Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek contra ASWH: een 6-puntenwedstrijd!

Belangrijke punten te verdelen in Hendrik Ido Ambacht

 Aanstaande zaterdag, 18 november, reist ONS Sneek naar Hendrik Ido Ambacht (onder de rook van Rotterdam) voor de uitwedstrijd tegen ASWH. Het is inmiddels alweer de 12e wedstrijd voor beide clubs in de competitie van de Derde Divisie 2017-2018. En voor beide staan er ook grote belangen op het spel. ASWH werd voorafgaande aan de competitie gerekend tot de vijf sterkste ploegen in deze klasse. Maar tot nu toe zit het de Ambachters niet mee. Een 12e plaats met 12 punten uit 11 wedstrijden is eigenlijk te weinig voor deze club. Maar laten we ons niet vergissen: het begin van de competitie was voor de westerlingen niet zo succesvol. Met als dieptepunt: de nederlaag, begin oktober, met 0-5 tegen Jong FC Volendam. Daarna heeft ASWH in competitieverband geen wedstrijd meer verloren! En het blijkt met de verdedigende kwaliteiten ook nog wel wat mee te vallen: in de laatste 5 wedstrijden kreeg men slechts 3 tegendoelpunten. Afgelopen zaterdag haalde ASWH in tegen Scheveningen. Op Houtrust (dus: op Scheveningen) werd het 1-1, waar het tot diep in blessuretijd nog 0-1 in het voordeel van ASWH had gestaan.

ASWH is een club met een rijke historie. Vijf vrienden namen in 1929 het initiatief om in Hendrik Ido Ambacht een voetbalclub op te richten. En op 1 augustus werd dat een feit. Over de betekenis van de afkorting ASWH bestaat vooral in het begin van de historie van de club enige onzekerheid. Na de Tweede Wereldoorlog werd aan de letters ASW de ‘H’ toegevoegd en vastgelegd, dat ASW betekent: Altijd Sterker Worden.

De club speelt op het sportpark Schildman op een complex, waar ook voetbalclub IFC speelt, een aantal sporthallen staan en de korfbalvereniging en tennisvereniging hun domicilie hebben. Het hoofdveld heeft een kunstgrasmat (volgens onze informatie). Het jaar 2005 was voor de club een topjaar. Men veroverde het kampioenschap in de Hoofdklasse A, won de zaterdagtitel en werd ook Algemeen amateurkampioen van Nederland. Daarnaast won ASWH tweemaal de KNVB-amateur-beker. Een speler die zijn opleiding in de jeugd van ASWH ontving was Maarten de Roon. Maarten speelde enkele seizoen voor SC Heerenveen onder oa. Marco van Basten en was in die periode ook aanvoerder van de Feansters, voordat hij vertrok naar Atalanta Bergamo.

ASWH kende aan het eind van het afgelopen seizoen geen overdreven veel wisselingen. Daardoor komen veel van de spelers die vorig seizoen tegen ONS speelden terug in de selectie van trainer Jack van den Berg. Robert Olijfveld, vorig seizoen goed voor 15 treffers, vertrok (naar IJsselmeervogels). De andere spits, Peter de Lange, bleef. Vorig seizoen scoorde hij maar liefst 20 maal voor de zwart-witten. Dit seizoen bleef zijn productie tot nu toe steken op 3 doelpunten. Maar Peter de Lange is een niet te onderschatten gevaar voor de ONS-defensie. Daarnaast kwam Kyle Doesburg over van HSV Hoek. Hij scoorde tot nu toe 5 maal, en is daarmee op dit moment clubtopscorer.

ONS Sneek was vorig weekend vrij. Maar men speelde in de week daarvoor een oefenwedstrijd tegen een combinatie van Jong SC Heerenveen/SC Heerenveen-onder-de-19. Een behoorlijk aantal basisspelers kreeg rust en daardoor kregen anderen een kans zich te manifesteren. In een leuke, aantrekkelijke wedstrijd werd het op het sportpark Skoaterwâld in Heerenveen 3-3.

De winnaar van de wedstrijd van a.s. zaterdag mag zich spekkoper noemen. Want het gaat om een zogenaamde ‘6-punten’-wedstrijd. Bij winst trekt ONS Sneek het puntenaantal gelijk met dat van ASWH. Maar bij verlies van de Snekers wordt het gat 6 punten. Een gelijkspel behoort natuurlijk ook nog tot de mogelijkheden. Dat helpt beide ploegen niet echt. Maar daardoor verdwijnt men bij elkaar ten minste niet uit het zicht.Vorig seizoen speelden beide ploegen ook tegen elkaar. In Sneek werd het 0-0. In Hendrik Ido Ambacht was de thuisclub destijds te sterk: 4-1.

Scheidsrechter is deze middag dhr. J.W.M.van der Laan uit Cuijk. De wedstrijd begint om 15.00 uur.

door:                    Jan van der Veen

Delen