ONS Sneek krijgt Noordwijk bijna op de knieën…….maar verliest toch!

ONS Sneek heeft Noordwijk bijna op de knieën…..maar verliest alsnog!

Bijna had ONS Sneek voor een geweldige stunt gezorgd. In de tweede helft van het treffen op sportpark Duinwetering in Noordwijk scoorde Frits Dantuma in de wedstrijd tegen Noordwijk voor de tweede maal. Daarmee bracht hij ONS Sneek op een 2-1 voorsprong. Althans dat dáchten we met zijn allen. Alleen…………….de scheidsrechter kende het doelpunt niet toe. Diep in blessuretijd greep  Noordwijk bij een laatste wanhoopsaanval toch nog de volle winst door een  goal van invaller Tjeerd Westdijk. Noordwijk stak niet in grootse vorm. Maar ONS Sneek speelde, met name na rust, een dijk van een wedstrijd. Jammer, dat de oranjehemden geen punten aan deze wedstrijd overhielden. Maar ONS Sneek bewees eens temeer, dat het ook met de beteren in deze 3e divisie mee kan.

DSC_8899   (RB)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma (RB) en Harmke vd Veen (HVS)

Twee momenten zouden uiteindelijk bepalend worden voor de wedstrijd. De wissel die Kees Zethof, de trainer van Noordwijk, in de 65e minuut toepaste. Hij verving de ene spits (Emiel Wendt) door de andere (Tjeerd Westdijk). Daardoor werd de veldbezetting bij Noordwijk beter en de druk op de ONS-veste nog wat nadrukkelijker. En de 88e minuut, toen Frits Dantuma met een fraaie lob 2-1 scoorde. Eén van de Noordwijk-spelers haalde de bal in een uiterste poging nog uit het doel. Maar van achter de doellijn! In dit geval had doellijn-technologie zeer waarschijnlijk de winst bij ONS Sneek gebracht. Nu was het uitgerekend Tjeerd Westdijk, de topscorer die aanvankelijk buiten de basis was gelaten, die diep in blessuretijd Barry Ditewig toch tot een geslagen (doel-)man maakte.

20190330_142947   (HVS)

Aftasten

Beide ploegen begonnen heel voorzichtig aan de wedstrijd. Het leek wel, alsof Noordwijk bulkte van het resoect voor de ploeg van Paul Raveneau. Aan de andere kant wilde ONS Sneek één ding voorkomen: afgedroogd worden. Dat de angst daarvoor totaal onnodig was, bleek later. Maar dat weet je nog niet aan het begin van de wedstrijd. Vandaar, dat het wat meer teruggetrokken spelen van Klaas de Vries een verstandige zet van het duo Raveneau/Koster bleek. Hebben we het dan in die fase tóch over kansen, dan waren die voor ONS Sneek; niet voor Noordwijk. Lukte het Michael Lanting en Curty Gonzalez niet uit een scrimmage, Martijn Barto had moeten scoren uit een dieptepass van Michael Lanting. Maar Barto schoot té zachte in de handen van keeper Roy Rondeltap.

DSC_8641   (RB)

Gelijkopgaand

In het veld deden beide ploegen ondertussen niet voor elkaar onder. Maar de beste kansen bleven voor ONS Sneek. Tot…………het moment, waarbij Noordwijk in de 20e minuut 2 maal achter elkaar een corner mocht nemen. Sabir Achefay slingerde de 2e corner vóór en Nick van Staveren transporteerde de bal hoog in de kruising: 1-0. Kort daarop had het alweer gelijk kunnen zijn, toen Curty Gonzales door de latere ‘man of the match’, Rob Overvliet, onreglementair van de bal werd gezet binnen de beruchte lijnen. Maar de scheidsrechter zag hierin geen overtreding, en dus ook geen straschop! Een opmerkelijk moment in de 31e minuut. Thoman Reynaers mocht een vrije trap nemen nadat Ale de Boer een overtreding had gemaakt op Denzel James (die moest uitvallen). Reynaers schoot de bal op de paal, het leer caramboleerde naar de andere paal……..het veld weer in. Barry Ditewig stond erbij aan de grond genageld, maar hij kon niets doen; en hij had dus alle geluk van de wereld, dat dit moment geen doelpunt opleverde.

Vlak voor rust………..

DSC_8732

Frits Dantuma scoort  1-1  (RB)

werd het toch nog 1-1. Een fraaie actie van Ale de Boer met de bal in het strafschopgebied liep uit op een steekpass op de vrijstaande Frits Dantuma. Frits bedacht zich geen moment en schot hard door het midden van het doel de 1-1 in de touwen. Het bleef spannend tot aan de thee. Want het antwoord van Noordwijk op de gelijkmaker van ONS Sneek leek nog vóór het ontvangen van deze verfrissing zijn beslag te krijgen. Invaller Martijn le Congé nam een vrije schop op zo’n 20 meter van het doel. Emiel Wendt, eigenlijk als spits onzichtbaar deze middag, kopte in, maar Barry Ditewig redde meesterlijk. En nog even later kreeg Emiel Wendt een mogelijk nog mooier kans. Hij ‘wipte’ de bal over keeper Barry Ditewig richting ONS Sneek-doel. Maar de bal ging, tot opluchting van alles wat ‘Sneek’ was net over de kruising.Daardoor bleef het tot aan de rust 1-1.

DSC_8743

Vreugde bij ONS Sneek om de gelijkmaker  (RB)

De tweede helft: kopie van de eerste

De tweede helft werd bijna een kopie van de eerste. Met dien verstande, dat ONS Sneek zijn zaakjes nog beter voor elkaar had dan vóór rust. Toch waren er zo af en toe van die momenten……………De ONS-defensie verspeelde de bal in de 55e minuut op de achterlijn. Emiel Wendt wilde zich dit buitenkansje niet laten ontnemen. Maar Barry Ditewig vervulde een heldenrol door tweemaal de bal te stoppen. Vervolgens was het Ale de Boer, die hangend tussen middenveld en aanval nu alle aandacht voor zich opeiste. Uit een vrije trap van Michael Lanting schoot hij over. Vervolgens stuurde Curty Gonzalez hem weg, maar strandde Ale op de keeper. En nog even later lukte het Ale niet om van dichtbij Roy Rondeltap in het Noordwijk-doel te verschalken.

Op de laatste adem……

Noordwijk voelde, dat er in de race om het kampioenschap gewonnen moest worden, hoe dan ook. Alleen dán zou de thuisclub geen kink in de kabel ervaren. Nick van Stsaveren faalde echter koppend op een voorzet van de inmiddels ingevallen Tjeerd Westdijk. En Martijn le Congé (ook al ingevallen) joeg de bal net over de kruising. En dat alles, voor dat memorabele moment in de 88e minuut. Frits Dantuma kwam in het bezit van de bal tussen twee Noordwijk-verdedigers in. Hij ontdeed zich heel fraai van hen en lobte de bal over de uitlopende Roy Rondeltap richting doel. Eigenlijk stond de ‘2’ al half op het scorebord, toen één van de thuisclubverdedigers de voet nog achter de bal wist te krijgen. Gezien de posities in het veld van de verschillende betrokkenen, kan het bijna niet anders, of  de bal moet de doellijn volledig gepasseerd hebben. Maar zowel de assistent als de scheidsrechter reageerden niet.

DSC_8964

Frits Dantuma lobt de bal over de keeper…….maar het werd geen 1-2  (RB)

ONS Sneek leek hierdoor allerminst uit het veld geslagen. Het ging met des te meer elán de strijd aan. Misschien nét even té enthousiast. Maar wie zal het zeggen. Feit is wel, dat, waar het 93 minuten goed ging bij het opvangen van de Noordwijk-aanvallers plotseling de handige Tjeerd Westdijk vrij stond. Van dichtbij maakte hij Ditewig tot een kansloze keeper: 2-1. Buitengewoon sneu. Niet alleen hing er een sensatie in de lucht. Maar de winst voor Noordwijk was niet verdiend.

Alles overziende……

Een puntendeling in deze overigens niet al te beste wedstrijd, was een betere uitkomst geweest. Eerlijkheidshalve moeten we toegeven, dat ONS Sneek enkele weken geleden SJC op identieke wijze de winst ontnam. Ergo: de 3e divisie heeft wat met ‘laatste minuten’. Een reden te meer om in de volgende wedstrijd door te voetballen tot in de kleedkamer. Omdat er altijd (terecht of onterecht) nog een doelpunt kan vallen. Maar aan de mogelijkheden voor ONS Sneek hoeft na vanmiddag niet meer getwijfeld te worden. De Snekers kunnen met de beteren in deze divisie ‘mee’. En misschien hangt er in de komende weken nog wel eens een echte stunt in de lucht. Maar volgende week wacht gewoon weer SteDoCo, geen ploeg uit de Top-3. Juist dán moet ONS Sneek bewijzen, dat het hoger moet kunnen dan de huidige 13e plaats.