Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

O.N.S. Shirts naar Tanzania, Gambia en Guatemala! ONS Sneek is Meer dan Voetbal!

Nu onze hele vereniging nieuwe shirts heeft gekregen van onze hoofdsponsor De Witte Lakenvelder, zijn de oude shirts naar een goed doel gegaan. ONS Sneek is immers “Meer dan Voetbal”! We zijn niet alleen Maatschappelijk betrokken in Sneek, maar ook over de landsgrenzen.

IMG-20180307-WA0002

De shirts die in oktober vervangen zijn, zijn naar Gambia en Tanzania gegaan. Ze worden door Snekers die vrijwilligerswerk doen voor de stichting Compassion, persoonlijk gebracht op de plekken waar het nodig is.

IMG-20180307-WA0004

Compassion werkt via een sponsorprogramma waarmee kinderen/jongeren van 0 tot 20 jaar individueel kunnen worden gesteund. Al het werk vindt plaats vanuit lokale kerken, waarbij wordt voorzien in goed onderwijs, gezonde voeding, medische begeleiding, emotionele zorg, karakterontwikkeling en voorlichting. Sponsors kunnen corresponderen met de kinderen die zij sponsoren. Compassion werkt vanuit een christelijke visie en met lokale medewerkers die de problemen en omstandigheden in hun dorp, stad of wijk het beste kennen. Sinds 1999 werkt Compassion vanuit Nederland in Tanzania. Momenteel nemen er 84.685 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 387 projecten. Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd, zoals: thee met melk, eieren, brood, rijst, bonen, vlees en fruit. Ondervoede kinderen krijgen aanvullend voedsel. 

Ouders kunnen deelnemen aan diverse trainingen over gezondheid, hulp bij het starten van een eigen onderneming en twee keer per jaar een hiv/aids-training.  Kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten zoals: muziek, sport, kunst, naailes, kampen en het helpen van zieken en ouderen in de gemeenschap (bron: site Compassion).

IMG-20180307-WA0005

De kleding is gebracht en iedereen is er heel erg blij mee! Ook hadden we nog trainingspakken en 4 mijl-shirts die gesponsord zijn voor onze jeugdelftallen. De modellen waren voor ons niet meer modieus, maar in Tanzania zijn de kinderen er heel erg blij mee. Kijk naar de foto’s en let op de blije gezichten! Het is prachtig dat onze kleding niet in een container terecht komt, maar dat we er andere mensen mee kunnen helpen.

Ook werd ik nog benaderd door Esther Dijkstra, de zus van Anne die bij ONS voetbalt, om kleding mee te nemen naar Guatemala. Esther gaat met Kim Postmus naar Guatemala met World Servants om daar te bouwen aan een middelbare school. Zij gaan in juli 2018 3 weken naar de wijk Verbena, in het noorden van Guatemala City. Het is een arme wijk met veel problemen op het gebied van armoede, geweld en corruptie. Het is een omgeving waarin jongeren snel meegetrokken worden in bendes. Daarom is het van belang dat juist in deze omgeving de jongeren onderwijs krijgen. Bij onderwijs hoort ook plezier maken en sporten. Daarom heeft Esther ons gevraagd of de oude kleding van ONS mee mag naar Guatemala.

IMG-20180307-WA0007

 

World Servants biedt jongeren een ervaring die niet zonder gevolgen blijft. Met onze werkvakanties willen we namelijk bereiken dat:

  • Een gemeenschap uit een ontwikkelingsland een stap verder komt. Met een concreet bouwproject zoals een school of kliniek helpen we de mensen zich verder te ontwikkelen;
  • Mensen uit Nederland enthousiast worden om te dienen, ver weg en dichtbij.
  • Jaarlijks gaan er zo’n 800 mensen uit heel Nederland met ons op een werkvakantie naar een ontwikkelingsland. Daar bouwen ze aan bijvoorbeeld een school of kliniek. Onze projecten duren twee tot drie weken. In die tijd gebeurt er veel. Aan het eind van de drie weken staat er een gebouw waar de hele gemeenschap iets aan heeft. Onze lokale partnerorganisatie helpt erbij dat er een leraar voor de klas komt en dat er lesboeken zijn of voor personeel in de door jouw gebouwde kliniek.Wij zijn blij dat wij als voetbal vereniging mee kunnen werken aan belangrijke projecten in de wereld. Al is het maar een hele kleine bijdrage, toch kunnen we kinderen blij maken met onze kleding en gaan wij zelf ook bewust om met de duurzaamheid van de kleding. We gooien het niet zomaar weg, maar zorgen dat het een tweede leven krijgt.

Dinie van der Wal.

Delen