ONS Sneek boekt fraaie zege op AZSV

Schokeffect?

Als donderslag bij heldere hemel diende trainer-coach Jan Vlap (ONS Sneek) afgelopen dinsdag zijn ontslag in. Het leek de zoveelste klap voor de Sneker Hoofdklasse in een seizoen dat zo goed begon, maar in een drama leek te eindigen. En dat met een paar fikse klappen om de oren door een paar grote nederlagen. Maar op een mooie zaterdagmiddag brak op het Zuidersportpark in Sneek vanmiddag niet alleen de lente door in temperatuur. Daar was ook de eerste overwinning van de oranjehemden sinds 30 oktober van het vorig jaar. Een resultaat van de schok die het opstappen van trainer Jan Vlap teweeg bracht? Misschien……………..

Maar laat het duidelijk zijn, dat we niet twijfelen aan de kwaliteiten en inzet van Vlap gedurende de laatste seizoenen. Eerder kun je stellen, dat het nu eindelijk eens mee zat en het kwartje de goede kant op viel. Waarnaast we respect hebben voor interim-trainer/coach Arnoud Koster die de taken van Jan Vlap tijdelijk heeft overgenomen. Ook de kwaliteiten van Koster schatten we hoog in.

Resulteert een prachtige, kostbare overwinning op een stugge tegenstander via een drietal aanvallen en doelpunten van grote klasse. Fijn voor Gerben Visser, dat híj Man of the Match werd. Maar die eer had ook een Steyn Potma of Tristan Boersma te beurt kunnen vallen. Eigenlijk alle oranjemannen in het veld scoorden een ruime voldoende.

verslag:                 Jan van der Veen

foto’s:                   Jan van der Veen

Daarbij: AZSV (Aalten) lijkt een tegenstander die ONS Sneek wel ligt. Anderhalf jaar geleden liepen de Snekers in Aalten weg van de thuisclub met 3 doelpunten verschil. Maar in de blessuretijd wisten de rood-witten alsnog naast ONS te komen door een bizarre inhaalrace. Dit seizoen, in september van het vorig jaar, kwam ONS Sneek met 2-0 achter, en slaagde er nét niet in om die achterstand helemaal ongedaan te maken. Maar daar lag natuurlijk wel een aangrijpingspunt om te proberen eindelijk de balans in Sneker voordeel te laten doorslaan.

Een vlak eerste half uur

Maar dat was nog niet op te maken uit het eerste half uur. Beide ploegen leken met een 4-4-2 te kiezen voor voorzichtigheid. En het rondspelen van de bal oogde heiliger dan de uitdaging om het de tegenstander echt moeilijk te maken. Het eerste gevaar voor één van beide doelen noteerden we dan ook in de 30e minuut. Maar toen was het wel meteen raak! Wesley Tankink bereidde fraai een aanval voor, passte de bal naar Gerben Visser, die van ongeveer 20 meter het leer hard en hoog in de kruising joeg: 1-0. Een prachtig doelpunt!

Venijn in het vervolg

Tegelijk leek de pot met voetbalgif daardoor te zijn geopend. Want 3 minuten later brak Han van Dijk door. En keeper Jasper te Kolste kon slechts door een overtreding de middenvelder/aanvaller van ONS Sneek stoppen. Velen dachten aan een strafschop. Maar scheidsrechter Elissen uit het verre Brabantse Udenhout zag er niets in. Dat deed hij wel aan de andere kant, 5 minuten later, in de 38e minuut. De valpartij van Niek te Veluwe in het strafschopgebied van ONS Sneek leek onschuldig. Maar nu was de leidsman resoluut: strafschop! Verdediger Michael Vaags maakte zich op om het vonnis te voltrekken. Maar zeer fraai stopte Tristan Boersma in het ONS Sneek-doel de penalty. De eerste 45 minuten eindigden met een dieptepass van Wesley Tankink op Gerben Visser, die de bal nét over lobte.

Vlam in de pan

Kabbelde de eerste helft aanvankelijk rustig voort zonder voor al teveel opwinding te zorgen, de tweede helft begón al anders. En hij zou meer vuur brengen dan de 45 minuten daarvoor. Vóór het begin van de tweede helft bracht trainer Dave de Jong van AZSV Quinn Vervelde in voor de wat onzichtbaar gebleven Rik van der Eerden. Al in de eerste minuut van zijn optreden leek hij het vertrouwen van zijn trainer niet te beschamen. Vanaf 20 meter vuurde hij op de paal. Wat volgde was, dat er meer strijd kwam en minder opbouw. Maar het was leuker om naar te kijken dan naar de wedstrijd in de minuten daarvoor. Arbiter Elissen moest zelfs handelend optreden, toen Rik Koelewijn (ONS Sneek) en Yordi Orriëns slaags met elkaar raakten. Het leidde een periode van ongeveer een kwartier in, waarin AZSV dreigde over de Sneker tegenstander heen te lopen. In een scrimmage na een corner kopte Michael Vaags naast. Een mooie combinatie van Niek te Veluwe met Joost Rasing leverde een uitstekend schot op van de laatste, even fraai gekeerd door Tristan Boersma. En deze keeper leverde in de 64e minuut vakwerk af door eerst een corner van rechts onschadelijk te maken en in de rebound een schot van Max Rensink met het been te keren.

Swingend ONS Sneek

Dát moment luidde weer een periode in, waarin ONS Sneek de wedstrijd naar zich toe trok en uiteindelijk besliste. Han van Dijk zette over links een mooie aanval op, Steyn Potma stapte bewust over zijn voorzet heen, waardoor Gerben Visser in de linker benedenhoek kon scoren: 2-0. Han deed dat in de 70e mnuut nog een keer over, Gerben Visser tikte de bal door op de sterk spelende Steyn Potma, die hard inschoot: 3-0.

Onstuimig slot

Waarschijnlijk had AZSV op alles behalve zo’n ontluistering gerekend. Want een nieuw opstootje waarbij Gabriël Fernando en invaller Quinn Vervelde betrokken waren leidde tot een rode kaart voor Vervelde. Met 10 tegen 11 had AZSV verder niet veel meer in te brengen tegen een ONS Sneek, dat bijna op 4-0 kwam, toen Wesley Tankink uit een voorzet van Gabriël Fernando in het zijnet kopte. Maar voor hetzelfde was AZSV iets dichterbij gekomen door een koppende Thijmen te Kolste. Zijn poging ging over. Op het moment, waarop de wedstrijd weer in een opstootje leek te ontaarden floot scheidsrechter Elissen de wedstrijd na exact 90 minuten naar het verleden. Een uitgelaten ONS in vreugde achterlatend.

En nu verder….

Een fraaie opsteker voor ONS Sneek. Die vraagt om een vervolg. De Snekers hebben laten zien, dat ze het wel degelijk kunnen. En het is te hopen, dat de mannen van Arnoud Koster deze lijn in de komende weken kunnen voort zetten. Uit deze overwinning mag zeker een stuk vertrouwen worden geput. En wanneer de instelling van deze middag ook in de komende tijd de basis blijft is verblijf in de degradatiezone voor de oranjehemden absoluut niet langer nodig.

ONS Sneek – AZSV (Aalten)                       3-0  (1-0)

30  Gerben Visser                                           1-0

65  Gerben Visser                                           2-0

70  Steijn Potma                                              3-0

Schr.:                    dhr. B.L.J.M.M.Elissen  (Udenhout)

Ass.schr.:            dhr. I.J.Larijn & mw. A.M.de Haan

Kaarten:              rood:     (75) Quinn Vervelde  (AZSV)

geel:      (79) Jonathan Goosen (AZSV)

doel:                     Tristan Boersma

achter:                 Rik Koelewijn (88: Glenn Buma) Patrick van der Veen, Joran Swart, Gabriël Fernando

midden:              Wesley Tankink, Giovanni Aronds, Niels Nadorp

voor:                    Han van Dijk, Gerben Visser (77: Rico Cordes), Steyn Potma (85: Simon de Laat)