Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek in ’the winning mood’?

ONS Sneek in the winning mood?

IMG_4895

 ONS Sneek is zaterdag aanstaande te gast bij Sint Jeroen’s Club in Noordwijk. Aan het einde van het vorig seizoen behaalde de club, kortweg SJC genoemd, het kampioenschap in de Hoofdklasse A van het zondagvoetbal. Omdat een aantal zondagclubs het arsenaal zaterdagclubs in de Derde Divisie A moesten aanvullen zocht de KNVB optanten voor de vacante plaatsen. SJC voelde wel iets voor een overstap naar het voetbal op zaterdag. Waarschijnlijk niet in de laatste plaats, omdat er dan een aantal derby’s op het programma zouden komen (tegen o.a. Quick Boys, plaatsgenoot Noordwijk en  FC Lisse). En zodoende acteert de Noordwijker club, die zijn domicilie heeft op het Gemeentelijk Sportpark aan de Lageweg nu al 9 competitiedagen in de Derde Divisie A.

Vv SJC is opgericht door kapelaan S.Braakman op 26 september 1920. Zoals de naam van de club al doet vermoeden: er is enige verbinding tussen de club en een heilige, bekend bij onze Rooms Katholieke geloofsgenoten. Volgens de overlevering kwam in 847 n. Chr. de schotse monnik Jeroen bij de uitmonding van de Oude Rijn in Nederland aan land. Ongeveer op dezelfde plek, waarop Willibrord, één van de bekende collega-zendelingen voor het christelijk geloof dat eerder had gedaan. Toen Jeroen zijn activiteiten op zendingsgebied verder wilde ontplooien stuurde de bisschop van Utrecht hem naar Northgo (Noordwijk). Daar stichtte de Schot een kerkje gewijd aan Sint Maarten. Bij een aanval van de Noormannen werd Jeroen om het leven gebracht. Maar nog altijd is hij een levende legende in Noordwijk en omstreken.

Vv SJC, vorig seizoen nog tegenstander van onze stadgenoot SWZ Boso Sneek, behaalde dus in mei het kampioenschap van de Hoofdklaase A zondag. Het deed dat onder de bezielende leiding van hoofdtrainer Sjaak Polak. De huidige oefenmeester van SJC werd in zijn eigen actieve voetbalcarrière in 1996 met zijn toenmalige club svv Scheveningen algeheel amateurkampioen van Nederland. Hij maakte de overstap naar het betaalde voetbal. En hij speelde vervolgens meer dan 100 wedstrijden voor Excelsior in de Eerste Divisie. In de Eredivisie speelde hij achtereenvolgens voor FC Twente, ADO De Haag en Sparta. De verdedigend middenvelder was bij uitstek een strafschoppenspecialist, zo vermelden de analen.

Eén speler sprong in het vorig seizoen (naast de gestopte Mike Verhoek) er bij de Noordwijkers nogal uit: Tom Duindam, topscorer met 22 doelpunten. En, hoewel SJC dit seizoen nog niet zo op dreef is als het vorig seizoen heeft Tom Duindam er alweer 7 in het mandje liggen. Daarmee neemt hij 49{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} van de productie van de wit-zwarten voor zijn rekening. Een man dus voor ONS Sneek om rekening mee te houden.

De Snekers gaan echter in de winning mood naar Noordwijk, alwaar de wedstrijd om 18.00 uur begint (!!). Vorige week zaterdag wonnen de Snekers met 2-0 van het altijd lastig te bestrijden ODIN’59 uit Heemskerk. De Snekers speelden een goede eerste helft. Zij kwamen middels Curty Gonzales (hij begon in de basis) en Yume Ramos (uit een penalty) op een 2-0 voorsprong. Na rust klopte ODIN’59 wat nadrukkelijker op de deur. Maar verder dan een kopbal op de paal kwamen de mannen van trainer Richard Plug niet. ONS Sneek mocht eindelijk, na twee nederlagen, het zoet der overwinning weer eens proeven. De Snekers staan momenteel onderaan het linker rijtje (!!!) met 13 punten uit 9 duels. Een weelde die we sinds lange tijd niet meer kenden. Maar er zitten veel clubs met een ongeveer gelijk aan tal punten bij elkaar (en bij ONS Sneek) in de buurt. Derhalve is een nederlaag garant voor het moeten doen van een aantal stappen terug op de ranglijst.

IMG_4888

Tegenstander vv SJC staat 15e met 7 punten uit 9 wedstrijden. Het kende tot nu toe alleen het zoet der overwinning tegen Achilles’29 en streekgenoot FC Lisse. En verder hield het Ajax op 0-0. Vorige week zaterdag was SteDoCo in eigen huis met 5-1 te sterk voor de debutant. Een grillig verloop van de prestaties dus. En juist dáárom is SJC een gevaarlijke ploeg. Onderschatting is dodelijk. En dat is iets, wat ONS Sneek zeker niet mag overkomen. Maar, wanneer de Snekers het hoofd erbij houden, en net zo uit de startblokken vertrekken als vorige week is het niet ondenkbaar, dat er één of meer punten mee naar Sneek terug genomen kunnen worden. Laten we hopen, dat zaterdagavond tegen ‘achten’ dát werkelijkheid is geworden.

door:     Jan van der Veen

 

 

 

Delen