ONS Sneek geveld door gouden wissel ASWH

Gouden wissel brengt ASWH winst in duel met ONS Sneek

Een gouden wissel! Dat was het inbrengen door de technische staf van ASWH van Fabian Korporaal in de 80e minuut van de wedstrijd tegen ONS Sneek. Op dat moment stond ONS Sneek met 2-1 vóór. En de Snekers dreigden door te drukken naar de overwinning. Twee foutjes bij de thuisclub in de dekking brachten Korporaal even zovele malen in de gelegenheid om te scoren. Daarmee gingen de punten mee naar Zuid-Holland. Het was geen al te beste wedstrijd. ASWH was wat balvaster. ONS Sneek had de betere kansen. Een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven. De beide eerste doelpunten van Martijn Barto en Mels van Driel waren overigens van wereldklasse! In de slotfase stuurde scheidsrechter De Winter ONS Sneek-trainer/coach Paul Raveneau nog van het veld na aanmerkingen op de leiding.

AZ1A4691

(foto JRM)

door:     Jan van der Veen

foto’s:  Jan Roelof Middeldorp & Martijn van der Veen (MJFotografieHv)

Je zou hem ‘de parel van Dubbeldam’ kunnen noemen. Hij speelde in de jeugd van Feijenoord, Jong FC Twente en Jong-NEC. Hij debuteerde onder Maarten Stekelenburg in het Nederlands elftal-onder-18-jaar en hij kwam in de afgelopen zomer over van de jeugd van NEC naar ASWH. We hebben het over Fabian Korporaal. In Sneek kende niemand hem vóór zaterdag 26 januari/half vijf in de middag.Maar zijn naam zal nog lang blijven nadreunen in de hoofden van iedereen die ONS Sneek een warm hart toedraagt. Met nog ongeveer 10 minuten te gaan in de wedstrijd in de 3e divisie A tussen ONS Sneek en ASWH uit Hendrik Ido Ambacht betrad de jonge middenvelder van 21 jaar het uitstekend bespeelbare kunstgras van het Zuidersportpark in Sneek. De man voor wie hij in het veld kwam, de ervaren Stanley Husen, leek niet blij te zijn met de wissel. Maar de technische staf van ASWH maalde daar niet om. Zij bleken achteraf het gelijk aan hun kant te hebben. De talentvolle jongeling bleek namelijk een neusje voor doelpunten te hebben. En waar de overige 21 op het veld best wel wat moeite mee hadden, daar pantoffelde hij er in 6 minuten tijds twee in. Een zondagskind! Hij bezorgde daarmee zijn team drie heel kostbare punten, waarmee ASWH zich voorlopig uit de gevarenzone van de 3e divisie speelde. ONS Sneek bleef (weer!) met lege handen achter, waar het toch wel een punt had verdiend.

AZ1A4714

(foto JRM)

Onstuimige start

De wedstrijd kende trouwens een even onstuimig begin als de bewogen slotminuten die hierboven zijn beschreven. Waren de slotminuten voor de gasten uit Zuid-Holland, de opening was voor thuisclub ONS Sneek. Al na 53 seconden had het 1-0 voor de gastheren kunnen zijn, toen Michael Lanting op links een corner mocht nemen en Nick Burger de bal luttele centimeters naast kopte. Maar lang liet het succes voor de Sneker oranjehemden niet op zich wachten. Denzel Prijor rukte in de 8e minuut over rechts op, zette de bal over de grond vóór op Martijn Barto, die met een schitterende hakbal keeper Stef Doedée het nakijken gaf: 1-0. Een wereldgoal!

AZ1A4724

(foto JRM)

Vervolgens een merkwaardig incident in de 13e minuut. Barry Ditewig greep in bij een aanval van ASWH. Maar hij deed dat volgens de leiding in de wedstrijd door de bal buiten het strafschopgebied met de handen te beroeren. In de Eredivisie zou de VAR zich over dit feit minutenlang hebben gebogen. Want zo duidelijk wás de eventuele overtreding niet. Maar de scheidsrechter van dienst was resoluut: geel voor de keeper van ONS Sneek.

AZ1A4729

(foto JRM)

Mels van Driel tilt ASWH op gelijke hoogte

Nog maar nauwelijks bekomen van de commotie rond dit omstreden moment mocht Mels van Driel aanleggen voor de toegekende vrije trap. De specialist in stilstaande situaties deponeerde vervolgens het leer wel héél fraai achter Ditewig in de touwen: 1-1. Nog twee kansen vielen er in de eerste helft te noteren. Gelijkelijk verdeeld over beide ploegen. Nick Slootgraaf, zeer bedrijvig achter zijn spitsen, schoot voor ASWH naast na een snelle aanval over veel schijven. En Michael Lanting bracht in de 33e minuut Curty Gonzalez in scoringspositie. Maar Curty schoot de bal via een tegenstander naast. Vreemd genoeg (tegen de achtergrond van de boeiende beginminuten) was daarmee de koek in de eerste helft op. ASWH kwam gaandeweg meer aan de bal, maar creëerde zich geen echte kansen. ONS Sneek moest iets terug. Maar kwam niet noemenswaardig in gevaar.

DSC_0089

(foto MJ)

Speldenprikken

De tweede helft begon voorzichtiger dan de eerste 45 minuten. Over en weer deelden de ploegen speldenprikken aan elkaar uit, waarbij ASWH optisch de bovenliggende partij was. Maar voor ONS Sneek waren de beste kansen. In de 51e minuut, bijvoorbeeld, kopte Curty Gonzalez een voorzet van Martijn Barto via een tegenspeler over. Het antwoord van ASWH was een schot van Ismail Yildirim, rakelings langs de paal.

Wissels kleuren de wedstrijd

In de 66e minuut bracht trainer Raveneau Yume Ramos voor Genridge Prijor. Er ontstond meteen meer druk op de achterhoede van ASWH. Na een misser in de defensie bij de gasten bracht Curty Gonzalez de bal scherp voor. Twee verdedigers van ASWH trachtten de bal buiten het doel te houden, maar toucheerden deze met de arm. Terecht oordeelde scheidsrechter De Winter: penalty! Michael Lanting vonniste vervolgens onberispelijk: 2-1. Vervolgens voerde ONS Sneek de druk op. Michael Lanting zette vóór op Martijn Barto. Martijn kopte in handen van de keeper. Curty Gonzalez was nóg dichterbij. Een combinatie tussen Martijn Barto en Yume Ramos bereikte hem. Curty kopte rakelings naast. De wissel in de 80e minuut bij ASWH is uitgebreid beschreven. In de 83e minuut ging een niets zeggende pass van ASWH ongelukkig via een ONS Sneek-speler over de achterlijn. De ene invaller, Sam van de Kreeke, nam de corner. En volkomen ongedekt kon de àndere invaller Fabian Korporaal de bal op 2 meter vóór het doel over de doellijn lopen: 2-2.

DSC_0117

(foto MJ)

Op de lat

Nog leek er niets aan de hand voor ONS Sneek. De Snekers controleerden in feite de wedstrijd. Een vrije trap van Michael Lanting bereikte het hoofd van Serge Fatima. Iedereen telde de fraaie kopbal reeds als doelpunt. Maar de lat keerde het leer. Weg kans! Weg (nieuwe) voorsprong! Beide ploegen speelden vervolgens voor hun laatste kansen op de volle winst. En daarbij was ASWH het gelukkigst. Rommelig uitverdedigen van ONS Sneek bracht de bal recht voor het doel van ONS Sneek. De teruggelegde bal werd vanaf de 16-meter-lijn door Fabian Korporaal tegen het net gejaagd: 2-3.

Met lege handen

Het bleek uiteindelijk de genadeklap te zijn voor ONS Sneek. Hoewel er nog een zeer omstreden situatie ontstond. Een alles of niets aanval van ONS Sneek bracht bij het uitverdedigen door ASWH de schoen van één van de Ambachter verdedigers bijna tot de haardos van Yume Ramos. En dan moet je hoog! Iedereen dacht aan gevaarlijk aanvallen. En dus aan een vrije schop op een zeer kansrijke plek. Iedereen behalve de scheidsrechter. De daarop volgende discussie tussen ONS Sneek-trainer/coach Raveneau en de scheidsrechter bracht de laatste ertoe om Raveneau buiten de afrastering te sturen. Hoewel onverantwoord gedrag (van de trainer) door uw verslaggever niet is waargenomen. Intussen bleef ONS Sneek mede door dit voorval met lege handen achter, waar het op een puntje recht kon laten gelden. Maar opnieuw lachte het geluk de Snekers niet toe. Het is nu zaak om in de volgende wedstrijden punten te verzamelen tegen ploegen die op de ranglijst onder ONS Sneek staan. Zodat we met wat ruimer adem het slot van de competitrie tegemoet kunnen gaan. Er zijn nog 15 wedstrijden te gaan. En er is nog van alles mogelijk!

DSC_0109

(foto MJ)

ONS Sneek-ASWH:                                       2-3    (1-1)

1. Martijn Barto 1-0, 14. Mels van Driel  1-1, 69. Michael Lanting  (pen) 2-1,  83. Fabian Korporaal  2-2, 89. Fabian Korporaal  2-3

Schr.:                    F.R.de Winter

Kaarten:              geel:      Barry Ditewig  (ONS Sneek)

Barry Ditewig, Denzel Prijor, Serge Fatima, Ale de Boer, Klaas de Vries, Martijn Barto, Nick Burger, Michael Lanting, Genridge Prijor (65. Yume Ramos), Jelle Jan de Graaf (85. Jan Dommerholt), Curty Gonzalez