ONS Sneek en vv Winsum sluiten na veel strijd af met remise

Veel strijd en oppassen voor de omschakeling van ‘Winsum’! Dat was vooraf de verwachting van het duel tussen ONS Sneek en vv Winsum (Groningen). Een voorspelling die ook uitkwam, hoewel de doelpunten juist níet uit een omschakelingssituatie ontstonden. Beide ploegen scoorden elk eenmaal. En dat was gezien het aantal kansen wat magertjes. ONS Sneek was voetballend beter, vv Winsum won het op agressiviteit. Reden waarom de neutrale toeschouwer waarschijnlijk wel kon leven met de uitslag. ONS Sneek en vv Winsum zelf hielden gemengde gevoelens over aan de uitkomst van de wedstrijd. En eerlijk is eerlijk: beide hadden ook een paar behoorlijke mogelijkheden om de drie punten naar zich toe te trekken. Maar beide mochten aan de andere kant ook de handen dicht knijpen, dat paal en lat in een aantal situaties hielpen om toch één puntje binnen te halen.

Delachance Sabouni in actie  (foto MJ)

verslag:                Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografieHv) en Rob Bosma

Het was op de kop af 7 jaar geleden, dat ONS Sneek en VIBOA (Voetbal Is Bij Ons Aangenaam) in de 2e ronde van de Districtsbeker Noord elkaar troffen in Winsum. ONS Sneek bekerde toen door na een 0-4 overwinning. Het was meteen de laatste ontmoeting tussen beide. Want op 1 juli 2016 fuseerde VIBOA met vv Hunsingo. Beide gingen op in een nieuwe club: vv Winsum. Een nieuwe naam in de noordelijke voetbalwereld met een nieuw sportpark als thuishaven. Onder leiding van oud-ONS Sneek-trainer Fred de Boer (foto) en mét oud-ONS Sneek-spits Yume Ramos streven de Winsummers dit seizoen allereerst naar een plek bij de eerste 9 in de 1e klasse F za. Dat houdt in: lijfsbehoud. En wat er verder mogelijk blijkt is welkom. ONS Sneek kijkt, vooral ook na de bekerwinst op Vierde Divisionist Flevo Boys, misschien stiekum toch (weer) in de richting van terugkeer naar de voormalige Hoofdklasse. Maar, waar de Snekers in dat opzicht precies staan is ook na de wedstrijd tegen vv Winsum nog niet helemaal duidelijk. Winstkansen waren er tegen de Groningers wel. Maar duidelijk het verschil maken lukte zaterdagmiddag niet.

Niet saai

Het was overigens geen saaie vertoning op het Zuidersportpark in Sneek. Vanaf de eerste minuut probeerden beide ploegen hun visitekaartje af te geven. En als eerste leek vv Winsum daarin te slagen, toen al in de 6e minuut Yume Ramos scoorde. De nog immer gevaarlijke spits scoorde echter vanuit buitenspelpositie, en het doelpunt werd afgekeurd. In het vervolg stuiten eerst Nordin Tahboun en 3 minuten later Ewart Ottema op het been van keeper Wouter Meijer na een tweetal uitstekende steekpasses. Was vv Winsum dan niet gevaarlijk? Ja zeker! Want op een fraaie voorzet van rechts van middenvelder Tijs Mulder kwam Yume Ramos andermaal in scoringspositie. De ONS-defensie redde ten koste van een corner.

Yume Ramos in duel met ONS Sneek-speler Glenn Buma  (foto MJ)

Op voorsprong

En daar was dan toch een beetje onverwacht de voorsprong voor ONS Sneek. De bal belandde op de rechterkant van het veld ter hoogte van de punt van het strafschopgebied bij Nordin Tahboun. Hij maakte een actie en besloot vervolgens de bal voor het doel te deponeren. De eerste ONS-speler die de bal tegenkwam miste het leer. Maar Ewart Ottema was in diens rug doeltreffender en scoorde met een fraaie kopbal: 1-0. Gevolgd door veel commotie. Want de Winsumers meenden (gezien de bewegingen van de spelers richting scheidsrechter) hands te hebben gezien. Arbiter De Gier bleef echter bij zijn beslissing: doelpunt! Ook sportieve wraak bleef achterwege. Want uit de laatste spelbeweging in de eerste helft schoot de razendsnelle José Faleye tegen de onderkant van de lat. Maar de gelijkmaker leverde dat niet op.

Ewart Ottema omringt door een woud van Winsumers  (foto RB)

Na rust veel strijd

In de tweede helft gingen ONS Sneek en vv Winsum dóór, waar ze aan het eind van de eerste 45 minuten waren gebleven. Met dien verstande, dat vv Winsum wat nadrukkelijker in de wedstrijd kwam. Tim Hoff schoot vanaf rechts een corner rakelings voorlangs. José Faleye soleerde over links en kon pas op de achterlijn worden gestuit door Glenn Buma. De daaruit voortvloeiende corner ging opnieuw rakelings voorlangs. En Tijs Mulder probeerde het vanaf 20 meter. Maar hij zag zijn poging ook stranden.

Evenwel de gelijkmaker kwam er toch. En uitgerekend van Yume Ramos! Vv Winsum bracht de bal hoog in het doelgebied. En in een uiterst rommelige situatie wist Ramos de bal in het doel te werken. Doelman Tristan Boersma deed nog wel een dappere poging om de bal uit de lucht te plukken, maar werd tegen het gras gelopen. Helaas voor ONS Sneek zag de scheidrechter daarin geen overtreding. Een doelpunt met een luchtje dus. Na de behandeling van zijn blessure kon Tristan Boersma gelukkig wel weer verder.

Nordin Tahboun (ONS Sneek) probeert José Bello (Winsum) uit te spelen  (foto MJ)

Wisselende kansen

Bijna kwam ONS Sneek even later, in de 61e minuut, zelfs op achterstand. Maar de watervlugge José Faleye zag zijn solo eindigen voorlangs het ONS Sneek-doel. En 10 minuten vóór het verstrijken van de officiële speeltijd trof Yume Ramos vanuit een vrije trap van even buiten het strafschopgebied de kruising. Maar het had ook zomaar 2-1 voor de gastheren uit Sneek kunnen staan. Eerst verlengde Ewart Ottema een voorzet van Mark Westra. Maar keeper Wouter Meijer stond op de, voor hem, juiste plek. En invaller Lennard Feenstra zag zijn schot via de lat over gaan. Wesley Tankink had alsnog de punten in Sneek kunnen houden. Echter zijn actie was heel fraai, maar keeper Meijer keerde zijn inzet op voortreffelijke wijze.

Ewart Ottema torent boven de vv Winsum-verdediging uit  (foto RB)

Ernstige blessure

Op het randje van de officiële en extra toegevoegde tijd probeerde de goed spelende Geoffrey Eekhof de opmars van een tegenstander te stuiten. Hij kwam niet goed uit en naar het geluid dat doordrong op de tribune vreesden de omstanders het ergste. Op het moment van schrijven van dit verslag was nog niet bekend, wat het gevolg van deze actie was. Maar Geoffrey moest per brancard  van het veld worden gedragen. Hopelijk valt de blessure mee. Maar het was een vervelend einde van een stevige wedstrijd met veel strijd. Zonder winnaar!

Pupil vd Week Ayden vd Meer (zoon van oud-eerste elftalspeler Jeffrey) met het arbitrale trio

ONS Sneek-vv Winsum                                               1-1    (1-0)

43           Ewart Ottema                                   1-0

58           Yume Ramos                                     1-1

Schr.:                    E.de Gier  (Biddinghuizen)

Ass.schr.:            P.Buma (ONS Sneek) & P.Kluin  (vv Winsum)

Kaarten:  geel:   (43) Wouter Meijer (Winsum)

doel:                     Tristan Boersma

achter:                 Geoffrey Eekhof (89: Jorn Dijkstra), Glenn Buma, Joran Swart (46: Patrick van der Veen), Rik Koelewijn

midden:              Delachance Sabouni (70: Lennard Feenstra), Mark Westra, Wesley Tankink, Stefan Westra