ONS Sneek neemt de bloemen (lees: drie punten) mee uit Lisse

ONS Sneek neemt de bloemen (lees: drie punten) mee uit Lisse!

20190309_204440

(foto HVS)

ONS Sneek zorgde zaterdagmiddag voor een opmerkelijke prestatie in de 3e divisie A. In de uitwedstrijd tegen FC Lisse zegevierden de Snekers met 0-1. En dat was de eerste overwinning in vijf confrontaties in de afgelopen jaren op het sportpark Ter Specke tussen de Snekers en de Lissenaren.

Hoewel de ploegen zeker aan elkaar gewaagd waren, verdienden de oranjehemden de winst. Er werd slechts één van meerdere kansen die Ale de Boer c.s. kregen benut. Het doelpunt kwam pas in de slotfase tot stand, toen Jelle Jan de Graaf de overigens uitstekende keeper Erik Cummins het nakijken gaf. De wedstrijd bleef tot het einde toe boeien, hoewel er van goed voetbal nauwelijks sprake kon zijn. De stormachtige wind vanuit zee deed veel afbreuk aan de goede bedoelingen van de spelers.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma (RB)  en Harmke van der Veen-van der Schuit (HVS)

‘Een overwinning van het collectief!’, zo was de mening van velen na afloop van het duel. En dat was een (m.i.) terechte conclusie. Had ONS Sneek in deze competitie ooit een overwinning sámen bevochten, dan was dat wel op deze zaterdagmiddag. Een toonbeeld hiervan was Kevin Meijer.

DSC_7474

Kevin Meijer in duel met Lisse-verdediger Bert Koomen  (foto RB)

Hij maakte voor het eerst in dit seizoen zijn opwachting in de basis. En hij speelde zoals het moest: in dienst van het elftal! Het werd van Kevin een prima wedstrijd. Maar hij was één van de elf, die vanmiddag 96 minuten lang voor elkaar door het vuur wilden gaan.

Historie

20190309_171008

(foto HVS)

Nu was er ook wel de nodige inspiratie om een extra beentje vóór te zetten, omdat het verleden van de uitwedstrijden in Lisse nog altijd aan ONS Sneek knaagt. De eerste van een reeks van (inmiddels) vijf ging verloren met een megascore. En behoudens de wedstrijd op 29 april 2017 (het werd toen 1-1, waardoor ONS Sneek behouden bleef voor de Derde Divisie) hadden de Snekers op het echte gras van het sportpark Ter Specke maar weinig grip op de thuisclub kunnen krijgen.

FC Lisse-ONS Sneek anno 2019

Hoe anders was dat deze middag. Van meetaf aan liet ONS Sneek zich gelden. Het durfde het initiatief te nemen, en was vaak het eerst in de duels. Startend vanuit een 3-5-2-concept verstopten de mannen van Paul Raveneau zich zeker niet. En ze probeerden vanuit een hechte verdediging waar mogelijk gevaar te stichten. Maar dat was voorwaar nog niet zo eenvoudig met de stormachtige wind (windkracht 8) dwars over het veld. Van die wind probeerde FC Lisse als eerste profijt te trekken, toen Lars Rauws in de 3e minuut een vrije trap mocht nemen. Maar David Verweij kon de bal onvoldoende onder controle krijgen om er iets moois van te maken voor de thuisclub.

DSC_7376

Aanvoerder Ale de Boer ging voorop in de strijd (foto RB)

Vervolgens was het ONS Sneek, dat drie mooie kansen kreeg. Een vrije trap van Nick Burger zorgde voor een scrimmage voor het Lisser doel. Uiteindelijk was ex-SC Cambuur-keeper Erik Cummmins winnaar, maar niet dan na veel strijd. In de 13e minuut zag Ale de Boer een door hem verlengde voorzet van Frits Dantuma gekeerd en zocht Yume Ramos in de rebound het doel te hoog. Maar de beste kans kreeg ONS Sneek in de 17e minuut. Ale de Boer bediende opnieuw Yume Ramos. Met een omhaal krulde de laatste de bal enkele centimeters langs de (voor ONS Sneek: verkeerde kant van de) paal.

DSC_7401

Kans voor Yume Ramos (foto RB)

Tekening in de strijd

Gaandeweg kwam er wat tekening in de strijd. Het was duidelijk, dat de lange bal deze middag niet het beste wapen was. En dat het beter was om de combinatie te zoeken dan de bal hoog te spelen. Maar zo af en toe viel de wind even stil. Daarvan trachtte de uitblinker aan Lisser zijde, Ayoub Ait Afkir te profiteren. Hij speelde over de breedte van het veld Rik Vermeulen aan, en deze produceerde in vrije positie een gevaarlijk schot, dat echter voorlangs ging. Het antwoord van ONS Sneek kwam in de 36e minuut. Yume Ramos kopte een corner van Nick Burger in, maar keeper Cummins stompte het leer met veel moeite het veld weer in.

ONS Sneek neemt opnieuw het initiatief

Het begin van de tweede helft bracht opnieuw een flitsende start van ONS Sneek. En er deden zich in korte tijd drie grote kansen voor, waaruit de Snekers eigenlijk hadden moeten scoren. Nick Kuipers zag zijn gerichte schot in de 47e minuut net naast gaan. Yume Ramos was nog dichterbij. Hij haalde vanaf de achterlijn om richting doel. De bal spatte via de onderkant van de lat het veld weer in. Geen doelpunt dus! En in de 54e minuut zag eerst Frits Dantuma zijn schot door keeper Erik Cummins gekeerd, en schoot Jelle Jan de Graaf vervolgens in kansrijke positie over.

FC Lisse vecht terug

Vervolgens kende de wedstrijd een periode, waarin FC Lisse het initiatief had. Het kreeg net als ONS Sneek drie fraaie kansen. Maar verdediger Bert Koenen schoot voorlangs, Ayoub Ait Afkir zag zijn vrije trap door Barry Ditewig over getikt. En een solo van dezelfde Afkir langs vier ONS-ers smoorde in de mêllee voor het doel.

DSC_7480

Een karakteristieke actie van Curty Gonzalez (foto RB)

Status quo?

Het leek erop, dat beide ploegen gingen berusten in een remise. Althans een minuut of 20 lang gebeurde er niet veel meer opwindends dan een vijftal wisselingen, die vervolgens wel stof tot het maken van gissingen over de bedoelingen van de trainers opleverden.

En tóen was daar opeens die pass van Curty Gonzalez op Jelle Jan de Graaf. Jelle stormde met de bal aan de rechterkant het strafschopgebied binnen en waagde maar eens een schot. Op een enigszins curieuze wijze hobbelde de bal half over Erik Cummins in het doel: 0-1 voor ONS Sneek.

DSC_7674

Jelle Jan de Graaf scoort de 0-1  (foto RB)

Over de streep

Maar de meegereisde supporters waren er, gezien de geschiedenis van de afgelopen weken, bepaald niet gerust op, dat deze treffer wel goed zou zijn voor drie punten. Het werd nog eens 11 minuten (5 minuten: normale speeltijd, 6 minuten: extra tijd) billen knijpen. Daaarin had Genridge Prijor (ingevallen voor de moegestreden Yume Ramos,) verandering kunnen brengen. Hij mocht in de 88e minuut na een dieptepass alleen op de keeper af. Maar hij schoot hoog over. Het had in de 3e minuut van de extra tijd alsnog fout kunnen gaan, toen David Verweij aan de àndere kant alleen op Barry Ditewig af kon gaan. Maar Barry onderscheidde zich deze middag door een aantal fraaie reddingen. En die op deze bal van Verweij was daar één van. Toen drie minuten later het fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Van de Ketterij uit Goes klonk, slaakte heel ONS Sneek een zucht van verlichting. Het kán dus toch: een voorsprong vasthouden. Belangrijk om te weten met in het vizier de naderende confrontatie met SJC (Noordwijk) met als inzet: (verder weg komen van) de 15e plaats. Met enig vertrouwen kan de voorbereiding op die wedstrijd deze week worden aangevangen.

DSC_7684

Genridge Prijor mist de kans op 0-2  (foto RB)

FC Lisse-ONS Sneek                                                      0-1  (0-0)

85  Jelle Jan de Graaf    0-1

Schr.:                    A.L.van de Ketterij  (Goes)

Ass.schr.:            A.M.van Rijnsbergen & F.Winter

4e official:            geen

Kaarten:              geel:      (46) Tom Enthoven (FC Lisse)

(57) Frits Dantuma  (ONS Sneek)

DSC_7341

Serge Fatima wordt koppend een halt toegeroepen door Lisse-keeper Erik Cummins  (foto RB)