ONS Sneek krijgt les van Quick Boys in afmaken

ONS Sneek krijgt les van Quick Boys in het afmaken van kansen

ONS Sneek kreeg van Quick Boys een harde les in het afmaken van kansen. Curty Gonzales kreeg al in de 5e minuut van de wedstrijd tegen de blauw-witten uit Katwijk (voor deze wedstrijd in het rood gestoken) een gouden kans op een treffer; en Genridge Prijor overkwam datzelfde aan het begin van de tweede helft. Beiden kwamen echter niet tot scoren. Hoe anders deed Quick Boys dat. Met in de hoofdrol een uitblinkende Reda Kharchouch. Zelf scoorde hij tweemaal. Maar hij strooide ook met goede passes en voorzetten. Hij inspireerde een soepel draaiende Katwijkse formatie bij tijd en wijle tot oogstrelende aanvallen. Alleen aan het begin van de tweede helft kon ONS Sneek de wedstrijd naar zich toetrekken. Daardoor kreeg Quick Boys echter ruimte, en kon mede daardoor uitlopen tot 1-4. Een verdiende overwinning voor de formatie van trainer Jan Zoutman, die vrijwel zeker gaat meedoen om de bovenste plaatsen, wanneer hij de vorm van deze middag weet vast te houden.

DSC_0214

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   MjFotografieHv  (Martijn vd Veen)

Betekent deze nederlaag een giga ontnuchtering na de twee knappe overwinningen in de afgelopen twee weken? Natuurlijk is er grote teleurstelling. Want stiekum was er toch door iedereen die ONS Sneek een goed hart toedraagt gehoopt op méér dan de uiteindelijke 1-4 nederlaag tegen de Zuid-Hollanders. Aan de andere kant: de duidelijke terugwijzing door de Katwijkers zet ONS Sneek ook weer met beide benen op de grond. En maakt duidelijk, dat men weliswaar op de goede weg is; maar, dat er nog wel het één en ander beter kan. Dat is mogelijk. Want in potentie is ONS Sneek in staat tot meer. En week na week zie je iets groeien. Zo was het spel zo af en toe zo slecht nog niet. En je ziet, dat de spelers elkaar steeds beter beginnen te vinden. Maar nogmaals: dat heeft tijd nodig om te rijpen. En die tijd ís er eigenlijk niet. Daarnaast werd de thuisclub deze middag onaangenaam verrast door de speelwijze van de tegenstander. Een sterke aanval werd gesteund door de constant opkomende back’s Joey Ravensbergen en (met name in de tweede helft) Yassire Hamdani. Daardoor moesten de vleugelverdedigers van ONS Sneek voortdurend keuzes maken, en kwamen ze meermalen in een ondertalsituatie terecht. Tel daarbij op, dat het grote gevaar deze middag niet kwam van de gevreesde Yordi Teijsse, maar van de in grote vorm verkerende Reda Kharchouch (ex-amateurs Ajax), die zich zeer balvaardig toonde bij zijn, zo af en toe fraaie, acties, dan is wel zo’n beetje verklaard, waarom deze wedstrijd in Quick Boys een terechte winnaar kreeg.

DSC_0252

Of had het toch anders kunnen lopen?

Het had inderdaad anders kunnen lopen. Quick Boys liet weliswaar vanaf de eerste minuut merken, dat het het tempo hoog wilde houden. Maar ONS Sneek (en dat is winst ten opzichte van enkele weken geleden) kon daarin wel mee. De eerste grote kans was dan ook voor de oranjehemden. Verdediger Anthony Bentem verslikte zich namens Quick Boys in de bal bij het uitverdedigen, Curty Gonzales kreeg het leer van de ‘goochelende’ Ale de Boer in ideale positie voor keeper Jesper Leerdam. Maar in plaats van rust te bewaren punterde hij de bal over het doel. Jammer, want hij wilde zo graag! Maar terwijl ONS Sneek droomde over misschien nog zo’n mogelijkheid, sloeg Quick Boys aan de andere kant hard toe. Yordi Teijsse maakte de bal op links fraai vrij, speelde af op de getalenteerde middenvelder Ricardo Kuyvenhoven (nog maar 19 jaar!), en hij joeg met effect vanaf de rand van het strafschopgebied de bal links het doel in: 0-1. Toen 14 minuten later Reda Kharchouck Chris Wijnja uitkapte en de bal bijna vanaf de achterlijn voorzette trof deze onderweg een paar ‘stationnetjes’, waardoor de van richting veranderde bal opnieuw in het net achter Barry Ditewig verdween: 0-2.

DSC_0245

Een dreigend debacle?

Een debacle dreigde. Maar zover kwam het niet. Quick Boys besloot, dat een tijdelijke ‘status-quo’ op zijn plaats was. En na enigszins van de schrik te zijn bekomen pakte ONS Sneek langzaam het initiatief in de wedstrijd. Alleen…………tot bruikbare kansen leidde dat niet. Met de rust in het vizier zou de Katwijkse voetbalvereniging nog tweemaal vlammen. Op rechts maakte Reda Kharchouch de bal vrij, zette in enen door de bal voor, waar het hoofd van Yordi Teijsse de bal zodanig beroerde, dat deze buiten bereik van Barry Ditewig tegen de paal ketste. ONS Sneek ontsnapte daarmee aan een bijna onoverbrugbare achterstand. Dat deed het nogmaals in de 45e minuut, toen Ricardo Kuyvenhoven een bijna niet te missen kans kreeg na een actie van Hamza Boukhari. Maar hij kopte naast.

DSC_0230

Een kwartier voor ONS Sneek

Dat gaf de thuisclub zoveel inspiratie, dat het na de thee de wedstrijd meteen oppakte. Het overrompelde daarbij Quick Boys. Want plotseling waren de Katwijkers heel de grip op het middenveld kwijt. En vóór rust was juist de kracht om de 0-2 voorsprong te consolideren geweest, dat de gasten dáár heersten. In deze periode kwamen de kwaliteiten van Michael Lanting, de regisseur van vele aanvallen van ONS Sneek, tot uiting. En Michael werd voor zijn zwoegen beloond! Ale de Boer onderbrak het uitverdedigen van Quick Boys attent en passte de bal op Michael Lanting, die van ongeveer 18 meter uithaalde. Ook zijn schot schampte (evenals dat Quick Boys bij zijn tweede goal overkwam) een tegenstander, maar ging fraai in het vijandelijke doel: 1-2. Daarmee deed hij de uitgelezen mogelijkheid van Genridge Prijor in de 47e minuut vergeten. Genridge schoot vanaf een met of acht voor het doel over.

DSC_0320

Quick Boys herovert het initiatief

ONS Sneek bleef vervolgens met enig opportunisme de aanval zoeken. Maar daardoor ontstond er nog meer ruimte voor Quick Boys om met snelle aanvallen over de vleugels gevaar te stichten. Uit een aanval, waarin de bal lang werd rondgespeeld schoot Ricardo Kuyvenhoven tegen de paal, maar de rebound werd verzilverd door de opgekomen verdediger (!) Joey Ravensbergen: 1-3. Een minuut of tien later deed zich opnieuw een dergelijke situatie voor. Nu schoot Hamza Boukhari tegen keeper Barry Ditewig op, maar Yordi Teijsse wist de rebound in dit geval niet te promoveren tot doelpunt. Nogmaals, door de drang tot aanvallen bij ONS Sneek kwam er steeds meer ruimte voor Quick Boys. In de 72e minuut profiteerde Reda Kharchouck daarvan. Hij kapte twee spelers van ONS Sneek uit en deponeerde ‘droog’ de bal in de rechterhoek van het doel: 1-4. Yordi Teijsse had in de 88e minuut de 1-5 kunnen laten aantekenen, maar de voorzet van invaller Yassire Hamdani op de ex-speler van het Schotse Dundee was niet succesvol. Teijsse miste op 1 meter voor de doellijn. Fabian Stevens had in de laatste minuut van de extra tijd nog voor een draaglijker resultaat kunnen zorgen. Maar de pass op hem van de voet van de weer zeer gedreven ingevallen Jan Dommerholt (wat een energie gooit deze man in een wedstrijd!) werd door Fabian niet afgerond tot een doelpunt. Enkele seconden daarna floot scheidrechter Edgar Bijl uit Hendrik Ido Ambacht deze wedstrijd naar het verleden.

DSC_0284

Teleurstelling…………….

alom bij alles wat ONS was. Maar ook het gevoel voor de werkelijkheid. Met name tactisch was deze tegenstander op dit moment nog een maatje te groot geweest. Volgende week wacht een tegenstander die ook kan voetballen en een wedstrijd op tempo ambieert: Jong Almere City FC. Vorig seizoen leek deze ploeg lange tijd gedoemd om te degraderen. Maar via een ‘Houdini-act’  ontsnapten de Almeerders. Nu staan ze fier bovenaan na een 8-1 zege op Spijkenisse. Bij Jong Almere City FC loopt ene Silvester van de Water rond, die net als Reda Kharchouch een wedstrijd naar zich toe kan trekken. Een factor om in de gaten te houden! Maar ook al lijkt deze wedstrijd minstens even lastig als die van deze middag, we beginnen gewoon weer op 0-0 met nieuwe moed en nieuwe kansen!