwam terug van een 0-2 achterstand, kwam in de absolute slotfase met 3-2 voor, om vervolgens toch op 3-3 te eindigen. In deze wedstrijd bleken ONS Sneek en vv GRONINGEN aan elkaar gewaagd. Maar hoeveel dit zegt voor de competitiewedstrijd die voor zaterdag op het programma staat is nog maar de vraag. Eén ding is zeker: de Groningers mogen zeker niet worden onderschat.

Vv GRONINGEN

VVG(roningen) werd opgericht op 27 februari 1929, en is dus hard op weg om 100 jaar te worden. De laatste decennia van de vorige eeuw speelde de club met het Eerste Elftal op bescheiden niveau. In 2012 acteerden de blauw-witten nog in de 5e Klasse. Maar vanaf dat moment heeft vv GRONINGEN een opmerkelijke opmars gekend. Van de 5e naar de 4e, naar de 3e en naar de 2e klasse om uiteindelijk in 2017 het kampioenschap binnen te halen van de 2e klasse en te promoveren naar de 1e Klasse. In die periode keepte oud-ONS Sneek-doelman Ivan Landlust ook enkele seizoenen voor de Groningers. Tegenwoordig excelleert oud SneekWitZwart-speler Erolind Derguti bij de Groningers in de aanval. En daar bewijst hij, dat hij het scoren nog niet heeft verleerd. Een mooie instrooier voor de ervaren trainer van de stad-Groningers, Jouke Faber.

Vv GRONINGEN speelt zijn wedstrijden op het sportpark Het Noorden aan de Iepenlaan in de Groninger wijk Selwerd.

Resultaten

Zoals reeds gemeld: ONS Sneek doet het tot nu toe heel goed. De verwachting voor de competitie was, dat vv GRONINGEN in het voetspoor van de Snekers ook tot de bezetters van een positie bij de eerste zeven zou behoren. De huidige 11e plaats is dan ook op het oog enigszins teleurstellend. Maar daarbij dient aangetekend te worden, dat de pupillen van Jouke Faber de kampioen van de gelijke spelen in de 1e Klasse F zijn. Maar liefst 4 van de 7 wedstrijden eindigden in remise. En dat schiet voor het puntentotaal niet erg op. Doelpunten maken kunnen de Groningers ook. Het 5-5 – gelijke spel tegen Leeuwarder Zwaluwen en de 4-4 van afgelopen zaterdag in Haren tegen Gorecht getuigen daarvan.

Afgelopen zaterdag

Afgelopen zaterdag reisde vv GRONINGEN naar de zuidkant van de stad, naar Haren om promovendus Gorecht te ontmoeten. De thuisclub kende nogal wat invallers, omdat een aantal basisspelers geblesseerd zijn. Niettemin kon Gorecht gelijke tred houden met vv GRONINGEN, zo vertelt ons de verslaggever van Gorecht. De uiteindelijke 4-4 was dan ook een afspiegeling van de verhoudingen in het veld.

Ewart Ottema (ONS Sneek) met een karakteristieke actie richting doel van Drachtster Boys  (za. 12-11-2022) (foto Rob Bosma)

ONS Sneek won in eigen huis de Friese derby tegen Drachtster Boys. Aanvankelijk leek ONS Sneek de klus vrij eenvoudig te zullen klaren. Maar na een kwartier in de eerste helft hervond Drachtster Boys zichzelf en gaf ONS Sneek behoorlijk partij. Het bleek geen scorebordjournalistiek, dat de verdediging bij de Drachtsters het sterkste gedeelte van de ploeg is. Het bolwerk van de gasten bleek moeilijk te slechten. En toen ONS Sneek op een veilige 2-0 leek te staan scoorden de Wâldsjers tegen. Dat werd de opmaat tot een spectaculaire slotfase, waarin ONS Sneek toch de punten thuis kon houden.

Kansen

Details beslissen vaak de wedstrijd, wanneer twee ploegen elkaar in kracht niet al teveel ontlopen. Het lijkt erop, dat dat zaterdag op sportpark Het Noorden ook het geval zal zijn. Eenvoudig het zich prettig voelen bij bepaalde weersomstandigheden kan een belangrijke factor zijn. Enige winterbestendigheid lijkt in dit geval belangrijk. Maar het weer beslist niet de wedstrijd. Dat doen de 22 acteurs in het veld. Wanneer ONS Sneek dezelfde geestdrift in de strijd gooit in Groningen als waarmee ze in de afgelopen weken hebben gestreden dan zijn de Snekers (weer) favoriet. Ze zullen dat moeten doen in ieder geval zonder de geblesseerde Mounir Loolofs en de afwezige Nick Kleen. Ook Pieter Abe de Jong zal waarschijnlijk deze wedstrijd aan zich voorbij zien gaan. Echter de afgelopen weken hebben ook geleerd, dat er getalenteerde aanstormende jeugd staat te trappelen om zich te mogen bewijzen.

De wedstrijd zal in goede banen worden geleid door scheidsrechter de heer J.M.Ottens. Hij zal worden geassisteerd door de heren M.Brondijk en J.Adu Boahen.

We hopen op een mooie wedstrijd (aanvang 14.30 uur).

Jan van der Veen

Delen