Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Sneek neemt afstand van de laatste plaats met grote overwinning

Gedreven ONS Sneek gaat ruim over Spijkenisse heen

ONS Sneek behaalde een duidelijke en verdiende zege op Spijkenisse in het onderlinge duel om de rode lantaarn. Aanvankelijk zag het er niet naar uit, dat de overwinning zo ruim zou uitvallen. In de eerste helft hield Spijkenisse gelijke tred met de Snekers, en kreeg ook een aantal mooie kansen. Het effectiever spelende ONS Sneek leidde echter bij de rust met 2-1. Toen Spijkenisse na rust niet snel de gelijkmaker kon produceren greep de thuisclub zijn kans. Een heel fraaie solo van Tom Arissen stelde Genridge Prijor in de gelegenheid afstand te creëren: 3-1. Dat bleek de genadeklap voor Spijkenisse. De uiteindelijke 5-1 overwinning was met name goed voor het doelsaldo van de Snekers.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Mjfotografiehv  &  Rob Bosma Fotografie  (aanhef)

Eigenlijk waren twee momenten in de wedstrijd wel zeer illustratief voor dit duel. Allereerst de schitterende solo van Tom Arissen en de onzelfzuchtige manier waarop hij Genridge Prijor de gelegenheid gaf zijn meesterwerk af te maken. En de gedreven solo van invaller Jan Dommerholt tot aan de achterlijn, waaruit Fabian Stevens de 5-1 kon scoren. Het toont, hoe effectief ONS Sneek deze middag de kansen benutte. Maar ook, dat voetbal aan de basis lag van deze en de andere drie treffers. Het was een verademing om te zien, hoe het nu eens een keer meezat, waar in de afgelopen weken het steeds net níet was geweest. Het leverde een paar dure punten op in de race naar een plek boven plaats 15. En tevens een staande ovatie van het publiek voor het vertoonde spel. Dat Chris Wijnja uiteindelijk ‘Man of the Match’ werd, was zeer verdiend. Deze super-jonge verdediger speelde een dijk van een wedstrijd. Maar de titel had ook gepast bij bijvoorbeeld Tom Arissen, die in no time is uitgegroeid tot een degelijke en waardevolle kracht op het middenveld.

DSC_0016

Rustig begin

Beide ploegen waren zich meer dan bewust van het belang van deze wedstrijd. Dat was onder meer af te lezen aan het voorzichtige begin van beide. In de eerste 15 minuten noteerden we voor beide ploegen elk twee mogelijkheden. ONS Sneek speelde compact, met de linies dicht op elkaar. Waarschijnlijk was die speelwijze gekozen om het gevaar, met name over de linker vleugel via de vaardige Serginio van Axel Dongen te neutraliseren. Dat deze speler veel minder gevaar kon stichten dan verwacht zou best eens te maken kunnen hebben met deze speelwijze. De gevreesde centrumspits Michael van Dommelen werd zodoende geïsoleerd, ook al omdat Chris Wijnja op de andere vleugel Daniël Oliveira Furtado in bedwang hield. Het eerste moment, dat enige opwinding te weeg bracht noteerden we in de 13e minuut. Een dieptepass van Michael Lanting, heersend op het middenveld, bereikte Genridge Prijor. Zijn inzet werd gepareerd door keeper Dyron Bijl. En in tweede instantie zag Curty Gonzales zijn rebound gekeerd door een verdediger. Enkele minuten later schoot Curty Gonzales na een solo voorlangs. Het had voor hetzelfde 0-1 kunnen staan, toen Michael van Dommelen alleen op keeper Barry Ditewig af ging. Maar Barry wierp zich in de baan van het schot en verijdelde zodoende deze grote kans.

DSC_0146

ONS Sneek op voorsprong

Juist op het moment, waarop Spijkenisse de touwtjes in handen leek te nemen scoorde ONS Sneek. Een pass van Genridge Prijor bereikte Ale de Boer op de linkerkant van het veld. Ale waagde maar eens een schot op doel, in de hoop, dat één van zijn medespelers daar succesvol tegenaan zou lopen. Maar voordat Curty Gonzales in kansrijke positie deze actie kon afronden was de bal via de voet van Spijkenisse-verdediger Vincent Verbond al over de doellijn gegaan: 1-0. Rond de 30e minuut had Spijkenisse eigenlijk op gelijke hoogte moeten komen. Serginio van Axel Dongen snelde op Barry Ditewig af, moest de bal wel afleggen op een medespeler, een verdediger van ONS Sneek verslikte zich half in de bal, waardoor ook Michael van Dommelen, de centrumspits van Spijkenisse, de bal niet goed kon raken: weg kans! Onzorgvuldig omgaan met de bal in de verdediging van ONS Sneek bracht dezelfde Serginio van Axel Dongen 9 minuten later opnieuw in riante positie. Nu schoot hij zelf voorlangs. Een pass van Chris Wijnja bracht in de 41e minuut Curty Gonzales in balbezit. Van zeker 20 meter schoot hij diagonaal de bal in de uiterste hoek: Dyron Bijl was voor de tweede maal een geslagen doelman. Niet opletten bij een niet al te gevaarlijk lijkende vrije trap van Felino Jardim, de aanvoerder van Spijkenisse, bracht de gasten vlak voor rust toch nog iets dichterbij: 2-1. Jardim verraste Ditewig met een ‘krulbal’ in de uiterste hoek.

DSC_0179

Toch nog benauwd?

Gesterkt door deze meevaller zou je verwachten, dat Spijkenisse gemotiveerd uit de kleedkamer kwam. En de ploeg probéérde het ook wel. Maar alle snode plannen van de Zuidhollanders vielen in duigen, toen één van de absolute uitblinkers in dit duel, Tom Arissen, aan een indrukwekkende solo begon. Hij passeerde op rij drie tegenstanders en gaf op het juiste moment af aan de rechts met hem meegelopen Genridge Prijor. Met een harde schuiver passeerde deze vervolgens keeper Dyron Bijl voor de derde maal: 3-1.

DSC_0191

Wedstrijd: gespeeld!

Ook na deze treffer gaf Spijkenisse de moed nog niet op. Maar je zag, dat er toch iets geknakt was bij de ploeg van Peter Wubben, die nog nadrukkelijker ging coachen. ONS Sneek controleerde de wedstrijd en liet Spijkenisse niet meer in zijn spel komen. Toch kreeg de ervaren spits Michael van Dommelen nog een heel grote kans. Tien minuten vóór tijd ontworstelde Daniël Oliveira Furtado zich een keer aan Chris Wijnja. Hij zette de bal vóór. En Michael van Dommelen had, op 5 meter voor het doel, de bal voor het intikken. In plaats daarvan joeg hij het leer hoog over. Bij een tegenaanval van ONS Sneek werd, enkele minuten later, invaller Danny Groos zo in het nauw gebracht door Tom Arissen  en Genridge Prijor, dat hij slechts ten koste van een handsbal uitkomst kon geven. Omdat hij dat deed in het strafschopgebied kreeg ONS Sneek een penalty. Michael Lanting deed wat van hem werd verwacht: hij scoorde (4-1). In blessuretijd zou de score zelfs nog een florissanter aanzien krijgen. De felle Jan Dommerholt, enkele minuten daarvoor ingevallen, soleerde tot op de achterlijn, naast het doel. Daar aangekomen passte hij de bal op Fabian Stevens, die vrij voor het doel staande de bal eenvoudig kon intikken: 5-1. Vrijwel meteen daarna floot de uitstekend leidende scheidsrechter Preston Henshuijs uit Amsterdam de wedstrijd naar het verleden.

DSC_0201

Een goed gevoel

Daarmee werd het goede gevoel, waarvan één van onze veiligheidsmensen, Martin de Jong, vóór de wedstrijd sprak, uitkijkend over ‘de dorre vlakte der woestijne’ (lees: het hoofdveld van het Zuidersportpark) volledig bewaarheid. Sóms héb je dat. Martin mag dat in de komende weken nog wel eens vaker hebben. Want stijgen van plaats 18 naar 15 is geweldig! Maar het is nog altijd een promotie-/degradatieplaats. En het resultaat en het spel van vandaag smaakt naar meer. Daarbij is de eerste horde: VVOG uit Harderwijk. Het zal niet gemakkelijk zijn om punten uit ‘de kuip van Harderwijk’ weg te slepen. Maar niets is onmogelijk!

DSC_0203

Wedstrijdgegevens:

ONS Sneek-vv Spijkenisse:                        5-1  (2-1)

23      Vincent Verbond    (ed)                            1-0

41      Curty Gonzales                                           2-0

44      Felino Jardim                                             2-1

50      Genridge Prijor                                          3-1

84      Michael  Lanting    (pen)                         4-1

90+2  Fabian Stevens                                         5-1

 

Schr.:                    P.Henshuijs  (Amsterdam)

Ass.schr.:            S.Leferink & B.Aykan

4e official:            geen

Kaarten:              (18)  Vincent Verbond,  (71) Eric Polet  (Spijkenisse)

 

Opstellingen:

ONS Sneek:

doel:                     Barry Ditewig

achter:                  Klaas de Vries, Rein Werumeus Buning (77. Iloba Achuna), Serge Fatima, Chris Wijnja

midden:                Arton Musliu (83. Jan Dommerholt), Michael Lanting, Tom Arissen

voor:                     Genridge Prijor, Ale de Boer, Curty Gonzales (72. Fabian Stevens)

Spijkenisse:

doel:                     Dyron Bijl

achter:                  Etiënne Mariana, Eric Polet, Vincent Verbond, Stefano Gonçalves

midden:               Daan Bourgonje (35. Danny Groos), Felino Jardim, Marvin van der Pluijm

voor:                     Daniël Oliveira Furtado, Michael van Dommelen, Serginio van Axel Dongen (63. Jazzy Adams)

Delen