ONS Sneek laat in extra extra-tijd opnieuw een punt glippen

ONS Sneek laat in de extra extra-tijd opnieuw een punt glippen

20190216_142956

(foto Harmke vd Veen)

In een wedstrijd die alleen in de extra tijd van de tweede helft enig spektakel bood heeft thuisclub Harkemase Boys toch nog met 2-1 gewonnen van ONS Sneek. In deze derby van het Noorden viel overigens buiten de laaste drie minuten van de wedstrijd niet zo heel veel te genieten. De eerste helft kende so-wie-so weinig opwindende momenten. In de tweede helft verhoogde ONS Sneek het tempo en kwamen er gelukkig toch een paar mogelijkheden voor beide partijen, zonder dat het publiek daar nu direct voor op de banken ging. Na de 1-0 in de 19e minuut door een wereldgoal van Henny Bouius lukte het ONS Sneek maar niet de gelijkmaker achter keeper Erick Jansema in het net te deponeren. In de extra tijd van de 2e helft maakte Harkemase Boys een overtreding op 7 meter vóór het doel. Terecht kende scheidsrechter Roeleveld een strafschop toe aan ONS Sneek. Yume Ramos vonniste onberispelijk: 1-1. Daarmee leek de wedstrijd een uitslag te krijgen die paste bij het spelbeeld. Maar Jens Jurn Streutker dacht daar anders over. Toen de scheidsrechter Harkemase Boys nog de tijd gunde om een allerlaatste aanval op te zetten was hij het die de aanval begon en afmaakte en Harkemase Boys alsnog aan 3 punten hielp. Méér dan de thuisclub verdiende.

DSC_6605

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma Fotografie

Opnieuw waren het de allerlaatste minuten van de wedstrijd die ONS Sneek de das om deden. Zo langzamerhand lijkt het voer te worden voor deskundigen om de oorzaak daarvan te achterhalen. Uitgesloten kan worden, dat het ligt aan gebrek aan inzet. Dat laatste viel ONS Sneek in Harkema dan ook niet te verwijten. Maar het is niet de eerste wedstrijd, waarin je denkt een (bonus-)punt in handen te hebben, en waarin toch nog de tegenstander met de buit ervan door gaat. Deze keer bleek, dat Harkemase Boys zijn bekende strijdlust helemaal had opgespaard voor de 6e minuut van de extra tijd. En dat betaalde zich uiteindelijk uit met 3 punten.

Vlakke eerste helft

Maar, zoals reeds in de aanhef vermeld, met name de eerste helft zal niet tot de verbeelding van velen onder toeschouwers en kijkers hebben gesproken. Er werd door beide partijen gespeeld in een laag tempo. ONS Sneek was daarbij het meest in balbezit, waardoor het optisch ook een overwicht had. Maar bij de Snekers ontbrak het tempo om het de tegenstander echt lastig te maken. Veel en vaak werd de bal rond gespeeld, waarbij meerdere malen keeper Barry Ditewig aan de wieg kwam te staan van de opzet van een nieuwe aanval. Wanneer je je bedient van zo’n speltype dan is één ding noodzakelijk: dat je dat 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} goed uitvoert, dus: vlekkeloos. En helaas was dat bij ONS Sneek niet altijd het geval. Balverlies leidde dan ook tot de eerste, geheel uit het niet opkomende treffer van Harkemase Boys. Nadat Pier Veldman namens Harkemase Boys in de 4e minuut naast had gekopt, en Yume Ramos tot tweemaal toe keeper Erick Jansema op zijn weg vond, was het Henny Bouius die misschien wel de mooiste goal uit zijn carrière maakte. Hij ontving de bal zomaar, terwijl hij een zee van ruimte om zich heen zag en waagde vanaf zeker 35 meter een schot dat in de linkerbovenhoek boven Barry Ditewig in de touwen verdween: 1-0.

DSC_6661

Status quo

ONS Sneek bleef na het Harkemase doelpunt het meest aan de bal. Maar, een enkele mogelijkheid daargelaten, de oranjehemden kregen niet echt 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} kansen. Of het zou al in de laatste minuten voor de (denkbeeldige) thee moeten zijn geweest. Eerst nam Michael Lanting op de van hem bekende gerichte wijze een vrije trap. Ale de Boer kopte echter het leer in handen van keeper Jansema. En in de extra tijd van de eerste helft bereikte een ingooi van Denzel Prijor, aan de rechterkant van het veld genomen, Curty Gonzalez die helemaal links van het doel stond. Maar de inzet van Curty ging voorlangs.

DSC_6611

Levendiger tweede bedrijf

Gelukkig voor de behoorlijk opgekomen kijkers naar deze wedstrijd werd de tweede helft boeiender. ONS Sneek nam opnieuw het initiatief. Een actie van Yume Ramos in de eerste minuut na de hervatting bracht Jelle de Graaf in kansrijke positie, maar hij raakte de bal onvoldoende. Ook Martijn Barto kon de rebound niet verzilveren. Drie minuten later bereikte een voorzet van Nick Kuipers de zeer actieve Ramos. Met een omhaal probeerde hij te scoren. Maar daarbij moet je een beetje mazzel hebben. En dat had Yume de hele wedstrijd niet echt. Zo ook nu niet. In de 55e minuut leek Serge Fatima één van zijn befaamde kopballen aan te wenden om ONS Sneek op gelijke hoogte met de ‘Boys’ te brengen. Hij verlengde de vrije trap van Michael Lanting wel, maar Erick Jansema bleef overeind.

DSC_6602

Wisselend spelbeeld

Vervolgens konden de Harkemase Boys een paar speldenprikken uitdelen aan ONS Sneek. Ten teken, dat ze nog altijd in de wedstrijd waren, en dat de Snekers stevig rekening met gevaar van Harkemase kant moesten blijven houden. Maar twee momenten daarna maakten duidelijk, wie op deze lenteachtige zaterdagmiddag de bovenliggende partij was: ONS Sneek. Nick Kuipers verzond een pass dwars over het veld over zo’n 60 meter naar Yume Ramos, Yume goochelde wat met de bal en nam ineens het leer op zijn ‘pantoffel’. Snoeihard ging de bal echter rakelings voorlangs. En in de 70e minuut verraste Jens Jurn Streutker bijna zijn eigen keeper, toen hij een voorzet van Nick Kuipers verkeerd op zijn schoen kreeg. Maar Erick Jansema tikte de bal buiten de palen.

Bloedstollende slotfase

DSC_6682

De inleiding tot de penalty…………….(foto RB)

De 92e minuut leek voor ONS Sneek dan toch nog succes te brengen. Harkemase Boys zag een uitbraak richting ONS-doel onderbroken, Martijn Barto verzond de uitverdedigde bal naar voren richting Curty Gonzalez, Curty soleerde naar het Harkemase Boys-doel en kon alleen maar ten koste van een overtreding worden gestuit door Jesse Renken. Scheidsrechter Roeleveld aarzelde geen moment: strafschop. Yume Ramos zette zich achter de bal. Hij scoorde in de hoek die keeper Jansema helemaal open had gelaten: 1-1.

DSC_6683

Yuma Ramos scoort 1-1!  (foto RB)

Acht minuten erbij!

Een punt leek binnen. Maar nog was de wedstrijd niet over! Nogal wat blessureleed, met name aan Harkemase zijde, deed de arbiter besluiten maar liefst 8 minuten aan de 90 reguliere minuten toe te voegen. En in de 96e minuut bracht dat Harkemase Boys toch nog de zege. Jens Jurn Streutker kopte een inzet van links door richting ONS Sneek-doel, de bal werd onvoldoende weggewerkt, en de bij Streutker teruggekeerde bal werd door hem zelf snoeihard in de uiterste benedenhoek geschoten: 2-1. Puur de opbrengst van: ‘ we gooien ons hele hebben en houen nog éénmaal in de strijd!’ En, dat valt in de ‘Boys’ te prijzen: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan! Alleen………..stond daar niet bíjna op de doellijn: de nummer 10 van Harkemase Boys, invaller Johnny de Vries in buitenspelpositie? Nam hij tóch niet deel aan het spel door de bal af te schermen op zijn weg naar het net? De buitenspelregel ís en blíjft een moeilijk toe te passen regel en nog altijd voor meerdere uitleg vatbaar. Maar deze keer was ONS Sneek wel behoorlijk de klos!

DSC_6586

Geen bonuspunten

Het zou zo’n mooi bonuspunt zijn geweest: 1-1 tegen Harkemase Boys! Nu blijft ONS Sneek vlak boven de gevarenzône dwarrelen. Weliswaar is direct gevaar nog niet aanwezig, en zijn de ploegen direct boven de Snekers nog steeds ‘in beeld’. Maar bonuspunten blijven in de komende weken zeer welkom. Te beginnen tegen hsv Hoek. En waarschijnlijk zal de wedstrijd over 4 weken, thuis tegen SJC uit Noordwijk, toch wel een heel belangrijke worden. Maar misschien geeft de wedstrijd van deze middag, nadat alles op een rijtje is gezet, zoveel inspiratie, dat het volgende week tegen de Zeeuwse vertegenwoordiger in de 3e divisie wel lukt de punten vast te houden.

Harkemase Boys-ONS Sneek                                    2-1  (1-0)

1. Henny Bouius 1-0, 90+4  Yume Ramos  (pen)  1-1,  90+6  Jens Jurn Streutker  2-1

Schr.:                    M.A. Roeleveld

Ass.schr:             M.Dreise & mw. J.N.M.Bakker

4e official:            geen

Kaarten:              geel:      (59) Willem Huizing, (64) Kevin Mennega, (90+2) Erick Jansema,