Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS besluit oefencampagne met zevenklapper tegen Zeerobben: 1-7

Contouren van basisformatie al duidelijk zichtbaar in Friese havenstad

Doelpunten: Nick Kleen (2), Gerben Visser (2), Mark Westra, Rik Weening en Han van Dijk

Pas een week in training

Ook in de zesde en laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op de zaterdag a.s. startende competitie in de zaterdag hoofdklasse is ONS Sneek ongeslagen gebleven. In Harlingen werd zaterdag eersteklasser Zeerobben op het Oostersportpark met 1-7 verslagen na een 1-4 stand na 45 minuten. Op de zevenklapper viel totaal niets af te dingen, want de deze keer in geheel blauw gestoken gasten lieten nog een handvol kansen onbenut. De ploeg van trainer Berry Zandink stelde daar weinig tegenover. Daar was wel een verklaring voor. Pas een week geleden, op zaterdag 14 augustus, werd er voor het eerst getraind. Dat was nog niet alles. Drie spelers (Albert Beuker, Matts Bruining, voorheen SWZ Sneek, en Jordi Rakiman) ontbraken wegens vakantie. Dylan Drent is niet alleen een knappe en snelle voetballer, hij is ook nog eens een uitblinkende  hoofdklasse kaatser. Dus ontbrak hij in de oefenpartij tegen ONS Sneek. Laat die Dylan Drent dan gisteren wel de grote door elkaar loten partij voor hoofdklassers in Beetgum winnen en nog koning worden ook. Kristian Feenstra moest werken. Dus door zijn naam kon ook een streep worden gehaald. Een streep kan ook door Curty Gonzales en Gustavo van der Veen, wel bekend bij ONS Sneek. Ze keren niet terug bij Zeerobben.  

Doe maar een moeilijke

Leuk was de voorbeschouwing op de website van Zeerobben over de oefenwedstrijd  tegen ONS Sneek. Er werd het volgende geschreven: ,,Doe maar een makkelijke is bij de quiz Eén tegen Vijftig meestal het antwoord van de kandidaten op de vraag van Caroline Tensen met wat voor vraag ze willen beginnen. Zeerobben pakt dat wat anders aan en begint de oefencampagne voor het in heel veel opzichten nieuwe seizoen meteen maar met een hele moeilijke wedstrijd. Hoofdklasser ONS Sneek komt op bezoek. Direct een forse vuurdoop dus voor de mannen van trainer Berry Zandink en zijn assistent Drewes Janssen, die pas in training zijn en ook nog lang niet compleet. Maar ach je moet ergens beginnen en met een tegenstander als ONS Sneek weet je meteen maar waar je staat in de voorbereiding. De ambitieuze hoofdklasser uit Sneek staat vlak voor de start van hun competitie en is logischerwijs al weken lang bezig, waarin ze alvast een grote voorsprong qua conditie hebben opgebouwd. Ze speelden ook al diverse oefenwedstrijden en boekten daarin bemoedigende resultaten. Naar het lijkt zitten ze al in een aardige flow. Dus daar zal Zeerobben best de handen vol aan krijgen. Doe maar een moeilijke dus”. Op twitter werd van Zeerobben kant geschreven: ,,ONS Sneek bedankt voor jullie komst en veel succes in de competitie. Wij gaan eerst nog even wat trainen’’. Harlinger humor ten top.  

Jan Vlap is er in grote lijnen wel uit

Zaterdag a.s. begint ONS Sneek aan de competitie 2021-2022 met een thuiswedstrijd tegen het sterke Flevo Boys, getraind door oud-Zeerobben trainer Arjen Postma. De contouren van hoe de basiself van trainer Jan Vlap er precies uit komt te zien werden het meest duidelijk zichtbaar in de eerste 45 minuten in een zonnig Harlingen. Gestart werd met doelman Tristan Boersma.  Gabriël Fernando en Rik Koelewijn waren de backs. In het centrum van de defensie speelden Patrick van der Veen en Joran Swart. Giovanni Aronds, Mark Westra en Wesley Tankink vormden het middenveld. De voorhoede bestond uit Rik Weening, Gerben Visser en Nick Kleen. Na de rust kregen de vijf wisselspelers ook hun speelminuten. De  vijf wissels waren: doelman Sybren Terlouw, die de gehele tweede helft keepte, Han van Dijk, Jermaine Bregita, Niels Nadorp en Pieter Abe de Jong van ONS Sneek Onder 23. In grote lijnen is Jan Vlap er wel uit is de verwachting van uw verslaggever. Vorig jaar begon ONS Sneek de oefenreeks met een thuiswedstrijd tegen Zeerobben. Toen werd met 3-0 gewonnen. Het was ook de enige overwinning, want de resterende oefenpartijen werden allemaal verloren en viel het vertoonde spel danig tegen.

Geen garantie

De situatie is nu anders. De A-selectie, die de geroutineerde oefenmeester nu tot zijn beschikking heeft, is niet alleen kwalitatief beter, maar ook gretiger, frisser en is vooral meer een eenheid. De zes gewonnen oefenduels zijn evenwel geen enkele garantie voor een positieve competitiestart. Te beginnen met de zware openingswedstrijd thuis tegen Flevo Boys, dat als één van de titelkandidaten wordt gezien. De realiteit is dat de oranje hemden met uitzondering van zondag hoofdklasser Be Quick 1887 uit Groningen in deze ongeslagen oefenperiode verder geen echte serieuze tegenstander hebben ontmoet. Toch zijn de zes oefenwedstrijden wel van waarde geweest om met meer zelfvertrouwen aan de competitie te beginnen. Scorend vermogen, snelheid en goed combinatiespel zijn zeer zeker aanwezig. Uit de ziekenboeg van ONS Sneek valt te melden dat Glenn Buma, die in de oefenwedstrijd tegen vv Groningen een gebroken pols opliep, begin september van het gips wordt verlost. Het herstel van Rico Cordes vordert gestaag. Dat is ook van toepassing op Kevin Mennega. Vladik Drakopulo, die tegen VVI ernstig geblesseerd  raakte, krijgt waarschijnlijk morgen te horen wat de juiste diagnose is.    

Formidabele redding

ONS Sneek knalde werkelijk uit de startblokken in Harlingen. Nadat in de openingsminuut de uitstekend spelende aanvallende middenvelder Mark Westra (uitgerekend met rugnummer 14) in zijn specialiteit, de dribbel, was gestrand, was het in de tweede minuut wel raak. Na prima voorbereidend werk van Rik Koelewijn en Nick Kleen op rechts had Mark Westra meer succes. Op zijn bekeken schot was Zeerobben-doelman Jouke Bosje, ook een goede kaatser, kansloos: 0-1. In het eerste kwartier was ONS Sneek oppermachtig. Vooral Nick Kleen was door zijn snelheid een plaag voor de groen-witten. Rik Weening had bijna de 0-2 op zijn schoen en op een knal van Rik Koelewijn redde Jouke Bosje formidabel. Door een onnodige fout van Joran Swart was Zeerobben dicht bij de 1-1. In de zestiende minuut zorgde Nick Kleen met een intikkertje voor 0-2 nadat Gerben Visser hem perfect had gelanceerd. Hierna zakte ONS Sneek wat terug, werd minder scherp en ging er verdedigend even te veel fout.

Ongehinderd raak koppen

Zo kon in de twintigste minuut verdediger Jordy Torenbeek ongehinderd raak koppen uit een corner op links: 1-2. Het vrij raak kunnen koppen is toch een puntje, dat beslist aandacht verdient. Al  gauw stelde ONS Sneek weer orde op zaken. Nadat Nick Kleen in de 24ste minuut op sluitpost Jouke Bosje was gestuit en twee minuten later een geweldige scrimmage voor het Zeerobben-doel geen treffer had opgeleverd werd het in de 38ste minuut 1-3 door Gerben Visser, die de bal uit een gave voorzet van Nick Kleen van dichtbij achter goalie Bosje werkte. Een minuut later al 1-4 door Rik Weening, die van links schitterend raak schoot. Hieraan was het druk zetten door drie ONS-ers  vooraf gegaan. De scherpte was weer helemaal terug bij de formatie van Jan Vlap. Wel moest Tristan Boersma op slag van rust nog een katachtige redding verrichten op een prachtige kopbal van Patrick Amels, die ook bij ONS Sneek heeft gevoetbald.

Een formaliteit

De tweede helft was slechts een formaliteit. In de 48ste minuut breidde ONS Sneek de score verder uit. Na een mooie aanval opgezet door Mark Westra doelpuntte Nick Kleen met al weer een intikker: 1-5. Met een prachtige kopbal in de 61ste minuut zorgde Gerben Visser uit een hoekschop op rechts van Nick Kleen voor de 1-6. Nog was de koek niet op voor de gasten. Han van Dijk bepaalde in de 64ste minuut de eindstand op 1-7 en opnieuw had Mark Westra een groot aandeel  in een ONS Sneek treffer. Hierna geloofde de zaterdag hoofdklasser het wel. In de slotfase kreeg Mark Westra een knietje van een Zeerob in zijn  rechter bovenbeen. Van opzet was totaal geen sprake. Het was gelukkig niet ernstig. De oud-ONS Sneek spelers Tim Oosterbaan en Jan Dommerholt hebben Zeerobben verlaten. Tim Oosterbaan keert terug bij zijn oude voetballiefde SC Bolsward. Jan Dommerholt verkast naar stadgenoot zaterdag derdeklasser SWZ. Nieuw bij Zeerobben zijn Roan Hein Joostema van de vv Minnertsga en Finn Oosterdijk van de vv Akkrum. Zaterdag a.s. dus op het eigen Zuidersportpark tegen Flevo Boys met de oud ONS-ers Roelof Strikwerda, Frits Dantuma en Yumé Ramos in de gelederen. Aanvang 15.00 uur.

SiVi    

Delen