ONS Sneek 1 rukt op richting middenmoot na zege op SJC

‘ONS Sneek….en hoe de toekomst in 2 minuten anders werd.’

Je zou de wedstrijd tussen ONS Sneek en SJC kunnen karakteriseren als: ‘ONS Sneek….en hoe de toekomst in 2 minuten anders werd.’ In deze matige wedstrijd liep ONS Sneek lang achter de feiten aan. Vóór rust bleek SJC optimaal van de wind te profiteren. Van de schaarse doelrijpe momenten benutten de Noodwijkers er twee. De aansluitingstreffer van Yume Ramos, vlak vóór rust, bleek achteraf goud waard. Want in de tweede helft voetbalde ONS Sneek door het windvoordeel wat gemakkelijker en kwam het halverwege langszij (2-2). SJC gaf zich nog niet gewonnen en nam opnieuw de leiding door invaller Melvin van Stijn. Maar in de 88e en 89e minuut trok ONS Sneek de wedstrijd alsnog naar zich toe door twee mooie aanvallen doeltreffend af te ronden. Grote man bij de Snekers was Yume Ramos die 3x scoorde.

AZ1A6994

Actie van Curty Gonzales (foto Jan Roelof Middeldorp)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma en Jan Roelof Middeldorp

Zes maal in totaal gaf ONS Sneek in deze competitie één of meerdere punten weg in de absolute slotfase van de wedstrijd. En het geluk leek maar niet met de Snekers te mogen zijn. Tot vorige week zaterdag in Lisse ONS Sneek zelf kort voor tijd scoorde en nu eens wél met drie punten naar huis wist te gaan. De trent die dáár werd omgebogen werd in positieve zin door de oranjehemden doorgezet in de thuiswedstrijd tegen SJC. Drie minuten voordat de officiële speeltijd verstreken zou zijn gaf niemand rond het veld nog meer een cent voor de kansen van ONS Sneek. Maar de mannen ín het veld dachten daar anders over. Zíj vochten tot het laatste toe voor een gunstiger resultaat. En ze sláágden: cum laude (met lof!). Twee messcherpe aanvallen uit het boekje leverden in twee minuten tijd evenzovele doelpunten op. Daardoor werd de 2-3 achterstand op de valreep omgezet in een 4-3 overwinning.

DSC_8029

Vreugde na de 4-3   (foto Rob Bosma)

De toekomst ziet er voor ONS Sneek door deze winst plotseling een stuk zonniger uit. Het verschil met de nummer 15 in deze competitie, SJC, werd daardoor 12 punten. En hoewel dat nog geen absolute garantie voor de toekomst biedt kunnen de mannen van Ale de Boer toch iets ruimer adem halen. SJC zag de kloof met ONS Sneek met drie punten groeien en was helemaal kapot. Hoe kan het ook anders. Oók voor hén is het niet de eerste keer, dat hen puntenwinst in de slotfase door de vingers glipt.

AZ1A6885Serge Fatima kan het niet geloven. Een strafschop (foto Jan Roelof Middeldorp)

Matige eerste helft

Overigens was het spel in de wedstrijd niet van een al te hoog kaliber. Dat had zichtbaar te maken met de, bij tijd en wijle stormachtige, wind die schuin over het veld woei. Met name passes door de lucht kwamen daardoor bij herhaling niet aan. En het opzetten van een fatsoenlijke aanval bleef beperkt tot incidentele momenten. SJC had in de eerste 45 minuten de wind enigszins méé. En daardoor lukte het zo af en toe toch gevaarlijk op te doemen voor Barry Ditewig in het Sneker doel. In de 9e minuut bijvoorbeeld, toen, de overigens niet buitengewoon opvallende, Tom Duindam een voorzet van links gaf en Youssef el Baouchi, de beste man bij de gasten, een teenlengte tekort kwam om de doelman van ONS Sneek te kloppen. Een hele tijd gebeurde er niets. Maar in de 34e minuut was het wel degelijk raak. Een misser in de ONS Sneek-defensie bracht de bal bij Jordy Groot. Hij waagde een schot. Via het hoofd van Serge Fatima en gedragen door de wind verdween de bal in het net: 0-1.

DSC_7943

Yume Ramos scoort koppend 2-2  (foto Rob Bosma)

Strafschop?

Het gaf SJC de nodige inspiratie om opnieuw de aanval te zoeken. In de 39e minuut kreeg aan de rechter kant van het veld Abbas al Tamimy de bal, sprintte richting doel, waar hij licht werd getoucheerd door Serge Fatima. Met een ferme duik kwam Al Tamimy in het strafschopgebied terecht. Strafschop! besliste de scheidsrechter. Maar het was hem blijkbaar ontgaan, dat de overtreding buíten het 16-meter-gebied was ingezet. Jordy Groot vonniste echter onberispelijk: 0-2.

DSC_7851

Jordy Groot schiet de strafschop onberispelijk in (half zichtbaar achter ONS Sneek-nr. 24 Nick Burger) (foto Rob Bosma )

‘Aansluittreffer’

Echter, ONS Sneek ging niet bij de pakken neerzitten. Nog eenmaal togen de Sneker ten aanval, voordat er gerust zou worden. Een dieptepass van Kevin Meijer werd door Ale de Boer doorgetikt op Yume Ramos. En met een ferme uithaal deponeerde de laatste de bal in de verste hoek: 1-2.

De wedstrijd op zijn kop

De 1-2 van Yume Ramos was voor ONS Sneek het startsein om (met de wind schuin in de rug) in de tweede helft wat vaker op te rukken naar het vijandelijke doel. Aanvankelijk kon SJC het gevaar nog wat inperken. Maar de thuisploeg kwam steeds dreigender in de buurt van keeper Björn Haggerty. Curty Gonzalez had tot tweemaal toe een droomkans op  2-2.  Beide keren stuurde Yume Ramos hem een perfecte pass. Maar Curty strandde eerst op de keeper van SJC, en enkele minuten later schoot hij in droompositie naast. Toch hing de gelijkmaker in de lucht. En die kwam er ook! In de 68e minuut stuurde Jelle Jan de Graaf Yume Ramos de diepte in. Yume haalde uit, maar in eerste instantie pareerde Haggerty de bal. In de rebound kopte Yume echter het leer toch tegen de touwen. Maar…..SJC gaf de moed niet op. En het was invaller Melvin van Stijn die dat in daden omzette. Hij ontworstelde zich aan de ONS Sneek-defensie en met een bekeken schuiver raakte hij de binnenkant van de vérste paal, waarna de bal vervolgens via de éérste paal in het doel ging: 2-3.

53881489_464646364075431_1388564850942148608_nYume Ramos scoort de winnende treffer (foto Rob Bosma)

Twee doldwaze minuten

Maar de 88e en 89e minuut sloegen werkelijk alles. Ze dompelden SJC in complete desillusie. En ONS Sneek wist even niet (van vreugde) hoe ze ermee om moesten gaan. Genridge Prijor (ingevallen voor Kevin Meijer) bediende de eveneens ingevallen Martijn Barto. Barto legde de bal prachtig breed op Curty Gonzales die bij de tweede paal de bal intikte: 3-3. Daar hadden beide partijen nog mee kunnen leven. Maar nóg een ingeving van Martijn Barto deed de bal bij (opnieuw) Curty Gonzalez belanden. Curty gaf de bal breed op Yume Ramos die met een verwoestende knal de 4-3 in de touwen joeg.

DSC_8013

Curty Gonzalez scoort 3-3 (foto Rob Bosma)

En verder….

moesten de 11 van Koster en Raveneau even tot zichzelf komen. Minuten later realiseerden ze zich, dat dit een heuse stap was richting continuering van het Derde Divisie-schap. We zíjn er nog niet. En er moeten beslist nog punten bij. Maar het gat met de onderste vier is duidelijk. En de aansluiting bij de middenmoot is gerealiseerd. Nog een saillant detail. Vlák vóór het moment, waarop ONS Sneek 2-2 maakte verloor scheidsrechter Dröge zijn gele kaart. Yume Ramos overhandigde aan dhr. Dröge het kleinood op passende, enigszins ludieke wijze. Het pleit voor de scheidsrechter, dat hij deze actie wel kon waarderen. De man in het zwart zélf gaf geen enkele prent. Zó kan het óók!

fullsizeoutput_1974

(foto Jan Roelof Middeldorp)

ONS Sneek-SJC:                              4-3  (1-2)

1. Serge Fatima (e.d.) 0-1, 39. Jordy Groot (pen) 0-2, 45. Yume Ramos 1-2, 68. Yume Ramos  2-2, 77. Melvin van Stijn  2-3, 88. Curty Gonzalez  3-3, 89. Yume Ramos  4-3

Schr.:                    S.Dröge  (Groningen)