ONS Sneek 1 in eerste oefenwedstrijd naar remise

za. 08-07-2017: O.N.S. Sneek start oefencampagne met remise

Je kunt je vraagtekens kunt zetten bij de vraag, of een oefenwedstrijd je veel wijzer maakt, nadat de training pas een paar dagen daarvoor is begonnen. Feit is wel, dat ONS Sneek en Zeerobben uit Harlingen er zaterdagmiddag op het Zuidersportpark een onderhoudende ‘pot’ van maakten; met name in de eerste helft. Na rust was het allemaal wat minder. Door de vele wissels werd het rommelig. En het is maar te hopen, dat de beide trainers in dat gedeelte nog iets hebben gezien, dat hen kan helpen bij het proces om uiteindelijk te komen tot de ideale formatie. Voor de aandachtige toeschouwer was dat best een toer. Maar de ideale (voetbal-)omstandigheden (zon, 22 graden) vergoedden veel en maakten dat de in ruime mate aanwezige toeschouwers bleven tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Henk Boland uit Darp.

door:                    Jan van der Veen
Fotografie:         Jan van der Veen

Velen kwamen toch wel een beetje voor de kennismaking met de nieuwe aanwinsten in de selectie van ONS Sneek.  Trainer Chris de Wagt had ervoor gekozen om Volken Huisman het doel te laten verdedigen. Waarschijnlijk tegen de achtergrond, dat hij de eerste vier officiële wedstrijden nog geen beroep kan doen op Barry Ditewig, die een schorsing moet uitzitten. Maar uiteraard is de strijd om de positie van ‘eerste doelman’open. Van de nieuwkomers startte Lars Dommerholt (ex-Cambuur) centraal achterin, Michael Lanting (ex-Spakenburg) controlerend op het middenveld, Arton Musliu (ex-Harkemase Boys) op rechts-voor, en Jelle de Graaf op links-voor. Lars Dommerholt bewees, dat hij vooral verdedigend een behoorlijke aanwinst is. Hij verdedigde rustig, trok het spel geregeld naar zich toe om van daaruit met een goede pass zijn medespelers te bedienen. Bij Michael Lanting druipt de ervaring van zijn spel af. Hij kan ook bij ONS Sneek uitgroeien tot de dirigent op het middenveld die lijn brengt in het spel van de oranjehemden. Het was deze middag al smullen van de details die hij in zijn spel laat zien. Een droomstart maakte Arton Musliu. De ex-Harekiet liet het gevoel achter, dat hij zich nu al uitstekend thuisvoelt bij de Snekers en hij scoorde twee prachtige doelpunten. Jelle de Graaf, tenslotte, heeft iets onnavolgbaars in zijn spel. Wanneer hij de kans krijgt dan kunnen we nog heel mooie dingen van hem zien, want hij heeft alles in zich om een speler te worden, voor wie je naar het ‘stadion’ komt. Maar dat wisten we eigenlijk al een beetje, omdat Jelle al enkele speelminuten in het ‘eerste’ noteerde.

DSCF9787

Snel op achterstand

Maar ondanks deze positieve woorden over de nieuwelingen in de basis, valt er toch nog wel iets te verbeteren. Met name in verdedigend opzicht. En dan hebben we het niet in het bijzonder over de laatste vier. Maar het hele elftal is dermate gretig, dat, wanneer er omgeschakeld moet worden, men zich nog wel eens laat verrassen. En uit dat soort situaties kwamen eigenlijk alle drie tegendoelpunten. Al na 9 minuten liet heel ONS Sneek zich verrassen door de groen-witten uit Harlingen. Het leek een onschuldige aanval, waaruit Yander Zandbergen, de centrumspits bij de gasten, echter attent scoorde: 0-1. Even verrassend als de voorsprong voor de ‘ouwe seunen’ tot stand kwam, viel de gelijkmaker. De bal kwam na zoeken op het middenveld bij Arton Musliu. Op de rand van het strafschopgebied legde hij aan, en scoorde onhoudbaar voor keeper Theo Nota: 1-1.

DSCF9789

Met een voorsprong de rust in

Hoewel  Zeerobben goed tegenstand bood, en liet zien niet voor niets kampioen van de Tweede Klas te zijn geworden, moesten de gasten het toch steeds vaker in het fysieke zoeken om de tegenstander te stuiten. Gaandeweg de wedstrijd wist ONS Sneek daar steeds beter mee om te gaan. En uiteindelijk leidde dat tot de verdiende 2-1 voorsprong. Een aanval over veel schijven deed de bal belanden bij Fabian Stevens, die op rechts Arton Musliu zag staan. Uit de pass van Fabian haalde Arton opnieuw verwoestend uit: 2-1.  Kort voor rust had Patrick Amels de score zelfs nog kunnen uitbreiden. Maar de op zich fraaie actie van de oud-Zeerob leverde slechts een corner op.

DSCF9790

Rommelig tweede bedrijf

De eerste helft was best het aankijken waard. De tweede helft zou toch van iets minder kaliber zijn. Dat kwam met name door de vele wissels aan beide zijden, waardoor het evenwicht uit de ploegen verdween. Met name in verdedigend opzicht moesten de invallers in de gewijzigde samenstelling elkaar weer trachten te vinden. En daarvan profiteerde de nog altijd razendsnelle oud-ONS-er Higor da Silva. Met een prachtige actie speelde hij zichzelf vrij, schoot eerst op de paal om vervolgens via de onderkant van de lat toch te scoren: 2-2 (na 54 minuten). Een minuut later werd het zelfs 2-3. Opnieuw bleek Higor da Silva niet te houden. Zijn solo over links werd gevolgd door een pass op de nummer 10 van Zeerobben, Martijn Helfferich die de bal droog in de rechter benedenhoek tikte.

DSCF9796

Verdiende gelijkmaker

Het zou niet verdiend zijn geweest, wanneer Zeerobben met de volle winst naar huis teruggekeerd zou zijn. En dat gebeurde ook niet. Invaller Jan Dommerholt liet al een aantal malen zien, dat hij een uitstekende actie in huis heeft. Bij een daarvan in de 72e minuut bereikte hij een andere oranje invaller, Johannes Hoekstra, die haalde vervolgens uit, en tergend langzaam en via de paal ging de bal in het doel: 3-3. Daarna kreeg ONS Sneek nog een aantal kleinere kansen om de wedstrijd winnend af te sluiten. De mooiste was voor Lars Dommerholt in de 89e minuut. Een prachtige soloactie rondde hij af met een schot, dat door de ingevallen andere doelman van de Harlingers, Sietse Vissers, echter onschadelijk werd gemaakt. Uiteindelijk kon de meerderheid van de toeschouwers ook wel vrede hebben met deze uitslag, al had er met name voor ONS Sneek meer ingezeten. Naast een aantal andere dingen die ongetwijfeld als leermomenten uit deze wedstrijd zullen worden meegenomen, is het verheugend om te constateren, dat, ondanks het gemis in de komende maanden van Yume Ramos, er ook anderen zijn die kunnen scoren.