ONS Sneek breekt de ban: eerste winst een feit!

ONS Sneek boekt verdiend de eerste zege!

20191130_145835

ONS Sneek heeft de ban gebroken! Zaterdagmiddag boekten de oranjehemden hun eerste zege in deze competitie. Uitgerekend in de 13e competitiewedstrijd. En het was een verdiende zege! Vechten als leeuwen, doorgaan tot het einde, bij vlagen oogstrelende combinaties, effectief! Dat zijn een paar kwalificaties die op ONS Sneek in deze wedstrijd van toepassing waren.

Met vier wijzigingen in de basis ten opzichte van de wedstrijd van vorige week in Rijssen tegen Excelsior’31 schotelde de Sneker equipe het thuispubliek een verrassend menu voor, dat zich uitstekend liet smaken. Ruendel Martina bevestigde meteen in zijn eerste competitieoptreden, dat hij de spits is die ONS Sneek in hem zag, toen de Snekers hem vroegen over te komen naar de waterpoortstad. Pieter Mulder heerste samen met Nick Kuipers in het centrum van de verdediging. En Tyson dos Santos liet 94 minuten lang zijn creativiteit zien. Wesley Tankink had een moeilijke middag tegen met name Niels Vorthoren, die zijn aanval van impulsen moest voorzien. Maar ook hij slaagde in zijn rol van verdedigend middenvelder. En het blijft smullen kijkend naar de acties van Han van Dijk die zich zichtbaar steeds meer happy voelt in de ‘elf’ van Paul Raveneau en Arnoud Koster. In de slotfase van de eerste helft en het begin van de tweede helft maakte ONS Sneek het verschil. Zodanig, dat bvv Barendrecht, ondanks een felle eindsprint, er niet meer bij kon komen. Zeker, het was het aan het eind van de wedstrijd nog even ‘billenknijpen’. Maar deze keer trokken de Snekers de zege wel over de eindstreep. En werd de eerste ‘driepunter’ met buitengewoon veel genoegen bijgeschreven op de denkbeeldige erelijst.

barendrecht5

door:                    Jan van der Veen

foto’s                   Henk van der Veer

Vorige week zaterdag boomden we aan de bestuurstafel in Rijssen met de staf van ONS Sneek 1 nog een moment na over de enorme domper die ONS Sneek daar opliep. ‘En tóch denk ik, dat de ommekeer heel dichtbij is!’, zo liet Paul Raveneau zich toen ontvallen. De immer optimistische trainer van de oranjehemden leek het over een droombeeld te hebben, dat niet van deze wereld was. Maar een week later kreeg de oefenmeester wél zijn gelijk! Daarbij geholpen door een team dat durfde de strijd aan te binden, dat risico’s nam, maar verdedigend op een enkel moment na zijn mannetje stond. En dat heel veel energie in de wedstrijd stopte. Dat er daarnaast bij vlagen goed gevoetbald werd is prachtig meegenomen. Maar belangrijker was, dat er eindelijk rendement kwam uit de investeringen van de afgelopen weken. En dat gunde bijna iedereen het team en zijn staf.

barendrecht17

Op stoom komen

Beide ploegen moesten duidelijk op stoom komen. Want in de eerste 15 minuten van de wedstrijd oogden beide ploegen wat onwennig. De voorzichtigheid waarmee ONS Sneek startte was duidelijk ingegeven door de angst weer in het mes van de tegenstander te lopen. Bij bvv Barendrecht was er de verrassing van vier andere spelers dan die welke vorige week in Rijssen waren ‘gescout’. Nadat Niels Vorthoren met een te zachte schuiver ‘het bal had geopend’, was in de 14e minuut de eerste serieuze mogelijkheid voor ONS Sneek. Genridge Prijor brak op rechts door, zette voor, en Han van Dijk kopte de bal vlak onder de lat in.

barendrecht16

Oud-Capelle-keeper Nick van der Ploeg redde echter bekwaam. Enkele minuten later stuurde spelmaker Tyson dos Santos zijn oud-ploeggenoot Ruendel Martina de diepte in. Zijn inzet werd door keeper Van der Ploeg gekeerd. Genridge Prijor kreeg in de rebound misschien nog een mooiere gelegenheid om de score te openen. Maar opnieuw keerde de Barendrecht-keeper de bal. Bvv Barendrecht was in de 36e minuut dichtbij de eerste treffer in deze wedstrijd. Na een voorzet van rechts probeerde Peter de Lange (nr. 9) het met een schot in de korte hoek, dat door Justin van der Dam vakkundig onschadelijk werd gemaakt.

DSCF4431

Foto Jan vd Veen

Een mooie solo van Jelle de Graaf, waarbij hij zich ontworstelde aan de Barendrecht-defensie, had beter lot verdiend. Maar de voorsprong voor de thuisclub kwam er toch.

barendrecht1

Dubbelslag voor de rust

In de 40e minuut maakte Genridge Prijor een prachtige actie in het vijandelijke strafschopgebied. Keeper Nick van der Ploeg keerde in eerste instantie zijn inzet. Maar in de rebound klopte Ruendel Martina met een ‘wippertje’ de doelman alsnog: 1-0. Drie minuten later lag nummer twee in het net. Niels Vorthoren beging een overtreding ten opzichte van Denzel Prijor. Wesley Tankink gaf vanuit de toegekende vrije trap een kort tikje op Nick Kuipers, die verwoestend leek uit te halen. Nick van der Ploeg bleef uitblinken met reddingen; zo ook in dít geval. Maar klemvast kon hij de bal niet krijgen. Waarop Oege Sietse van Lingen nogmaakls uithaalde in de korte hoek, en nu succesvol: 2-0.

barendrecht11

Wedstrijd vlak na rust in het slot?

Veel toeschouwers zullen de 3-0 hebben gemist. Immers de thee (of andere verfrissing) was nog niet verorberd, of de 3-0 stond al op het LED-scorebord. Een machtige actie van Han van Dijk in het Barendrechter strafschopgebied deed de bal belanden bij Ruendel Martina, die tussen de benen van Nick van der Ploeg door scoorde. Vervolgens strooiden de Snekers in de minuten daarna met fraaie aanvalsacties. Het ‘liep’ bij de Snekers. Scheidsrechter Eijgelsheim uit Oirschot liet daarbij de beide teams voetballen. Hetgeen een boeiend en fraai schouwspel opleverde. En de 4-0 leek dichterbij dan een tegentreffer van de gasten. Maar zo rond de 60e minuut was het ineens voorbij. Bvv Barendrecht bleek er nog steeds in te geloven. En het heroverde het middenveld om vervolgens vandaaruit gevaarlijk te penetreren in de Sneker defensie.

Barendrecht kruipt dichterbij

Dat geloof in eigen mogelijkheden zetten de Zuid-Hollanders in de 70e minuut om in daden. Tim Eekman zette de bal voor het doel, waar Peter de Lange zijn faam als spits waar maakte, en met een diagonaal schot scoorde: 3-1. Geen probleem voor ONS Sneek, zo denk je dan; de marge is groot genoeg. Maar plotseling sloop de onzekerheid weer in de Sneker linies. En bvv Barendrecht kreeg steeds meer grip op het spel. In de 79e minuut leidde dat tot de 3-2. Van rechts kwam de bal in het doelgebied vóór Justin van der Dam terecht, waar Niels Vorthoren koppend winnaar werd en de ONS-keeper klopte in de linker bovenhoek. En je zág iedereen die ONS Sneek een warm hart toedraagt denken: ‘het zal toch niet wéér?’

barendrecht15

ONS Sneek hervindt zichzelf en houdt stand

Een kwestie van groeien naar volwassenheid. Zó zou je het vervolg van de wedstrijd kunnen karakteriseren. Want, waar in het verleden zelfs in de blessuretijd de wedstrijd nog wel eens verloren ging, daar bleven de oranjehemden nu de resterende 15 minuten overeind. Weliswaar moest in deze fase Justin van der Dam al zijn kwaliteiten een paar maal aanspreken. Maar in de loop van de wedstrijd voetbalde ONS Sneek zich weer onder de druk vandaan. En kregen invaller Jan Dommerholt en uitblinker Han van Dijk nog een paar goede mogelijkheden. Aan de andere kant moest Denzel Prijor ten koste van een gele kaart redding brengen door een tegenstander onreglementair de doorgang te beletten. Maar de drie punten waren binnen!

Belangrijk voor het zelfvertrouwen

Betekent dit nu de zo snakkend verlangde ommekeer voor de Snekers? Dát moeten de komende weken bewijzen. Feit is wel, dat er punten werden gewonnen van een ploeg met klinkende namen, die door de enthousiaste, maar ook gedoceerde benadering van de thuisclub zodanig aan banden werd gelegd, dat terecht na afloop een welgemeend applaus het deel werd van een ploeg, die tot voor kort hier en daar ook nog wel eens flinke kritiek moest ervaren. Een kritische benadering mág, mits het dient tot opbouw. In de belangrijke wedstrijd volgende week in Veenendaal tegen DOVO zal moeten blijken, of de Snekers doorbouwen op het op deze zaterdag neergelegde fundament.