ONS Sneek en Jong FC Groningen in evenwicht

Over de gehele wedstrijd bezien stond na 94 minuten voetbal op het Zuidersportpark in Sneek de juiste eindstand na het duel tussen ONS Sneek en Jong FC Groningen op het scorebord. Vóór rust waren de Groningers op basis van snelheid en techniek de bovenliggende partij. Na rust speelde ONS Sneek wat feller en drong de gasten regelmatig terug. Een tweetal fraaie treffers werden eerlijk verdeeld over beide ploegen. ONS Sneek kreeg in de slotfase nog een paar goede mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar voor hetzelfde waren drie punten naar Groningen gegaan, wanneer de Sneker defensie niet een inzet van Kasper Oldeburger van de lijn had gehaald. Derhalve een terechte 1-1.

195

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Henk van der Veer

‘De aanval is de beste verdediging’ zo luidt een oud gezegde. Het bleek nog steeds waar te zijn. Ook op deze zaterdagmiddag, waarop de ploegen in de Derde Divisie de competitie na de winterstop hervatten met de laatste competitieronde van de eerste competitiehelft. Voor ONS Sneek resteerde na 16 duels nog de confrontatie met Jong FC Groningen. Je kon zien, dat beide ploegen de laatste weken op een andere wijze dan in competitieverband bezig waren geweest. De wedstrijd had namelijk nogal wat minuten nodig om op gang te komen. Jong FC Groningen leek zich het snelst aan te passen. Met snelle combinaties en technisch vaardig spel maakte het de Sneker defensie tamelijk lastig. Bovendien liep bij de gasten uit Groningen ene Tim Riksman rond. Deze nog slechts 19-jarige verdediger drukte een groot deel van de eerste helft nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd, waardoor ONS Sneek maar moeilijk tot eigen acties kon komen. Toen na rust de snelle en creatieve Jan Dommerholt in de ploeg kwam, kwam er meer druk op de defensie, en kon ook Riksman zich niet meer voornamelijk met aanvallende activiteiten bemoeien. En kwam er voor ONS Sneek meer ruimte om te voetballen. Echter, nadat Dommerholt reeds in de 49e minuut de stand had gelijk getrokken slaagde ONS Sneek er niet in om de balans in het eigen voordeel door te laten slaan. Of dat ook terecht zou zijn geweest: dat laten we maar in het midden. Feit is wel, dat de Snekers de eerste competitiehelft afsloten met een punt, dat aan het totaal van de 18 reeds behaalde punten kon worden toegevoegd, en het totaal op 19 brengt. En dat is meer, dan we enkele maanden geleden nog voor mogelijk hielden.

110

Slow-start

Nogmaals: de wedstrijd leek in het eerste half uur maar moeilijk op gang te kunnen komen. Er werd wel leuk gecombineerd (met name door Jong FC Groningen). Maar effectief was het allemaal niet. Bovendien moest het nog wat wennen. Beide ploegen speelden immers door diverse omstandigheden niet met hun vaste basis van de laatste weken. En dat vertaalde zich hier en daar nogal eens in een foute pass en een niet helemaal door de medespelers begrepen actie.

De eerste serieuze kans noteerden we in de 7e minuut voor Jong FC Groningen. Een dreigingsvolle scrimmage voor het ONS Sneek-doel eindigde doordat Gustavo van der Veen uiteindelijk voor opruiming wist te zorgen. Het antwoord van ONS Sneek liet even op zich wachten, maar was vervolgens niet minder dreigend. In de 16e minuut maakte Gendridge Prijor rechts in het strafschopgebied een mooie actie, bediende Arton Musliu, die de bal centimeters aan de voor ONS Sneek verkeerde kant van de paal deponeerde. Vervolgens bracht een actie van de van Telstar afkomstige Joël Donald zijn ploeggenoot Kasper Oldenburger in stelling. Maar Oldenburger kon het leer net niet zo voldoende beroeren, dat het voor Jong FC Groningen resultaat opleverde.

154

Groningen op voorsprong

Jong FC Groningen liet zich steeds meer op de ONS Sneek-helft zien. En in de 35e minuut leidde de toenemende druk tot een doelpunt. Kasper Oldenburger werd op rechts in de diepte aangespeeld.Snel was zijn actie, precies de afwerking. Diagonaal liet hij de bal in het net ploffen: 0-1. ONS Sneek had niet direct een antwoord op deze tegenslag. Maar FC Groningen ontbrak de macht om de wedstrijd vóór rust al in het slot te gooien. Derhalve bleef er hoop leven in de harten van de Sneker aanhang.

Meteen na rust: gelijk!

De wissel: Jan Dommerholt voor Tim Oosterbaan bleek een gouden greep. Niet, dat Tim vóór rust onverdienstelijk speelde. Maar Jan Dommerholt bleek de Groninger defensie met zijn snelheid en onverwachte acties wat meer angst in te boezemen. En dat leidde al na 4 minuten in de tweede helft tot de gelijkmaker. Een aanval, waarbij meerdere oranjehemden betrokken waren eindigde midden voor het doel op de rand van het strafschopgebied bij Jan Dommerholt, die niet draalde, maar de bal keihard en geplaatst in de linker hoek van het doel deed belanden: 1-1.

033

ONS Sneek terug in de wedstrijd

Niet alleen door dit doelpunt, maar ook door een stuk opportunisme en door vooral feller op de tegenstander te spelen kwam ONS Sneek weer helemaal terug in de wedstrijd. Gendridge Prijor had al voordat er een uur voorbij was zijn ploeg op voorsprong kunnen zetten. Maar hij transporteerde de bal die hij van Fabian Stevens prima aangespeeld kreeg voorlangs. Jong FC Groningen moest het steeds meer hebben van stilstaande situaties (corners en vrije trappen). Echter daaruit was het zo af en toe nog steeds dreigend. Een vrije trap van Kasper Oldenburger, die veel van deze stilstaande situaties uitvoerde, werd knap onschadelijk gemaakt door Barry Ditewig. En een afstandsschot van invaller Rano Burger ging aan iedereen voorbij, inclusief aan Ditewig; maar gelukkig voor alles wat voor ONS Sneek was ging de bal ook naast het doel. In de 79e minuut was er opnieuw een hoogtepunt in deze wedstrijd. Jan Dommerholt soleerde richting Groningen-doel en besloot maar eens zelf te schieten. Met een fraaie safe zweefde keeper Abdel El Ouazzame de bal uit het doel. Maar het was een beste mogelijkheid voor ONS Sneek om op voorsprong te komen. Een nieuwe aanval van de Snekers leidde tot een assist van Fabian Stevens. Fabian bediende daarmee invaller Patrick Amels. Maar helaas werd Patrick zo door deze mogelijkheid overrompeld, dat hij zich compleet verslikte in de kans.

036

Spannende laatste minuten

Aan de ene kant had je met het vorderen van de speeltijd het gevoel, dat beide ploegen zich wel konden vinden in een gelijke stand als einduitslag. Aan de andere kant kregen beide nog een paar serieuze mogelijkheden om de balans alsnog in het eigen voordeel te laten doorslaan. Zo lanceerde Gustavo van der Veen op rechts nog eens Jan Dommerholt, maar deze keer werd de dreiging door de Groninger defensie onschadelijk gemaakt. Even later soleerde Gendridge Prijor richting Groningen-doel. Hij gaf op tijd af aan Jan Dommerholt. Maar Jan zag zijn schot gekeerd. Aan de andere kant hielden de aanwezige ONS-supporters hun hart vast, toen diep in blessuretijd vanuit een scrimmage Kasper Oldenburger zijn inzet op de doellijn door de ONS Sneek-verdediging zag gekeerd. Met een machtig schot, dat echter iets teveel  hoogte had besloot Gendridge Prijor deze wedstrijd voor beide partijen. Wat het resultaat betreft: te weinig voor Jong FC Groningen om serieus mee te blijven doen in de kampioensstrijd; welkom voor ONS, dat gezien de resultaten van de concurrentie drie punten nog beter had kunnen gebruiken, maar door dit ene punt toch enigszins in het spoor van de andere clubs in het rechter rijtje blijft.

235

Wedstrijdgegevens:

ONS Sneek-Jong FC Groningen:                                              1-1  (0-1)

35  Kasper Oldenburger                            0-1

49 Jan Dommerholt                                  1-1

Schr.:           D.Schaper  (Dokkum)

Ass.schr.:    M.Dal & D.van Velzen

4e official:   geen

Kaarten:      geel:      Ale de Boer, Gustavo van der Veen  (ONS Sneek)