ONS Sneek in tweede oefenduel te sterk voor fusieclub FC Burgum: 6-2

Fraaie doelpunten van: Gabriël Fernando, Gerben Visser, Wesley Tankink, Rik Koelewijn, Jermaine Bregita en Rik Weening

Goed debuut van Jan Rein Boelsma bij oranjehemden

Moeiteloos

Na de 3-0 zege van afgelopen dinsdagavond op zaterdag tweedeklasser VVI uit Idskenhuizen won zaterdag hoofdklasser ONS Sneek gistermiddag op het eigen Zuidersportpark ook de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding op komend seizoen. Fusieclub FC Burgum, ontstaan uit zaterdagclub BCV en zondagclub vv Bergum, werd moeiteloos geklopt met 6-2 na een 3-0 ruststand. FC Burgum speelt komend seizoen in de eerste klasse E van het zaterdagvoetbal. Nu moet aan oefenwedstrijden niet al te veel waarde worden gehecht,  maar de manier waarop de ploeg van trainer Henk Konings werd geklopt deed weldadig aan. Daarbij kwam dat de zes doelpunten stuk voor stuk fraai waren en dat ook zes verschillende spelers voor de productie zorgden. FC Burgum mocht blij zijn dat de eindstand tot 6-2 beperkt bleef. Trainer Jan Vlap van de oranjehemden was blij met de frisheid, het plezier  en de gretigheid die zijn spelers uitstraalden. Met name in het eerste half uur. De goed bezette tribune beleefde veel kijkplezier aan het frivole oranje spel, waarin snelheid (Nick Kleen en Rik Weening) een heel belangrijk wapen was.

Gewijzigde formaties

Jan Vlap wilde al zijn spelers aan het werk zien. In de negentig minuten speeltijd speelde ONS Sneek dan ook tot vier keer toe met een gewijzigde formatie. Er werd begonnen met Tristan Boersma als keeper. De veldspelers waren Gabriël Fernando, Joran Swart, Patrick van der Veen, Glenn Buma, aanvoerder Wesley Tankink, Giovanni Aronds, Han van Dijk, Rik Weening, Gerben Visser en Nick Kleen.  In de tweede speelperiode (31-45) minuten kwam Rik Koelewijn binnen de lijnen voor Joran Swart. Daardoor verhuisde Gabriël Fernando van de linksbackplaats naar het centrum van de ONS Sneek afweer. Zijn positie werd ingenomen door Rik Koelewijn. Na de rust in de speeltijd 46-60 minuten verscheen er een sterk gewijzigd ONS Sneek team op het kunstgras van het Zuidersportpark. Nu maakten Kevin Mennega, Jermaine Bregita, Rico Cordes, Mark Westra, Niels Nadorp, Jan Rein Boelsma en doelman Sybren Terlouw hun opwachting.

Helemaal doorheen

De aanwezigheid van Jan Rein Boelsma, speler van ONS Sneek Onder 21, heeft te maken met het geblesseerd zijn van Vladik Drakopulo. Laatstgenoemde viel in de slotfase van het oefenduel tegen VVI uit met een fikse knieblessure. Een mri scan moet komende week uitsluitsel geven over de toestand van de knie van Vladik. Boelsma kan terugzien op een geslaagd debuut in de hoofdmacht van de oranje mannen.  In de speelperiode 61-90 minuten maakte Patrick van der Veen plaats voor Glenn Buma en Gerben Visser voor Rik Weening. FC Burgum kon voor de geringe tegenstand als excuus aanvoeren dat het voor de fusieclub weer de eerste wedstrijd was na 300 dagen niet te hebben gespeeld vanwege corona. Bovendien ontbraken Kees Noordmans, Roeland Rusticus, Harmen Vlietstra, Alex Bosma en keeper Arjen Tolman. Dat was te merken. FC Burgum zat er in de slotfase finaal doorheen.

Robert Stelpstra

Wel van de partij bij de gasten was de bekende Robert Stelpstra, overgekomen van zaterdag derde divisionist Harkemase Boys. FC Burgum trainer Henk Konings begon met keeper Jorrit Drijfhout en de veldspelers Hendrik Elzinga, Lars Douma, Douwe Heegstra, Remco Bouius, Robert Stelpstra, Thomas Pruis, Jesse Offringa, Merijn Feenstra, aanvoerder Steffen Kempe en Fedde Durk Kingma. Ook bij FC Burgum de nodige wisselspelers: keeper Jorrit van der Meulen en de veldspelers Jacob Frimpong, Rienk de Haas, Kevin Hoekstra en Justus Boomsma, die beide FC Burgum treffers voor zijn rekening nam. Robert Stelpstra kwam in het stuk niet voor vooral door het goed verdedigen bij ONS Sneek van Patrick van der Veen.

Specialist

In de tiende minuut opende ONS Sneek de score. Een minuut eerder was Rik Weening gestuit op doelman Drijfhout. Niet alleen Gerben Visser is een vrije trap specialist, dat is Gabriël  Fernando ook. Hij knalde de vrije trap onhoudbaar achter FC Burgum doelman Jorrit Drijfhout: 1-0. In de veertiende minuut verdubbelde ONS Sneek de voorsprong. Middels een schitterende dieptepass exact op maat van Patrick van der Veen werd op links de snelle Nick Kleen gelanceerd, die Gerben Visser in staat stelde de 2-0 op het scorebord te brengen. Een heel mooie aanval was hieraan dus vooraf gegaan. Captain Wesley Tankink zorgde in de 23ste minuut voor de 3-0 met een ziedend schot. Na een onfortuinlijke botsing met Rik Weening raakte keeper Jorrit Drijfhout van FC Burgum nog in de eerste helft geblesseerd aan een hand. Zijn vervanger was Jorrit van der Meulen. Aanvallend maakte FC Burgum tot de rust heel weinig klaar.

Verwoestend schot

Vroeg in de tweede helft, na 53 minuten, kwam FC Burgum  fortuinlijk op 3-1. Doelman Sybren Terlouw van ONS Sneek verkeek zich op een slap schot van afstand van Justus Boomsma. Vlot na de ongelukkige tegengoal liet Rik Koelewijn van zich horen. Hij zette ONS Sneek op een 4-1 voorsprong met een verwoestend schot. Gerben Visser is niet alleen een scorende spits, hij is ook een voetballende spits. Dat liet hij zien na een uur spelen. Hij zette een 1-2 combinatie op met Jermaine Bregita die beheerst afrondde: 5-1. In die periode speelde ONS Sneek dus met twee spitsen. FC Burgum had pech met een mooie vrije trap van aanvoerder Steffen Kempe, die de paal op zijn weg vond. Een inzet van Mark Westra van ONS Sneek werd van de doellijn gehaald.

Verleden bij ONS Sneek

Een projectiel van de aardig spelende Jermaine Bregita eindigde op de vuisten van FC Burgum sluitpost Jorrit van der Meulen. Na goed voorbereidend werk van Mark Westra schoot Rik Weening in de 76ste minuut koelbloedig raak: 6-1. Nadat Kevin Mennega keihard de paal had geraakt, bepaalde Justus Boomsma van FC Burgum vlak voor tijd op fraaie wijze de eindstand op 6-2. Dinsdagavond 10 augustus a.s. oefent ONS Sneek om 20.00 uur thuis tegen zaterdag eersteklasser vv Groningen. Bij  vv Groningen heeft Tyson Dos Santos een ONS Sneek verleden. Nieuw bij vv Groningen zijn onder anderen de broers  Yoeri en Dylan ter Akel die van Be Quick 1887 zijn overgekomen.