ONS Sneek delft onderspit tegen Buitenpost

Rolf Dijk weer belangrijk in derby tussen ONS Sneek en Buitenpost

Het deed een beetje denken aan 12 september 2020. In de 55e minuut werd een tot dan toe gelijk opgaande wedstrijd tussen ONS Sneek en Buitenpost opengebroken door Rolf Dijk, vleugelspits van Buitenpost. Hij zette zijn ploeg op een 1-0 – voorsprong en wees daarmee de ‘Blauwkes’ de weg naar de uiteindelijke overwinning. Bijna 14 maanden later deed Rolf het nog eens dunnetjes over in de 16e aflevering van de Friese derby tussen beide ploegen. Uitgerekend op het Zuidersportpark, waar hij ooit voetbalhistorie schreef voor ONS (Boso) Sneek door in een wedstrijd tegen IJsselmeervogels tweemaal te scoren, daarmee de basis leggend voor de eindzege met 4-1. Blijkbaar heeft Rolf een neusje voor dit soort momenten. Deze keer begon zijn missie wat eerder vorm te krijgen. Want in de 12e minuut zette hij ogenschijnlijk eenvoudig zijn ploeg op een 0-1 – voorsprong. En precies een kwartier later gaf hij uit een vrije trap de assist aan Willem de Boer voor de 1-2.

verslag:                                 Jan van der Veen

Het hád eigenlijk de wedstrijd moeten worden van Rik Weening. Waar Rolf Dijk de stap van ONS Boso Sneek maakte (via-via) naar Buitenpost, deed Rik dat in de afgelopen zomer van Buitenpost naar ONS Sneek. Rik is een voorbeeld van niet-aflatende inzet. En in deze wedstrijd heeft hij heel wat meters afgelegd. Wat een energie moet deze atleet hebben! Terecht werd hij aan het eind van de wedstrijd uitgeroepen tot ‘Man of the match’. Maar helaas voor hem geen (doel-)punten. En dat had hij zo graag anders gezien in het duel met zijn oud-ploeggenoten en vrienden.

ONS Sneek-aanvoerder Wesley Tankink in duel met Willem de Boer (Buitenpost) (foto: Jan vd Veen)

Een matige versie van een klassieker

Vanaf 29 september 1984 staat de wedstrijd ‘op de rol’. Maar toen beide ploegen elkaar vorig jaar september weer tegenkwamen in de competitie was het 24 jaar geleden dat dat voor het laatst was gebeurd. In de serie van 15 competitiewedstrijden was ONS Sneek iets succesvoller dan Buitenpost.

Maar heel vaak gebeurde er iets verrassends in de ontmoeting. Eigenlijk vormde de wedstrijd van vanmiddag daarop geen uitzondering. Hoewel, wanneer je de uitslag (2-3 – winst voor Buitenpost) aanlegt tegen het beeld van de wedstrijd, dan is het eerste, wat je moet zeggen, dat het een matige aflevering van deze broederstrijd was. Vervolgens, dat de thuisclub het meest aan de bal is geweest, maar vv Buitenpost met 3 doelpunten (scorend) boven zichzelf uit steeg en zich effectiever in de afronding toonde dan ONS Sneek. De Snekers deden zichzelf tekort door veelvuldig de bal bij de tegenstander in te leveren, en door slordig met de geboden kansen om te gaan. Een gelijkspel had zeker tot de mogelijkheden behoord. Maar kwam er daardoor (net) niet.

Gabriël Fernando probeert Wim de Vries (2) te verschalken

Open wedstrijd

Maar beide ploegen verstopten zich niet! Rik Weening zorgde in de 1e minuut voor een spetterende opening. Maar ver uitlopend kon oud-Sneek-doelman Kevin van der Meulen redden. In de 10e minuut was hij opnieuw gevaarlijk.  Maar de voorzet van rechts van Nick Kleen werd door Rik net naast het doel gedeponeerd.

En toen kwam de 12e minuut. Een lange bal richting voorhoede van Buitenpost werd door de ONS Sneek-defensie gemist, en Rolf Dijk kon vrij doorlopen naar het doel, waar hij doelman Tristan Boersma in de korte hoek kansloos liet: 0-1. Op dat moment tegen de verhouding in, maar dat deerde Buitenpost niet.

ONS Sneek slaat terug

Maar het lag voor de hand, dat ONS Sneek terug kwam. Bijna had Gerben Visser de Snekers al in de 16e minuut naast Buitenpost geschoten, maar zijn poeier belandde tegen de lat. Zes minuten later was Kevin van der Meulen wel kansloos tegen de Lemster spits van ONS Sneek. Na een mislukte aanval van Buitenpost schakelde ONS Sneek bliksemsnel en verplaatste het spel naar de helft van de tegenstander. Daar pikte Gerben Visser de bal op en van ongeveer 18 meter schoot hij het leer onhoudbaar voor de Buitenpost-goalie in de touwen: 1-1.

Alle hens aan dek in het Sneker strafschopgebied

Wisselende kansen

ONS Sneek had op dát moment het verschil kunnen maken. Rik Weening, onvermoeibaar strijdend, schoot in kansrijke positie naast. En uit een voorzet van dezelfde Weening knalde Gerben Visser over.

En toen mocht Buitenpost aan de andere kant van het veld een vrije trap nemen. Op een ideale plaats midden voor het doel op de rand van het strafschopgebied. Rolf Dijk belastte zich ermee. Hij schoot gericht in, Tristan Boersma stompte de bal weg, maar in de rebound schoot Willem de Boer alsnog het leer achter de ONS-goalie: 1-2.

Op slag van rust had Gabriël Fernando alsnog de beide partijen vóór rust weer op gelijke hoogte kunnen brengen. Zijn schot scheerde echter voorlangs. Daar stond echter tegenover, dat kort daarvoor Rob Schokker alleen voor Tristan Boersma niet bij machte bleek de bal in het andere doel te deponeren.

Matige tweede helft

Was de eerste helft niet echt goed te noemen, boeiend en onderhoudend was hij wél. De tweede 45 minuten waren van veel geringere kwaliteit. Veel balverlies over en weer, passes die niet aankwamen en vooral kansen die werden gemist. Mark Westra had misschien nog wel de beste mogelijkheid om te scoren. Maar met Mark in ogenschijnlijk ideale positie bleef de verdediging van Buitenpost tegen de gedreven middenvelder toch overeind.

Toen beide trainers begonnen te wisselen leken de spelers van beide ploegen elkaar nog moeilijker te kunnen vinden. Het gevaar moest derhalve komen van individuele acties. En één daarvan bracht Rik Weening (opnieuw hij!) in kansrijke positie. Hij werd onreglementair gestopt. Echter, de vrije trap die volgde ging net naast. Kort daarop ontfutselde Mark Westra invaller David Kazimier de bal, maar om te scoren liep doelman Kevin van der Meulen hem in de weg.

De wedstrijd op slot?

ONS Sneek dicteerde het laatste deel van de wedstrijd. Maar Buitenpost ging er met de punten vandoor. Bij een uitval forceerden de ‘Blauwen’ een corner. Invaller Mike Visser nam die en ‘prikte’ de bal op het hoofd van Rob Schokker, die achterover koppend de bal in het doel deed verdwijnen: 1-3.

De wedstrijd leek op slot.  Maar ONS Sneek perste er nog een slotoffensief uit. Een overtreding op Mark Westra leverde een vrije trap op, op de rand van het strafschopgebied. De scrimmage die uit het nemen daarvan ontstond deed de bal belanden bij Gerben Visser die ONS Sneek alsnog dichterbij bracht: 2-3.

En tóen gingen de gedachten van de oudere supporters terug naar 29 september 1984, toen ONS Sneek van een 0-3 – achterstand in het laatste kwartier terug kwam tot 3-3. Maar deze keer kwam het zover niet. Eenvoudig, omdat het de Snekers in de laatste minuten, leeg gestreden, aan krachten ontbrak om nog de nodige zuiverheid in de acties te brengen.

Gevolgen

Door deze uitslag kan vv Buitenpost voorlopig weer wat ruimer adem halen. De Waldsjers passeren door de overwinning de Snekers op de ranglijst. ONS Sneek hoeft nog niet naar beneden te kijken, maar is er in elk geval niet in geslaagd om de concurrentie op grotere achterstand te zetten. Integendeel. Gelukkig is de competitie nog lang genoeg om één en ander recht te zetten. Hopelijk lukt het in de komende weken om met name het aantal tegendoelpunten wat te verminderen. ‘Want scoren doen we in bijna elke wedstrijd toch wel’, aldus Gerben Visser ‘in petear mei’ Omrop Fryslans Hijlco Broersma.

ONS Sneek-vv Buitenpost:                                         2-3  (1-2)

12  Rolf Dijk                                       0-1

22  Gerben Visser                           1-1

27  Willem de Boer                         1-2

86  Rob Schokker                            1-3

90  Gerben Visser                           2-3

Schr.:                    E.van der Vaart  (Soesterberg)

Ass. schr.:           D.Vloedgraven & L.Vos

Gele kaarten:    (64) Durk de Haan, (69) Max Huiskamp (Buitenpost)

Hier is Gabriël Fernando Rolf Dijk (r) de baas (foto Jan vd Veen)

doel:                     Tristan Boersma

achter:                 Glenn Buma (75: Han van Dijk), Patrick van der Veen (84: Simon de Laat), Joran Swart, Gabriël Fernando

midden:              Wesley Tankink, Giovanni Aronds (75: Mounir Loolofs), Mark Westra

voor:                     Nick Kleen (75: Rico Cordes), Gerben Visser, Rik Weening